• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

AOV afstemmen op je inkomen met het verhogingsrecht

Als je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, wil je financiële zekerheid als je een uitkering nodig hebt. Dat regel je door een verzekerd bedrag af te spreken. Dat bedrag is maximaal 80% van je gemiddelde jaarinkomen. Maar dat bedrag kun je tussentijds bijstellen. Met het verhogingsrecht.

Als je een AOV van Allianz afsluit, spreek je vooraf een verzekerd bedrag af. Dit is het bedrag dat je maximaal ontvangt als je arbeidsongeschikt wordt. Je kunt twee bedragen verzekeren:

•    Een bedrag voor de eerste 365 dagen dat je arbeidsongeschikt bent (het eerstejaarsrisico).
•    Een bedrag voor de periode na het eerste jaar (het na-eerstejaarsrisico).

Beide bedragen mogen bij het aangaan van de AOV niet hoger zijn dan 80% van je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Maar er is een manier om die bedragen mee te laten bewegen met de ontwikkelingen van je inkomen.

Verhogen verzekerd bedrag


Tijdens je ondernemerschap kan je inkomen stijgen en dalen. En misschien wil je dat de maximale AOV-uitkering gelijke tred houdt met je inkomen. Daarom kun je bij Allianz ieder jaar de verzekerde bedragen verhogen met maximaal 15%. Je maakt dan gebruik van het verhogingsrecht. Dat gaat heel gemakkelijk en zonder vragen over je gezondheid. Wil je de verzekerde bedragen verhogen met meer dan 15%? Dan kunnen wij nieuwe vragen stellen over je gezondheid en je inkomen. Met die informatie stellen we vast of wij de verhoging kunnen accepteren.

Het is een verhogingsrecht en geen -plicht. Wil je geen gebruik maken van de mogelijkheid te verhogen? Dan is dat geen probleem. Ieder jaar kan je beslissen of je gebruik wilt maken van het verhogingsrecht. Wil je de verzekerde bedragen juist verlagen? Dat mag altijd op ieder willekeurig moment in het jaar. De nieuwe bedragen gelden dan vanaf het moment dat je deze aanpassing hebt doorgegeven.

Wanneer moet je de verhoging doorgeven?

Elk jaar ontvang je van ons een onderhoudsformulier. Op dit formulier kan je aangeven of je van het verhogingsrecht gebruik wilt maken. Wil je de verzekerde bedragen verhogen? Meld dat dan ten minste 30 dagen voor de hoofdpremievervaldatum, de dag waarop wij de AOV verlengen. Als wij akkoord gaan met de verhoging, dan geldt het hogere bedrag vanaf de hoofdpremievervaldatum.

Je kunt elk jaar opnieuw de verzekerde bedragen verhogen. Dan kan tot en met je 62e jaar. Doe je lichamelijk zwaar werk en ben je ouder dan 56? Dan stellen we je ook vragen over je gezondheid.

Hoe werkt het verhogingsrecht?

Met het verhogingsrecht mag je de verzekerde bedragen verhogen als je gemiddelde inkomen in de afgelopen 3 jaar is gestegen. Dit zijn de afspraken:

•    Je mag de verzekerde bedragen met maximaal 15% verhogen.
•    De verzekerde bedragen zijn maximaal 80% van je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar.
•    De verzekerde bedragen mogen niet hoger zijn dan het maximaal te verzekeren bedrag dat vermeld staat op je polis.

Als de verhoging akkoord is, dan hoef je geen nieuwe gezondheidsvragen te beantwoorden. Word je binnen 6 maanden na de verhoging arbeidsongeschikt? Dan gelden de bedragen die je had verzekerd voordat je ze verhoogde. Maar is je arbeidsongeschiktheid het gevolg van een ongeval, dan gelden vanaf het begin de hogere bedragen.

Heb je een sommendekking? Zoals onze Absoluut AOV, Fundament AOV of Maatwerk AOV? Dan zullen wij de verzekerde bedragen niet naar beneden bijstellen. Ook niet als je tijdens de afgelopen 3 jaar bijvoorbeeld een slechter jaar hebt gedraaid en het verzekerd bedrag daardoor hoger is dan 80% van je inkomen.

Jouw AOV moet afgestemd zijn op jouw situatie. Heb je al een AOV en is jouw situatie veranderd? Naast het verhogingsrecht waar je elk jaar over kunt beslissen, kun je bij Allianz de meeste keuzes die je bij aanvang hebt gemaakt alsnog wijzigen. Wil je advies over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact op met een financieel adviseur bij jou in de buurt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

september
28
oktober
04
Terug naar overzicht
Erica Thomson

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.