gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

27 augustus 2019

Als je als zelfstandige een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit, kies je ook voor een eindleeftijd van de verzekering. Vanaf dat moment stopt je verzekering en je uitkering. Vaak is dat de leeftijd dat je AOW krijgt of met pensioen gaat. Maar het kan ook op jongere leeftijd. Waar moet je op letten bij het kiezen van de eindleeftijd?

De AOV-uitkering stopt op de eindleeftijd

Je hebt een AOV om te zorgen voor een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Maar tot welke leeftijd ontvang je deze uitkering? Wat is de eindleeftijd waarop de eventuele uitkering stopt? Dat spreek je af bij het sluiten van de AOV. De eindleeftijd staat dus op je polis. De uitkering stopt dan op de eerste dag van de maand daarna.

Eindleeftijd is meestal de pensioenleeftijd

Je kunt zelf kiezen welke eindleeftijd bij jou past. De meeste ondernemers kiezen voor de leeftijd dat ze met pensioen willen of hun eerste AOW verwachten. Omdat niet iedereen op dezelfde leeftijd met pensioen wil, verschilt de eindleeftijd van ondernemer tot ondernemer. De een wil al stoppen met 55 jaar, de ander pas op z’n 68ste. Bij Allianz kun je je voor bijna alle beroepen tot 68 jaar verzekeren. Alleen voor enkele fysiek zware beroepen ligt die leeftijd lager.

In het vaststellen van de eindleeftijd schuilt ook een gevaar. Veel ondernemers die jaren terug al een AOV sloten, kozen voor de AOW-leeftijd die toen gold. Ze zetten de eindleeftijd daarom op 65 jaar. Inmiddels ligt de AOW-leeftijd hoger. Als je dus nooit naar je verzekeringen omkijkt, bestaat het risico dat de eindleeftijd lager is dan je eigenlijk zou willen. Het is daarom belangrijk regelmatig je AOV en andere verzekeringen te (laten) checken.

Hoe verhoog je de eindleeftijd?

Het verhogen van de eindleeftijd gaat heel gemakkelijk. Maar je moet het wel op tijd doen. Je kunt de eindleeftijd tot uiterlijk 5 jaar vóór je huidige eindleeftijd verhogen. Dus is je huidige eindleeftijd 65 jaar? Dan moet je uiterlijk voor je 60ste de eindleeftijd aanpassen.
Je kunt de eindleeftijd overigens ook verlagen. Bijvoorbeeld omdat je tijdens je ondernemerschap een flink kapitaaltje hebt opgebouwd om de jaren tot de AOW-leeftijd op te vangen. Je kunt aardig op de AOV-premie besparen als je de eindleeftijd verlaagt.

Wat is voor jou de beste eindleeftijd?

Wat voor jou de ideale eindleeftijd is, is moeilijk te zeggen. Dat komt vooral doordat de eindleeftijd bij het afsluiten van de AOV vaak nog ver weg is. Maar ook hangt je ideale eindleeftijd af van je pensioenvoorziening en eventuele reserves die je dan hebt. Gelukkig kun je je AOV bij Allianz tussentijds wijzigen. Wil je advies over je eindleeftijd? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Meer blogs van Erica Thomson

10 oktober 2019

AOV afstemmen op je inkomen met het verhogingsrecht

19 september 2019

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

30 juli 2019

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

19 februari 2019

AOV bij het UWV; ja of nee?

10 december 2018

Seizoenswerk; hoe zit het dan met je AOV?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord