gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Als ondernemer (zzp of DGA) ben je verantwoordelijk voor jouw eigen inkomen. Voor ondernemers bestaat er geen sociaal vangnet ten tijde van ziekte of een ongeval. Als je als ondernemer niet kunt werken, heb je geen inkomen. Je kunt inkomenscontinuïteit waarborgen met een kwalitatief goede AOV, oftewel: arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Is een AOV zinvol voor mij als zzp'er?

Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering zinvol is voor jou, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk daarbij aan je eigen financiële reserves, gezinssituatie, risicobereidheid enzovoorts. Wanneer je bijvoorbeeld vrij eenvoudig 3 tot 5 jaar arbeidsongeschiktheid zelf kunt opvangen, is het sluiten van een AOV niet direct noodzakelijk. Echter, bij arbeidsongeschiktheid van langere duur kom je uiteindelijk toch in de financiële problemen.

Zoek je een geschikte AOV? Allianz biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor zzp’ers. Deze is altijd direct opzegbaar (ook in het eerste jaar) en je hebt zelf keuze in je uitkering. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om, bij arbeidsongeschiktheid, te starten met een hogere uitkering en dan na bijvoorbeeld twee jaar een lagere uitkering. Of andersom.

Wat betaal ik voor een uitgebreide AOV?

De premiehoogte is afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt, eventueel bijgestaan door een gecertificeerd adviseur. Voor de meest uitgebreide AOV ben je gemiddeld twee tot drie declarabele uren per maand aan het werk. Een relatief kleine investering voor een grote mate van financiële zekerheid.

Hoeveel premie je betaalt voor een AOV, hangt af van een aantal zaken. Twee daarvan liggen vast: je leeftijd en beroep. Je hebt zelf invloed op:

 • het deel van je inkomen dat je verzekert (het verzekerd bedrag)
 • vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering wilt krijgen
 • hoe de verzekeraar jouw arbeidsongeschiktheid beoordeelt
 • wanneer je uitkering moet beginnen
 • tot wanneer de uitkering doorloopt
 • of je wel of geen stijgende uitkering wenst
 • of je alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval wilt verzekeren.

TIP Lees ook de blog: 'AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen' en de blog: 'Verlaag je AOV-premie met het combitarief'.

Is zelf sparen niet beter?

Zelf sparen klinkt makkelijk. Toch is dit voor maar weinig ondernemers weggelegd. Waarom? Omdat het financieel niet realistisch is. Stel: je bent 45 jaar met een inkomen van € 60.000,-.

Jouw vaste en variabele kosten zijn € 45.000,- per jaar. In theorie kun je € 15.000,- x 20 jaar = € 300.000,- bij elkaar sparen (in het scenario waarbij zich géén arbeidsongeschiktheid voordoet). De daadwerkelijke inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid is € 45.000,- x 20 jaar = € 900.000,-. Als je rekening houdt met inflatie is dat ruim € 1.000.000,-. Maak deze rekensom eens voor je zelf en je zult zien dat zelf sparen geen goede optie is.

Is de premie fiscaal aftrekbaar?

Absoluut. Voor zowel een zzp’er als een DGA is de AOV-premie volledig fiscaal verrekenbaar. Dit betekent dat de belastingdienst tot 52% meebetaalt. Als de arbeidsongeschiktheidsverzekering tot uitkering komt, wordt die uitkering gezien als vervangend inkomen en wordt daarom regulier belast.

TIP Lees ook de blog: 'Jonge ondernemers onbekend met aftrek AOV-premie'

Kan ik extra kortingen krijgen?

Dit is zeker mogelijk. Ben je bijvoorbeeld aangesloten bij een beroeps- of branchevereniging? Grote kans dat zij collectieve arrangementen hebben ingericht voor hun leden. Kortingen kunnen in sommige gevallen oplopen tot 40%. Het loont dus absoluut de moeite om eens te informeren bij je eigen vereniging.

Wat is een eigen risicoperiode?

Dit is de periode van arbeidsongeschiktheid waarover je geen uitkering vanuit de verzekeraar ontvangt, maar deze financiert vanuit jouw eigen vermogen. Je bepaalt zelf welke periode je voor eigen rekening neemt. Bij veel verzekeraars kun je kiezen voor een periode oplopend van 14 dagen tot 2 jaar. Uiteraard is de premiehoogte afhankelijk van jouw uiteindelijke keuze.

TIP Lees ook de blog: 'Wachttijd AOV: wat moet ik kiezen?'

Welk verzekerd bedrag is passend voor mij?

De verzekeraars stellen een maximum aan de hoogte van het verzekerde bedrag. Over het algemeen genomen mag je niet meer dan 80% van jouw gemiddeld inkomen (bruto) verzekeren. Samen met een adviseur breng je jouw vaste en variabele lasten in kaart. Op basis van dit gegeven (en een eventueel aanvullend inkomen van je partner), bepaal je de gewenste hoogte van het verzekerde bedrag.

