• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

De hoogte van de premie voor een AOV hangt af van verschillende factoren. Op sommige factoren heb je wel invloed, op andere niet. De factoren waar je invloed op hebt, kun je zo instellen dat jouw premie zo laag mogelijk is. Zo kun je verantwoord besparen op jouw AOV.

Je leeftijd kun je natuurlijk niet aanpassen en jouw beroep heb je niet voor niets gekozen. Wij zetten 6 tips op een rij van factoren die jij wél aan kunt passen, zodat jij de meest voordelige premie kunt regelen voor jouw AOV.

1. Pas de wachttijd aan

Denk goed na over de lengte van de wachttijd. De wachttijd, ook wel eigenrisicoperiode genoemd, gaat over de periode voordat je arbeidsongeschiktheidsuitkering begint. Gedurende de wachttijd ontvang je dus nog geen geld. De wachttijd heeft behoorlijk wat invloed op de hoogte van de premie. De minimale wachttijd is een maand. Maar als je bijvoorbeeld een aardig buffertje achter de hand hebt, kun je een langere wachttijd aanhouden. En daarmee besparen op je AOV. Rekenvoorbeeld: als je een fotograaf bent van 40 jaar oud met een jaarinkomen van 35.000 euro, kun je je premie met ongeveer 15% verlagen als je de wachttijd met twee maanden verlengt naar 90 dagen.

2. Sluit op tijd een AOV af

Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is. Wees er dus op tijd bij: dit scheelt al snel tientallen euro’s per maand. Bovendien brengt het risico’s met zich mee om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben.

3. Bepaal de hoogte van het verzekerde bedrag

Het maximale bedrag dat je kunt verzekeren, hangt af van je inkomen. Je kunt dit maximale bedrag kiezen, maar dit is niet altijd nodig. Als je ook met iets minder kunt leven, is het raadzaam om een lager bedrag te verzekeren. Je zult zien dat dit behoorlijk zal schelen in de kosten. Rekenvoorbeeld: dezelfde fotograaf van 40 jaar oud met een jaarinkomen van 35.000 euro, kan maximaal 80% van zijn inkomen verzekeren. Als hij 60% van zijn inkomen verzekert, kan hij zijn premie met bijna 25% verlagen.

4. Overweeg alternatieven als een broodfonds of crowdsurance

Als je voldoende hebt aan een uitkering van maximaal 2 jaar, zijn alternatieven als een broodfonds of crowdsurance wellicht iets voor jou. De premie van dergelijke alternatieven is een stuk lager. Wat het beste bij jou past, is afhankelijk van je eigen wensen en situatie. Zoek je zekerheid en wil je langer dan twee jaar een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan kun je het beste kiezen voor een AOV. Je kunt ook kiezen voor een combinatie: een broodfonds of crowdsurance voor de eerste twee jaar dat je arbeidsongeschikt bent, met een AOV die uitkeert na twee jaar.

5. Geef de premie op bij de Belastingdienst

Een van de voordelen van het ondernemerschap is de mogelijkheid om gebruik te maken van allerlei aftrekposten. Ook de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering hoort daarbij! Sommige ondernemers zijn daar niet van op de hoogte. Het voordeel dat dit oplevert kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

6. Bedenk goed hoe lang je je AOV door laat lopen

Wil jij verzekerd zijn van inkomen tot je AOW krijgt of met pensioen gaat als je arbeidsongeschikt wordt? Of vind je dat niet nodig? Op de eindleeftijd die jij kiest, stopt de uitkering. Je kunt een AOV ook voor bijvoorbeeld 5 jaar instellen. Dit scheelt enorm in de hoogte van de premie: je kan dan zomaar twee derde minder betalen.

Jouw AOV moet afgestemd zijn op jouw situatie. Heb je al een AOV en is jouw situatie veranderd? Wat je kunt wijzigen binnen je AOV hangt af van je verzekeraar. Heb je aan AOV bij Allianz? Dan kun je de meeste keuzes die je bij aanvang hebt gemaakt alsnog wijzigen. Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Of bereken zelf alvast je premie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

september
28
oktober
04
Terug naar overzicht
Erica Thomson

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.