• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

Een geval uit de praktijk: twee weken geleden veroorzaakt een klusser een flinke schade bij zijn opdrachtgever. Zijn situatie: jong en enthousiast, zzp’er met een eigen bestelbus en recent als zelfstandig ondernemer gestart, maar onvoldoende verzekerd. Ofwel: dat ziet er financieel niet goed uit voor deze jongen. In deze blog vertellen wij hoe je je als zzp’er tegen dergelijke risico’s verzekert.

Bij het plaatsen van een gehuurde steiger valt deze om, met als gevolg forse schade aan het pand, de ramen, de inboedel en de tuin van de opdrachtgever. De steiger valt ook nog eens op de auto van de buren. De schade loopt in de duizenden euro’s. De opdrachtgever en de buren willen de schade natuurlijk vergoed hebben. Aangezien de steiger ook beschadigd is, draait de klusser ook voor deze kosten op. De financiële problemen van deze jeugdige zzp’er zijn groot. Hoe had hij zich hier tegen kunnen verzekeren?        

Sta als zzp’er stil bij de risico’s van ondernemen

Ondernemen is risico nemen. Tegelijkertijd wil je je doelstellingen halen. Je wilt immers een mooi bedrijf waarmee je inkomen en vermogen opbouwt. Het is daarom van belang om te weten welke risico’s en schades jouw onderneming (en doelstellingen) kunnen bedreigen. Risico’s zijn: dat jij schade toebrengt aan anderen, dat anderen schade toebrengen aan jouw bedrijf (bijvoorbeeld een klant die niet betaalt) en dat je schade krijgt aan eigen spullen. Of erger nog: schade aan jezelf door ziekte of een ongeval, met blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg.   

Deze risico’s moet je tot een minimum zien te beperken. Daarbij stel je jezelf de volgende vragen:

  • Welke risico’s loop ik?
  • Hoe voorkom en/of beperk ik dit risico?
  • Kan ik het risico zelf dragen?
  • Moet ik het risico verzekeren?

Breng de risico’s die je loopt als zzp’er in kaart. Door preventieve maatregelen te nemen, beperk en voorkom je risico’s. De risico’s die je zelf kunt of wil dragen, hoef je niet te verzekeren. De risico’s die je niet kunt dragen, verzeker je om niet tegen hoge kosten en grote problemen op te lopen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het kennisartikel Een eigen bedrijf starten? Dit zijn de risico’s

Ondernemen is risico nemen, maar deze risico's moet je tot een minimum zien te beperken om bedrijfsschade te voorkomen

Martijn Pennekamp | ikwordzzper.nl

Verzeker je tegen schade aan anderen

Ongeveer 5% van de ondernemers veroorzaakt jaarlijks een aansprakelijkheidsschade aan anderen. Dat kunnen allerlei schades zijn, specifiek schade aan andere personen, beschadiging aan andermans eigendommen, schade door het geleverde product en schade door verkeerd advies.

Wat kun je er zelf aan doen om schade aan anderen te voorkomen? Een belangrijke eerste stap is het opstellen van goede algemene (levering)voorwaarden voor je bedrijf. Je beschrijft hoe je zaken met elkaar doet, je vermeldt wat jouw rechten en plichten zijn én die van je klanten. Belangrijke onderwerpen zijn onder meer aansprakelijkheid, betalingstermijn, eigendomsvoorbehoud en garantie. Zet je opdrachten helder op papier.

Verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor letselschade en schade aan spullen van anderen. Er kan ook schade optreden door een beroepsfout of een verkeerd advies. Dan is het slim om aanvullend een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Werk je als zzp’er als aannemer, klusbedrijf, constructeur, opdrachtgever of architect? Met een CAR-verzekering (Construction All Risk) verzeker je je tegen schade tijdens de bouw of verbouw van een project. Schade aan het bouwwerk is gedekt, evenals schade aan hulpmaterialen als steigers en gereedschappen.

Verzeker je tegen schade door anderen

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat anderen jou schade toebrengen. Dat je bijvoorbeeld een geschil hebt met een klant, leverancier, medewerker of ambtenaar van de gemeente. Ook hier is het van groot belang dat je duidelijke leveringsvoorwaarden, betalingsvoorwaarden en arbeidsvoorwaarden hebt. Check deze goed voor je start met je bedrijf!

Je hoopt het niet, maar je kunt een conflict met een ander krijgen. Bijvoorbeeld over een niet betaalde rekening, over een te late levering of over een arbeidscontract. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Je kunt rekenen op onafhankelijke rechtsbijstand. Hiervoor geldt geen eigen risico of minimumbedrag.  

Verzeker je eigen spullen tegen schade

Heb je als zzp’er voorraad in huis of in je garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering dekt dit risico meestal niet. Je hebt dan een zakelijke voorraadverzekering nodig die jouw spullen verzekert tegen schade en diefstal. Naast eindproducten zijn ook grond- en hulpstoffen, halffabricaten, verpakkingsmateriaal en producten die je nog aan het bewerken bent verzekerd.

En met een inventarisverzekering verzeker je al je spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn tegen schade door diefstal, inbraak, hagel, storm en water. Bij de inventaris horen alle zaken die je nodig hebt voor je beroep. Denk aan desktop computers, bureaus, stoelen en machines. De schade wordt vergoed op basis van de opgegeven nieuwwaarde.  

Verzeker je tegen inkomensschade door ziekte of een ongeval

Jaarlijks raakt ongeveer 12% van de zelfstandig ondernemers arbeidsongeschikt. Gemiddeld zijn ze vier maanden uit de running, maar 10% van deze groep is meer dan een jaar arbeidsongeschikt. Ongeveer 80% valt uit door ziekte, zoals klachten aan het bewegingsapparaat, hart- en vaatziekten en burn-out. De overige ondernemers (20%) raken arbeidsongeschikt door een ongeval. Bij slechts één op de tien gebeurt dit op het werk. In 90% van de gevallen vindt het ongeval in en om het huis plaats, tijdens het sporten of in het verkeer.   

Je weet natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt gelukkig wat aan preventie doen. Denk aan een veilige en gezonde werkomgeving, voldoende sporten en ontspanning en het periodiek ondergaan van een medische check-up. En verzeker je van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid! Een AOV garandeert je een maandelijkse uitkering door ziekte of een ongeval. De hoogte van de AOV-uitkering hangt af van het verzekerde bedrag en van hoeveel je nog kan werken. Je kunt een AOV helemaal op jouw eigen situatie afstemmen. Je bepaalt bijvoorbeeld ook je eigenrisicoperiode en de eindleeftijd.

Hopelijk weet je na het lezen van deze blog beter wat en wanneer je je als zzp’er verzekert tegen risico’s. Bekijk ook eens ons dossier Verzekeringen. Wil je meer informatie of advies? Speciaal voor jou is de verzekeringshelpdesk beschikbaar, waar je met al je vragen terechtkunt.

Zelf een berekening maken?

Wil je jezelf verzekeren tegen deze risico's dan kun je online een berekening maken van de hoogte van de AOV premie of de bereken de hoogte en dekking van schadeverzekeringen:

Keuzehulp

Zakelijke schadeverzekeringen zijn noodzakelijk, maar welke moet je sluiten?

Gebruik de keuzehulp en sluit eventueel direct een zakelijke verzekering af.

Start de keuzehulp

Sluit direct af

Geen KvK nummer? Vraag gratis advies of premieberekening aan!

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!