• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 2 min

Wanneer heb ik recht op startersaftrek als zzp'er?

Wat is Startersaftrek?

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je krijgt de startersaftrek maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je zzp'er bent. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

 • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek
 • Wanneer je zelfstandigenaftrek toepast moet je startersaftrek toepassen in de eerste 5 jaar
 • Je was in de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting
 • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt.
 • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een Besloten Vennootschap (BV)

Heb je recht op de startersaftrek? Dan wordt het bedrag opgeteld bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Je mag dus niet kiezen om over een aangiftejaar bijvoorbeeld wel de zelfstandigenaftrek te claimen, maar niet de startersaftrek.

Het kan zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bij elkaar hoger zijn dan jouw winst. Je hebt dan een verlies. Je kunt dit verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Heb je geen andere inkomsten, dan kun je het verlies verrekenen in andere jaren.

Hoe hoog is de startersaftrek?

De startersaftrek bedraagt in 2024 € 2.123.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

 • Welke kosten zijn aftrekbaar?
 • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Dit geldt ook voor de startersaftrek.

Fiscaal voordeel startersaftrek berekenen?

De startersaftrek vermindert je belastbare winst met € 2.123. Door deze aftrekpost betaal je dus minder belasting. Hoe hoog het voordeel is rekenen we voor je uit in een rekenvoorbeeld welke uitgaat van iemand die in 2024 de AOW leeftijd nog niet heeft bereikt.

 • Tot € 75.518 belastbare winst betaal je 36,97% inkomstenbelasting. Is jouw belastbare winst dus lager dan dit bedrag dan bespaar je € 788,20 netto aan belasting.

 • Vanaf € 75.518 belastbare winst betaal je 49,50% inkomstenbelasting. Is jouw belastbare winst hoger dan dit bedrag dan bespaar je € 1.050,89 aan belasting.

Wil je zelf een berekening maken, maak dan gebruik van onze netto besteedbaar inkomen calculator.

Voorwaarden startersaftrek

Zoals je al eerder kon lezen is de voorwaarde voor het toepassen van zelfstandigen- en startersaftrek dat je in het jaar waar je het op toepast voldoet aan het urencriterium. Je moet 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming hebben gewerkt. Zowel directe- als indirecte uren tellen mee. Het is belangrijk om een sluitende urenregistratie bij te houden.

Hieronder kun je een handige urenregistratie tool in Excel downloaden.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.