TIP Lees ook de blog: 'AOV afstemmen op je inkomen met het verhogingsrecht'

Kan ik mijn verzekerd bedrag tussentijds aanpassen?

De meeste keuzes kun je veranderen. Dat moet ook, want jouw situatie kan veranderen: je gaat meer of minder verdienen of verandert bijvoorbeeld van beroep. Wellicht wil je meer of juist minder zekerheid. Geef veranderingen en wensen altijd direct aan jouw verzekeringsadviseur of aan je verzekeraar door.

TIP Lees ook de blog: 'Hoe kun je je arbeidsongeschiktheidsverzekering aanpassen?'

Heb ik als ondernemer recht op een wettelijke uitkering?

In principe niet, je bent immers verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Echter, als ondernemer kun je in sommige gevallen aanspraak maken op de bijstand. Dit is alleen mogelijk voor ondernemers die:

 • geen koopwoning bezitten;
 • geen aanvullend inkomen van een partner hebben;
 • geen substantieel eigen vermogen bezitten.

Heeft de verzekeraar een acceptatieplicht?

Nee, de verzekeraar hoeft je niet per definitie te accepteren. Bij de aanvraag van een AOV dien je altijd enkele medische vragen te beantwoorden. Het is voor de verzekeraar, om de hoogte van je premie te kunnen bepalen, belangrijk om te weten hoe groot het risico is dat je tijdens de looptijd van de verzekering arbeidsongeschikt wordt.

Kan ik mijn verzekering opschorten?

Dat kan zeker. Wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk geen opdracht kunt vinden of er een tijdje tussenuit wilt, kun je de verzekering voor maximaal 1 jaar opschorten. Je betaalt, afhankelijk van de verzekeraar, tussen de 10% en 25% van de jaarpremie. Gedurende de periode van opschorting heb je geen dekking, maar na 1 jaar kun je de AOV heractiveren zonder medisch waarborgen.

TIP Lees ook de blog: 'Seizoenswerk; hoe zit het dan met met je AOV?'

Welk arbeidsongeschiktheidscriterium moet ik kiezen?

Het criterium dat de verzekeraar hanteert om de mate van uw arbeidsongeschiktheid vast te stellen is een cruciaal onderdeel van jouw AOV. Je hebt drie keuzes:

 • beroepsarbeidsongeschiktheid: je ontvangt een uitkering als je niet meer in staat bent jouw eigen beroep uit te oefenen;
 • passende arbeid: je ontvangt een uitkering als je jouw beroep niet meer kunt uitvoeren waarbij ook gekeken zal worden of je geen andere werkzaamheden kunt uitvoeren die passend zijn bij jouw opleiding en werkervaring;

De kans op een uitkering neemt sterk af naarmate je kiest voor passende, dan wel gangbare arbeid.
Een goede AOV is een verzekering die jouw (gezins)inkomen veilig stelt. Ons advies is daarom om altijd te kiezen voor beroepsarbeidsongeschiktheid.

Wat is indexering?

Een indexering is in veel gevallen te adviseren. Je hebt hier echter nog een keuze te maken:

 • samengestelde indexatie (verzekerd bedrag + uitkering);
 • enkelvoudige indexatie (uitkering).

In het eerste geval worden zowel het verzekerd bedrag als de uitkering jaarlijks verhoogd met het CPI. In het tweede geval wordt uitsluitend de uitkering ieder jaar verhoogd met CPI.

LET OP bij de samengestelde indexatie stijgt zowel het verzekerd bedrag als de premie. Dit kan leiden tot onnodig hoge verzekerde bedragen en dito premie.

Is een AOV-contract flexibel?

Bij veel verzekeraars niet, echter bij verzekeraar Allianz wel. Bij Allianz kun je direct opzeggen – ook in het eerste jaar.

De pensioenleeftijd wordt verhoogd, loopt mijn uitkering ook langer door?

Als ondernemer heb je niks te maken met een wettelijke pensioenleeftijd. Immers, je bent ondernemer en bepaalt zelf wanneer je wenst te stoppen. De maximale eindleeftijd voor veel beroepsgroepen is nog altijd 67 jaar. Een eventuele uitkering sluit daarmee netjes aan op de AOW. De verzekeraars hebben nu afgesproken om de eindleeftijd mee te laten stijgen met de pensioenleeftijd. Je moet hierbij rekening houden met:

 • gaat de pensioenleeftijd omhoog en ben je arbeidsgeschikt, dan ontvang je een verlengingsvoorstel van de verzekeraar;
 • gaat de pensioenleeftijd omhoog en ben je arbeidsongeschikt, dan eindigt de uitkering op de dan gestelde eindleeftijd in jouw polis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Allianz? Kijk op de website of vul onderstaand contactformulier in voor meer informatie.

TIP Lees ook de blog 'Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?'

Hulp nodig?

Vind je het lastig om te bepalen welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou geschikt is? Speciaal voor jou hebben wij de verzekeringshelpdesk opgezet waar je terecht kunt met deze en andere vragen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord