• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

In drie stappen je pensioen geregeld

Je pensioen regelen is makkelijker dan je denkt. Als je deze drie stappen volgt heb je het geregeld en kun je het van je to-do lijst schrappen.

Stap 1: Bereken je inleg: de fiscus betaalt mee!

In deze stap bereken je hoeveel je kunt inleggen voor je pensioen met fiscaal voordeel. Je ziet direct hoeveel je terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Wat je maximaal kunt inleggen met dit voordeel heet jaarruimte. Heb je de afgelopen zeven jaar nog niets of nauwelijks ingelegd? Dan kun je ook gebruik maken van je reserveringsruimte.

Jouw inleg voor dit jaar wordt bepaald door het inkomen van vorig jaar. Hieronder een tabel met voorbeelden.

Dus had je in 2019 een inkomen van € 35.000, dan mag je in 2020 maximaal € 2.996 inleggen. Je kunt € 1.119 belasting terugkrijgen.*

*Dit voorbeeld is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 37,35%.

Wil je weten hoeveel je kunt inleggen en hoeveel belasting je terugkrijgt?
Bereken het met de BrightPensioen jaarruimte tool.

    

Stap 2: Bereken hoeveel pensioen dit je oplevert

Laten we je pensioen berekenen! Met de pensioenindicator van BrightPensioen zie je gelijk hoeveel pensioen je opbouwt, als je eenmalig of maandelijks een bedrag inlegt tot je pensioenleeftijd.

Stel je voor: je bent 32 jaar een je legt een bedrag van € 250 per maand in tot je 67e. Bij een rendement van 6% levert dit een pot geld op van € 325.500. Daarvoor kun je 20 jaar lang een maandelijkse pensioenuitkering van ongeveer € 1.570 krijgen. Begin je twee jaar later? Dan zit er € 40.000, ofwel 12%, minder in je pot.

Je kunt met al deze variabelen ‘spelen’ in de pensioenindicator. Wat gebeurt er als je een uitkering van 25 jaar wilt? Of als je meer inlegt en eenmalig een (groot) bedrag extra inlegt? En wat is het effect van het uitstellen van je pensioen. Hoeveel ‘mis’ je dan?

    

Schat je in dat dit onvoldoende pensioen is? Dan kun je de inleg verhogen (tot je jaarruimte) of nog iets anders regelen. Bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, langer doorwerken of je bedrijf verkopen. Voor inspiratie, download de whitepaper:  Zeven manieren om je pensioen te regelen.

Stap 3: Open jouw pensioenrekening

Je pensioenpot is voor later, maar het opbouwen hiervan start je het liefst vandaag nog. Het is een kwestie van een rekening openen bij een aanbieder van ZZP-pensioen en je kunt aan de slag. BrightPensioen is partner van ikwordzzper.nl. Flexibiliteit maakt BrightPensioen heel aantrekkelijk voor (startende) zzp’ers.

Je kunt voor één lidmaatschap twee rekeningen openen. Daardoor kun je alvast beginnen, zonder je geld definitief vast zet. Het eerste jaar is het lidmaatschap daarnaast gratis, zolang je vermogen onder de € 5.000 blijft. En als je op een later moment (tijdelijk) niet meer kunt of wil inleggen, kun je een inlegpauze aanvragen. Je betaalt dan geen lidmaatschap, als je potje onder de € 50.000 zit.

BrightPensioen is een coöperatie. Als we winst maken, dan delen de leden mee. Bright belegt 100% duurzaam en krijgt vijf sterren van MoneyView, hét benchmarkinstituut voor financiële producten.

€ 50 korting

Omdat BrightPensioen partner is van ikwordzzper.nl, krijgen leden van Het Ondernemerscollectief € 50 korting op de eerste factuur.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht