• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Wachttijd AOV: wat moet ik kiezen?

Als je een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) afsluit, moet je een bepaalde wachttijd of eigen risicoperiode kiezen. Wat houdt zo’n wachttijd AOV in? En hoe kies je de juiste wachttijd?

Wachttijd AOV: wat is het precies?

De wachttijd van je AOV is de periode voordat de uitkering van je arbeidsongeschiktheidsverzekering begint. Een andere naam hiervoor is wachttermijn, eigen risicotermijn of eigen risicoperiode. In deze periode krijg je dus nog geen uitkering. Deze periode is voor eigen risico. Hoe lang de wachttijd duurt, kun je zelf bepalen. Bijvoorbeeld 1 maand , 2 maanden, 3 maanden, een halfjaar of zelfs twee jaar. De wachttijd is van invloed op de hoogte van de premie van je AOV. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. Maar daar staat dus wel tegenover dat je langer moet wachten op je eerste uitkering. En dat kan soms grote gevolgen hebben voor je financiën.

Welke wachttijd moet ik kiezen bij mijn AOV?

Wat is de beste wachttijd voor jou als ondernemer? Daarvoor is het belangrijk om te weten hoelang je arbeidsongeschiktheid zelf kunt overbruggen. Heb jij genoeg reserves om enkele maanden door te komen? En wil je die reserves daar ook voor gebruiken? Dan kun je een langere wachttijd nemen. Heb je weinig reserves of wil je je spaargeld liever niet uitgeven aan je dagelijkse levensonderhoud? Dan kun je kiezen voor een kortere wachttijd. Hoe korter de wachttijd, hoe eerder je uitbetaald krijgt als je arbeidsongeschikt wordt. Maar je betaalt dus wel meer premie.

Meer weten over de wachttijd van een AOV?

Wil je weten wat voor jou de beste wachttijd is? Neem dan contact op met een financieel adviseur. De adviseur kan met jou je financiële situatie bespreken en je adviseren over de beste wachttijd voor je AOV. Je kunt ook zelf de premie van je AOV berekenen en verschillende wachttijden invullen, zodat je ziet wat dit doet met je premie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

september
28
oktober
04
Terug naar overzicht
Erica Thomson

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.