• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

Wat kosten verzekeringen voor zzp’ers?

Als starter wil je het liefst vooraf weten met welke kosten je te maken gaat krijgen, om in te schatten of je bedrijfsplan haalbaar is. Zou het niet fijn zijn als je weet wat branchegenoten betalen voor hun verzekeringen? Dat geeft je al een eerste beeld van je kosten.

De verschillen zijn enorm

Als je informeert in je netwerk, merk je dat de een € 50 per maand betaalt, de ander het dubbele. Logisch, iedere ondernemer is anders. En iedereen bepaalt zelf wat hij wel en niet verzekert. Daarnaast spelen andere factoren een rol in de premie, zoals:

 • je activiteiten;
 • de hoogte van je omzet;
 • de waarde van je spullen;
 • wel/geen eigen pand;
 • wel/geen bedrijfswagen;
 • wel/geen medewerkers in dienst.

Hieronder lees je 6 belangrijke verzekeringen voor zzp’ers, wat ze kosten en welke risicodekking ze geven.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De bekendste verzekering onder zzp’ers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De AOV dekt het risico dat je geen inkomsten meer hebt bij langdurige ziekte.

Een griepje van een week is voor de meeste zzp’ers niet zo’n probleem, maar wat gebeurt er als je langdurig ziek wordt? Dan heb je geen inkomsten en kom je, als je je hier niet voor verzekert, in de bijstand. (Ervan uitgaande dat je al aanspraak kunt maken op een bijstandsuitkering, want met een werkende partner of als je eigen vermogen hebt is dat al niet mogelijk.)

Het is lastig om een goede indicatie te geven van de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten hangen namelijk af van de risicoklasse waarin je valt. De risicofactor is onder andere afhankelijk van jouw beroepsgroep en je leeftijd. Ook wachttijd, verzekerde bedrag en uitkeringsduur spelen mee.

Maar gemiddeld betaalt een zelfstandig ondernemer voor een AOV zo’n € 3.000,- bruto premie per jaar, ofwel  € 250 per maand. Dat is veel geld. Maar bedenk je dan: werk je 40 uur per week, met 4 weken vakantie per jaar, dan komt het neer op € 1,56 per gewerkt uur.  Extra voordeel: de AOV is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het basistarief over de eerste schrijf bedraagt in 2021 37,1%. Dat betekent dat je 37,1% ‘terug’ krijgt van de betaalde AOV premie. Een premie van € 250 per maand kost dan effectief nog maar € 158,25 per maand .

Bereken hier de AOV premie voor jouw specifieke situatie.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De verzekering die bijna alle ondernemers afsluiten. En dat is maar goed ook. Stel je laat een dure vaas kapot vallen bij een klant of de klant glijdt iemand uit over jouw net gedweilde tegelvoer? Dan stelt de andere partij jou aansprakelijk. Kan die klant door zijn verwondingen niet werken, dan gaat de rekening naar jou.

Iedere persoon is wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar een gewone wettelijke aansprakelijkheidsverzekering keert geen geld uit bij schade in werksituaties. Voor je eigen onderneming heb je dus een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Voor de kosten hoef je het niet te laten. Afhankelijk van de dekking en je risicoprofiel bedragen die tussen € 6 en € 12 per maand. Wil je de premie berekenen of advies van een expert over welke verzekering jij nodig hebt, en wat de kosten hiervan zijn? Neem dan contact op met onze Verzekeringshelpdesk.

Zelf een berekening maken kan hier.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer kun je te maken krijgen met beroepsfouten. Denk aan een verkeerd advies. Of als je niet de juiste informatie verstrekt. De klant zal jou aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de fout. Hier komt al snel een claim uit die tot een behoorlijk bedrag kan oplopen. Schade die hierdoor ontstaat, is verzekerd met de Beroepsaansprakelijkheids­verzekering.

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hangen samen met het beroep dat jij uitoefent. Niet alle beroepen brengen beroepsrisico’s met zich mee, voor veel beroepen is deze verzekering dus niet noodzakelijk. De premie voor de Beroepsaansprakelijkheids­verzekering is afgestemd op jouw situatie.

