• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Verplichte AOV of niet? Wat kun je NU doen?

De verplichte aov komt er niet voor 2022

Nu alle vakbonden zich achter het pensioenakkoord hebben geschaard, lijkt er ook een verplichte AOV voor zzp’ers geregeld te zijn. Maar wat is er nu eigenlijk afgesproken?

In het akkoord staat: “Er komt een wettelijke verzekeringsplicht voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico.” En verderop staat ‘“Het kabinet vraagt daarom of het in de rede ligt en uitvoerbaar is om een uitzondering voor deze verplichting te laten gelden, bijvoorbeeld als sprake is van beter passende arrangementen.” Vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties dienen voor de zomer van 2020 met voorstellen te komen. Maar nu al is duidelijk dat dat nog niet zo makkelijk is. En dat -als men er al uitkomt- de regeling er niet voor 2022 zal zijn.

Het kabinet vraagt een uitzondering voor verplichting als er sprake is van een beter passend arrangement.
Minister Wouter Koolmees (SZW) in Kamerbrief principeakkoord vernieuwing pensioenstelsel

SharePeople is nu al jouw “passend arrangement”

Omdat duidelijkheid minimaal tot 2022 op zich laat wachten, is het verstandiger om te kijken wat jij NU als (startende) ondernemer nodig hebt en tegelijkertijd te kijken hoe je niet vast komt te zitten aan een dure verzekering die je na 2021 wellicht niet meer nodig hebt. Het mooie van SharePeople is dat je daarmee altijd dat voor jou ‘passend arrangement’ kan regelen. Want de manier waarop SharePeople onderling arbeidsongeschiktheid regelt is volledig flexibel en per maand opzegbaar of aan te passen. Met andere woorden: SharePeople gaat je helpen om onder de verplichte AOV uit te komen, óf SharePeople gaat voor jou een goede aanvulling op die verplichte AOV zijn. Je hoeft SharePeople tenslotte niet alleen bij arbeidsongeschiktheid te gebruiken. We geven je enkele voorbeelden.

Niet alleen bij arbeidsongeschiktheid

Heb je nog niet veel pensioen opgebouwd? Koppel SharePeople dan aan BrightPensioen. Ga je liever van je maandelijkse reservering bij SharePeople eens lekker op vakantie? Ik zeg: Doen! Altijd al een keer die dure opleiding willen volgen? Helemaal goed. Zo zijn we uiteindelijk samen minder snel ziek en hoeven we minder te doneren aan arbeidsongeschikten en zijn onze kosten nog lager. Minder dan 20% van de reserveringen bij SharePeople gaat momenteel naar arbeidsongeschikten. En dat betekent dat je 80% van het geld bij SharePeople aan iets anders kan besteden. Goed nieuws!

Wil jij ook een voor jou ‘passend arrangement’ bij arbeidsongeschiktheid? Sluit je dan nu aan bij ons ondernemersnetwerk, je hebt het nu binnen 3 minuten geregeld (en hoeft niet te wachten op 2022…).

Fotograaf: Ferdinand Harts

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.