• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Belasting besparen met de middelingsregeling als zzp'er!

Heb je als zzp’er een (sterk) wisselend inkomen? Dan is het slim om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hierbij bereken je je gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Vaak valt het gemiddelde inkomen in een lager belastingtarief dan het hoogste inkomen in deze periode. Dit kan je zomaar honderden tot zelfs duizenden euro’s schelen.

Regeling in 2023 afgeschaft, maar oude jaren mogen nog worden betrokken

De regeling wordt in 2023 afgeschaft, maar je kunt tot 36 maanden ná de laatste definitieve aanslag een beroep doen op deze regeling. Je mag zelf kiezen welke jaren je in de middeling betrekt. Een specifiek belastingjaar mag echter maar één keer in het middelingsverzoek worden betrokken.

Een voorbeeld: je wilt middelen over de jaren 2017, 2018 en 2019. De datum van de definitieve aanslag over 2019 is 5 september 2020. Deze aanslag is op 17 oktober 2020 onherroepelijk geworden. Het verzoek dient in dit geval binnen 36 maanden ná 17 oktober 2020 bij de Belastingdienst binnen te zijn. Vóór 17 oktober 2023 dus. Ook al wordt de regeling per 1 januari 2023 stopgezet, het kabinet heeft op Kamervragen aangegeven dat de 3-jaarsperiode 2022-2023-2024 de laatste is waarin middeling kan worden toegepast.

Tegemoetkoming van de Belastingdienst om de belastingdruk te verlichten

De fiscale middelingsregeling is bedoeld om de belastingdruk te verlichten als je inkomen de afgelopen jaren sterk schommelde. De regeling is er voor box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning. Bij een sterk wisselend inkomen kan er een situatie ontstaan dat je als zzp’er meer belasting betaalt dan het geval zou zijn als er een meer gelijkmatige verdeling van het inkomen zou zijn. Het verschil kun je van de Belastingdienst terugkrijgen.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Wanneer kom ik als zzp’er in aanmerking voor de middelingsregeling?

De Belastingdienst hanteert verschillende voorwaarden om als ondernemer in aanmerking te komen voor de middelingsregeling. Deze luiden als volgt:

  • De middelingsaanvraag betreft drie opeenvolgende kalenderjaren.
  • Je hebt aangifte gedaan over het laatste jaar van het middelingstijdvak én je beschikt over drie opeenvolgende definitieve aanslagen.
  • Je hebt over de drie jaar waarover je de middeling wilt aanvragen belasting betaald in Nederland.
  • De middelingsaanvraag moet binnen 36 maanden ná de laatste definitieve aanslag worden gedaan.
  • Er geldt een drempel van € 545 voordat je eventueel belasting terugkrijgt.

Zelf berekenen of en hoeveel belasting je terugkrijgt

Je kunt als zzp’er zelf berekenen of en hoeveel belasting je terugkrijgt in de handige tool van Knab. Daarbij kun je ook zien over welk tijdvak van drie opeenvolgende kalenderjaren je het beste kunt middelen. Krijg je geld terug? Stuur dan een e-mail of brief naar de Belastingdienst. Dit formulier is ook via de website van Knab te downloaden.

De middelingsregeling is vrij onbekend. Ongeveer 83% van de mensen die recht hebben op teruggave, vraagt dit niet aan. Gemiddeld gaat het om zo’n € 3.100 teruggave per persoon.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.