Daarbij houdt de verzekeraar rekening met de omzet van jouw bedrijf. Maar ook met het jaarloon en het verzkerde bedrag. De premie voor de Beroepsaansprakelijkheids­verzekering voor een zzp’er start bij ongeveer € 400,-. per jaar.

Meer weten? Neem contact op met onze Verzekeringshelpdesk.

Verzekerings-helpdesk

Verzekerings-helpdesk

 • Heb je een vraag over verzekeringen?
 • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
 • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft je graag advies.

4. Rechtsbijstandsverzekering

Niemand hoopt natuurlijk op een juridisch conflict, maar het kan altijd gebeuren dat de opdrachtgever het niet met je geleverde werk eens is en de rekening niet betaalt. Een rechtsbijstandverzekering zorgt voor juridische hulp bij een conflict. Maar ook voor advies om te voorkomen dat er een conflict ontstaat. Naast de basisdekking kun je kiezen voor een aanvullende module die past bij jou situatie.

Wat kosten betreft moet je rekenen op een premie van € 15 tot € 50 per maand. De premie is afhankelijk van de dekking, uitgebreidheid en vaak ook de bedrijfsgrootte. Ga voor jezelf na welk risico je loopt op in een conflictsituatie te raken en welke bedragen daarmee eventueel gemoeid kunnen zijn. 

5. Inventaris- en goederenverzekering

De inventaris- en goederenverzekering is hetzelfde als een inboedelverzekering, maar dan zakelijk. De verzekering keert uit bij diefstal en schade, bijvoorbeeld als gevolg van brand. Inventaris is alles wat je gebruikt om je bedrijf of beroep uit te oefenen. En goederen zijn de grond- en hulpstoffen die je gebruikt om je producten te maken.

De kosten zijn afhankelijk van de waarde van de inventaris, de diefstal- en schadegevoeligheid en locatie van het bedrijfspand. Reken op een premie van € 2,50 tot € 9,50 per € 1000 aan verzekerde inventaris.

Ben je zzp'er? Dan kun je hier een premie berekenen en een offerte aanvragen.

6. Pensioenopbouw

Als zzp'er heb je verschillende mogelijkheden om je pensioen op te bouwen. De meeste voor de hand liggende manier, is dit te doen via de derde pijler van ons pensioenstelsel. Dit wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente kun je opbouwen via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling, bijvoorbeeld via onze partner BrightPensioen. De inleg op een lijfrenterekening is fiscaal aftrekbaar. Het bedrag dat je maximaal kunt inleggen, noemen we fiscale jaarruimte.

Hoeveel je inlegt, is afhankelijk van je het gewenste inkomensniveau na je pensionering en de looptijd van de regeling die je aangaat. Er zijn wel bepaalde grenzen vanuit de fiscus, als je van hun voordelen gebruik wil maken. De fiscus laat jou namelijk jaarlijks belastingvrij geld opzij zetten voor je pensioen, ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. Wil je hier meer over weten, kijk dan op deze pagina.

Handig en voordelig: Bedrijvenpakket ZZP van Allianz

Om zzp'ers grip te geven op de kosten van verzekeringen, ontwikkelde Allianz het Bedrijvenpakket ZZP: één oplossing voor alle ondernemersrisico’s: van aansprakelijkheid tot rechtsbijstand, van werkmaterieel tot (bestel)auto. Door je verzekeringen onder te brengen in één pakket krijg je een aantrekkelijke korting op de premie. Deze begint met 2,5% voor twee verzekeringen en loopt op tot 10% als je zes of meer verzekeringen in het Bedrijvenpakket onderbrengt.

TIP: Naast de pakketkorting ontvangen leden van Het Ondernemerscollectief aanvullend nog eens 10% extra korting op het Bedrijvenpakket ZZP. Handig toch?

Doe er je voordeel mee en bereken je premie snel!

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

ZZP Agenda

3 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

3 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.