gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Fysieke klachten voorkomen als zzp'er

Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers last hebben van fysieke klachten. Eén van de meest voorkomende klachten zijn lage rugklachten. Hoe kun je dat voorkomen? Dat leggen we je, samen met VGZ, uit in dit artikel.

Zo voorkom je lage rugklachten als zzp’er

Wat feiten op een rij

Zo'n 70% tot 80% van de bevolking krijgt ooit last van rugklachten. Maar liefst 1,6 miljoen mensen komen elk jaar bij de huisarts voor rugklachten. Ook hebben zzp’ers meer fysieke klachten dan andere werkenden. In 21% van de gevallen zijn de rugklachten na drie maanden over. Bijna 76% van de rugklachten is na één jaar voorbij.

Wat zijn rugklachten?

Onder rugklachten kun je verstaan: pijn in de onderrug dat acuut of geleidelijk ontstaat. In 5% van de gevallen is een botbreuk, infectie of verschuiving van de wervelschijf de oorzaak. In 95% van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak: het kan te maken hebben met niet-ergonomisch zitten, bukken, tillen, conditie en/of stress.

Waar komen rugklachten vandaan?

Hoe ontstaan rugklachten? Dat is vaak niet te zeggen: 95% van de lage rugklachten is namelijk ‘aspecifiek’. Deze hebben dus geen duidelijke oorzaak. Wat bij jou als zzp’er een rol kan spelen, is dat je je werkplek met anderen deelt en je dus niet in de meest ideale houding zit. Ook stress kan van invloed zijn op je rugklachten.

Tips om rugklachten te voorkomen

  • Zorg ervoor dat je bureau goed is ingesteld;
  • Wees voorzichtig met bukken of tillen;
  • Zorg voor afwisseling in je werk, dus niet alleen staan of zittten;
  • Voorkom stress;
  • Houd je conditie op peil.

Tips als je rugklachten hebt

Zorg ook voor afwisseling in je werk, waarbij je wijzigt van houding. En als je zit, zorg dan dat je bureau goed is ingesteld. Een goede conditie is de basis van alles. En vermijd zo mogelijk stress.

TIP Wil je als zzp’er gezonder leven? Ontdek wat VGZ voor jou kan doen: www.vgz.nl/gezond-leven.

Lage rugklachten?

Wat zijn rugklachten precies, hoe komt het, wat kun je doen als je de klachten hebt en vooral, hoe voorkom je lage rugklachten? Bekijk hieronder het filmpje met Janno Barlage van Fysio Holland!

TIP Download hieronder het gratis handboek 'Gezond starten als zzp'er' of de whitepaper: 'Tien tips: gezond ondernemen doe je zo!' voor meer tips en trucs over gezond ondernemen.

Downloads

Handboek 

Gezond starten als zzp'er of freelancer

Whitepaper 

Tien tips: gezond ondernemen doe je zo!

Bekijk alle downloads

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord