• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

Dit is wat je betaalt voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering variëren, omdat de premie altijd wordt afgestemd op het specifieke beroep. Het ene beroep brengt nu eenmaal meer risico’s met zich mee dan het andere, waardoor de kans op (hoge) schadeclaims groter is. Hoewel er geen vaste prijs is, kunnen we wel enkele algemene factoren en standaardconstructies toelichten.

Premie beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het is logisch dat een werktuigbouwkundige die een foutje maakt in een technische berekening potentieel meer schade kan veroorzaken dan een graphicdesigner die folders ontwerpt. Daarom zal de werktuigbouwkundige meer betalen voor zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan de designer.

Je kunt daardoor moeilijk van tevoren bepalen wat de exacte maandelijkse of jaarlijkse premie zal zijn. De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Het beroep dat je uitoefent.
 • Het risico dat daarmee gepaard gaat.
 • Je ervaringsniveau.
 • Het aantal medewerkers in dienst.
 • Je jaarlijkse omzet.
 • De hoogte van de verzekerde bedragen.
 • Het eigen risico.
 • De kwaliteit van je algemene voorwaarden.

Gemiddelde dekkingen en premies

De bedragen waarvoor je verzekerd moet zijn variëren, omdat verschillende beroepen verschillende risico's met zich meebrengen. Niettemin zijn er enkele gangbare dekkingsniveaus, zoals:

 • € 500.000 per geval en € 1.000.000 per verzekeringsjaar.
 • € 2.500.000 per geval en € 5.000.000 per verzekeringsjaar.

Voor beroepen met hogere risico's wordt doorgaans gekozen voor:

 • € 5.000.000 per geval en € 10.000.000 per verzekeringsjaar.

De premies voor deze standaardconstructies liggen ergens tussen de € 650 en € 2.500 per jaar, afhankelijk van de hoogte van de dekking, de risico’s van het beroep en het eigen risico.

Lagere premies bij collectieve contracten

Sommige aanbieders, zoals Easeley, bieden verzekeringscertificaten aan via collectieve contracten. Hoewel de dekkingsbedragen hetzelfde zijn als bij individuele polissen, is de premie een stuk lager. Dit komt doordat de premie wordt gedeeld door meerdere verzekerden en de verzekerde bedragen worden verdeeld.

Zo’n collectief contract is vaak een goed idee voor zzp’ers en ondernemers, want laten we eerlijk zijn: de kans dat je serieuze schade aanricht is vaak klein en in sommige gevallen zelfs nihil. Je bent namelijk zelden de eindverantwoordelijke bij een project.

Bij een collectief contract liggen de premies tussen de € 350 en € 550 per jaar, afhankelijk van de hoogte van de dekking en de risico’s van het beroep. Bij een bedrijf als Easeley zijn er ook geen eigen risico's, poliskosten en assurantiebelasting.

Collectief contract: voor welke beroepen?

Bij Collectieve contracten wordt op een andere manier naar verzekeringen gekeken. Een bedrijf als Easeley begrijpt dat het bij de meeste claims niet om miljoenenbedragen gaat, en over het algemeen bieden de algemene voorwaarden van je bedrijf al redelijke bescherming.

Een collectieve verzekering biedt daarom een prima dekking voor professionals zoals ICT'ers, PR- en marketingadviseurs, managementconsultants, HRM en financiële professionals en andere beroepen in de zakelijke dienstverlening.

Combineren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Vaak combineren ondernemers en zzp’ers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die dekking biedt voor fysieke schade aan eigendommen en mensen. Het voordeel van zo’n gecombineerde polis is dat beide dekkingen op één polis worden ondergebracht, zodat je bij een claim niet met meerdere verzekeraars contact hoeft te leggen.

Klik hier om meer te lezen over de combinatie van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. 

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.