gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Een eigen bedrijf starten? Dit zijn je risico's

Als starter denk je bij risico's misschien vooral aan een gebrek aan klanten. Logisch, je omzet bepaalt voor een groot deel de levensvatbaarheid van je bedrijf. Dus zonder afnemers kom je niet ver. Maar weet je ook wat er nog meer bij komt kijken om een gezond bedrijf op te bouwen?

Een goed begin: zet al je risico's op een rij

Om zonder zorgen te kunnen ondernemen, is het verstandig om inzicht te hebben in de risico's die je loopt als zzp'er. Welke gebeurtenissen hebben een impact op jou en je bedrijf? Denk aan een ongeluk, storing, conflict, fout of natuurgeweld. Hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt? En wat betekent zo’n gebeurtenis voor jou en je bedrijf? Kom je dan in de financiële problemen of liggen je werkzaamheden stil? En hoe lang? De meeste starters vinden het lastig om dit helder te krijgen. Daarom zetten wij een aantal veelvoorkomende risico’s voor je op een rij.

Aansprakelijkheid

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor de schade die je toebrengt aan anderen of aan hun spullen. Alles over aansprakelijkheid voor zzp’ers lees je in het handige e-book 'Aansprakelijkheid voor ondernemers onder de loep' dat je onderaan deze pagina kunt downloaden.

De hoogte van schadeclaims is vooraf moeilijk in te schatten, maar in de praktijk claimen klanten steeds vaker − en voor hogere bedragen. Of je daadwerkelijk aansprakelijk bent en voor welk bedrag, bepaalt het Nederlands recht. In de praktijk wijzen rechters steeds vaker een schadeclaim toe. Wat veel zzp'ers niet weten, is dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen zakelijke schades vergoedt. En omdat dit risico niet of nauwelijks zelf te dragen is, sluiten veel ondernemers daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Heb je een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? Overleg dan met je adviseur of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Imagoschade

Drie keer een opdracht verbruien en je bent klaar. Zo simpel is het. Als zzp'er moet je het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Dus zorg je dat je je zaakjes goed op orde hebt. Je doet je uiterste best en houdt je vakkennis op niveau. De digitale gegevens van je klanten bescherm je onder andere met een firewall, virusscanner en een goed wachtwoord, zodat ze niet op straat komen te liggen door een hack.

Tip: ken je eigen grenzen. Natuurlijk is voor jou geen zee te hoog. Je wilt je klant helpen en een nieuwe opdracht binnenhalen, dus zeg je ook 'ja' tegen klussen die net buiten je expertise vallen. Juist dan gaat het opvallend vaak mis. Vraag jezelf daarom vooraf altijd eerlijk af of je de klus echt aankunt.

Wanbetalers

Fijn, je eerste opdrachten zijn binnen! Maar echt juichen kun je pas, als ook de factuur betaald is. Jammer genoeg krijgt bijna iedere zzp'er wel een keer te maken met een niet-betalende klant. Het is ontzettend lastig van tevoren te bedenken wat dan de beste aanpak is. Want die is bij iedere klant anders. Vriendelijk informeren waarom de factuur nog niet is betaald? Of streng wijzen op je algemene voorwaarden? Je wilt de relatie goed houden, maar ook niet met een kluitje in het riet worden gestuurd. Uitbesteden kan ook. FreelanceFactoring biedt een service waardoor jij je kunt richten op ondernemen, omdat zij zorgen dat jij je facturen betaald krijgt.

Arbeidsongeschiktheid

Wat gebeurt er met jouw bedrijf als jij door ziekte een lange tijd niet kunt werken? En wat voor gevolgen heeft dat voor je privésituatie? Het is goed om te weten dat je als zelfstandig ondernemer ook bij eventuele arbeidsongeschiktheid op eigen benen staat. Je krijgt geen uitkering van de overheid, maar je vaste lasten lopen gewoon door. Hoeveel maanden of jaren kun jij zonder inkomen? Of is het verstandig om iets te regelen? Als ondernemer kun je geen dag gemist worden. Zo voelt het in elk geval. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkomt dat je langdurig zonder inkomsten komt te zitten.

Inventaris en voorraad

Je laptop, gereedschappen, materialen. Kun je zonder ze? Hoe los je het op als je voorraad onverkoopbaar is door brand- of waterschade? Met een bedrijfsmiddelenverzekering krijg je schade aan je voorraad of inventaris door brand, storm, inbraak of water vergoed.

Pensioen

Als zelfstandige zorg je zelf voor de opbouw van je pensioen. Zeker bij de start van je bedrijf denk je liever nog niet na over het moment dat je gaat stoppen! Maar staat je bedrijf beter op de kaart, denk dan ook eens aan je toekomst. Hier lees je meer over je mogelijkheden om pensioen op te bouwen als zzp'er.

Neem maatregelen om je risico's te verkleinen

Als je weet wat je risico's zijn, kun je bepalen hoe je ermee om wilt gaan. Sommige risico's kun je eenvoudig vermijden. Je stopt bijvoorbeeld met een bepaalde activiteit. Of koopt nieuwe, veiligere materialen. Je kunt ook maatregelen nemen om je risico's te verminderen. Met goede leveringsvoorwaarden verklein je bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsrisico.

Bekijk regelmatig of de keuzes die je maakte nog wel bij je passen Je bedrijf staat tenslotte niet stil. Risico's veranderen, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van preventie staan niet stil. Zorg dat je zorgeloos blijft ondernemen!

Onvoorziene gebeurtenissen

Tegen sommige risico's valt weinig te doen. Omzetverlies als gevolg van de coronacrisis bijvoorbeeld, is daar een voorbeeld van. Gelukkig heeft de overheid een reeks maatregelen genomen om zzp'ers tegemoet te komen. Afhankelijk van jouw situatie, kun je hier een beroep op doen.

Wil je weten op welke voorzieningen uit het noodfonds heb jij recht hebt? Start de ZZP Corona Scan.

Downloads

E-book 

Een eigen bedrijf, ken je risico's

Kaart 

7 risico's waar ondernemers wakker van liggen

Whitepaper 

Aansprakelijkheid voor ondernemers onder de loep

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord