• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

5 meest gekozen verzekeringen door startende zzp'ers

Je bent net gestart met ondernemen of misschien start je binnenkort. Dat betekent dat je veel zaken moet regelen, zoals je verzekeringen. Maar welke verzekeringen zijn er voor jou als ondernemer? En welke heb je absoluut nodig?

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Je kiest bewust voor het ondernemerschap en je wilt een succes maken van je bedrijf. Daarom steek je de meeste tijd in je klanten en schuif je allerlei bijkomende zaken als het afsluiten van verzekeringen liever even voor je uit. Begrijpelijk. Maar pas op: zodra je als ondernemer aan de slag gaat, loop je bepaalde risico's. Kun jij je die risico’s financieel permitteren?

In dit artikel zetten wij de 5 meest gekozen verzekeringen door startende zzp'ers op een rij.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bovenaan de lijst verzekeringen voor startende ondernemers staat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schades die jij, je medewerkers of je product toebrengen aan spullen (materiële schade) of personen (letselschade).

Laat je op bezoek bij een klant per ongeluk je kop koffie over een laptop vallen, dan heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze verzekering dekt ook financiële schade die ontstaan door letselschade. Of je klant loopt omzet mis, omdat zijn bedrijf stilvalt door jouw installatiefout.

Werk je in de adviserende dienstverlening, bijvoorbeeld als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant, dan kan het zijn dat je opdrachtgever door een simpele rekenfout of vergissing van jouw kant verlies lijdt of omzet mist. Met een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je dit soort risico’s af.

Als je zzp'er in de bouw bent, dan bestaat er de Construction All Risk (CAR)-verzekering. Deze verzekering, aanvullend op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dekt schade aan bouwwerken in aanbouw.

2. Rechtsbijstandverzekering

Wist je dat een juridisch conflict al kan ontstaan als jouw klant de rekening niet betaalt? Een particuliere rechtsbijstandverzekering dekt helaas geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering betaal je maandelijks een premie die is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico.

3. Inventarisverzekering  

Met een inventarisverzekering verzeker je alle spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn tegen schade door diefstal, inbraak, brand, hagel, storm en water. Voor een startende ondernemer kan het moeilijk zijn om in te schatten welke dekking je verzekering moet bieden.

Als jouw bedrijf (zoals je hoopt) snel groeit, wil je waarschijnlijk ook investeren in nieuwe spullen. Het is verstandig om hiermee rekening te houden. Neem een inventarisverzekering die meegroeit als jouw bedrijf groeit.

4. Voorraadverzekering

Wie producten verkoopt en in opslag houdt, zal merken dat de waarde van voorraden al snel in de papieren loopt. Een inboedelverzekering verzekert geen zakelijke voorraad. Houd je producten in voorraad in huis, in een bedrijfspand of magazijn? Dan heb je dus een voorraadverzekering nodig. Ook hiervoor geldt: je voorraad kan toe- of afnemen, afhankelijk van de groei van je bedrijf.

5. Autoverzekering

Ga je als zzp’er bij klanten of opdrachtgevers langs, dan kun je waarschijnlijk niet zonder zakelijke autoverzekering. De zakelijke autoverzekering is verplicht als je een auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Flexibiliteit voor startende zzp’er

Het belangrijkste om rekening mee houden bij het afsluiten van een verzekeringspakket, is of deze genoeg flexibiliteit biedt. Als startende zzp’er is het lastig om in te schatten hoe je bedrijf zich ontwikkelt. Misschien zit je nu in een kantoor aan huis, maar verhuis je over een paar maanden naar een bedrijfspand. Ook kan het zijn dat je nieuwe activiteiten oppakt. En wie weet heb je bij nader inzien toch een auto van de zaak nodig.

Wat kosten verzekeringen voor startende zzp'ers?

De hoogte van de premie voor verzekeringen zijn afhankelijk van je beroep, werkomstandigheden en het soort opdrachtgevers. Premies starten tussen de € 20 en € 40 per maand, maar heeft jouw beroep weinig risico's dan kan de premie een stuk lager uitvallen. Bereken hier jouw premie.

Hulp nodig?

Meer informatie nodig over de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering? Speciaal voor jou hebben wij de verzekeringshelpdesk opgezet waar je terecht kunt met deze en alle andere vragen.

Geen KvK nummer? Vraag gratis advies of premieberekening aan!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.