• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Waarom het een goed idee kan zijn om een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te combineren

Een gecombineerde polis met zowel een beroeps- als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan mooie voordelen bieden. Hieronder leggen we uit in welke situaties deze optie interessant is voor ondernemers en zzp’ers, welke dekkingen worden geboden en waarom een gecombineerde polis gunstiger kan zijn vergeleken met twee aparte verzekeringen.

BAV en AVB

Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat deze twee zakelijke verzekeringen precies inhouden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) biedt bescherming aan tegen mogelijke fouten of nalatigheid die kunnen optreden tijdens je werk. Dit geldt met name voor beroepen als advocaten, accountants, architecten en ingenieurs. Financiële schade die voortkomt uit fouten in de dienstverlening wordt gedekt door deze verzekering.

Daarentegen voorziet een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) een onderneming van bescherming tegen claims die kunnen ontstaan als gevolg van fysieke of materiële schade die veroorzaakt is door het bedrijf zelf of zijn werknemers.

Gecombineerde polis: fysieke en financiële schade

Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen beide verzekeringen, kan het afsluiten van een gecombineerde polis toch voordelig zijn. Deze polis is handig voor professionals die én diensten verlenen, én het risico lopen om fysieke schade aan te richten bij klanten.

Laten we als voorbeeld een ict'er nemen die één dag per week op kantoor bij een opdrachtgever werkt. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is financiële schade gedekt in geval van foutieve dienstverlening. Daarnaast biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking voor schade aan eigendommen, zoals een waardevolle vaas in de hal.

Met een combidekking voorkom je gedoe en vermoeiende correspondentie

Michel Verheij | easeley

Aansprakelijkheid

Door het afsluiten van een gecombineerde polis ben je in beide situaties verzekerd. En dat is ook handig omdat aansprakelijkheid een juridisch complex gebied is. Er moet steeds worden bepaald onder welke verzekering de schade valt. Is het een claim die onder de bedrijfsaansprakelijkheid valt (schade aan eigendommen van derden en/of fysiek letsel), of valt deze claim onder de beroepsaansprakelijkheid (financiële, vermogens- of zaakschade)?

Om twijfels te vermijden bij schadeclaims en om gedoe tussen verzekeraars te voorkomen, biedt easeley een voordelige gecombineerde polis. Je hebt dan dus een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ineen, bij één verzekeraar. Op die manier heb je te maken met één partij die de juridische ondersteuning verzorgt, bepaalt onder welke verzekering de claim valt en de schade snel en professioneel afhandelt. Geen gedoe en geen vermoeiende correspondentie meer.

Terug naar overzicht
Michel Verheij

Michel Verheij

Michel Verheij is initiatiefnemer van easeley.nl, het verzekeringsplatform voor zelfstandigen, en is al jaren actief in de verzekeringswereld. Hij begrijpt als geen ander de wensen van de zzp-doelgroep en is altijd op zoek naar de balans tussen risico’s nemen en beheersen. Bekijk hier zijn profiel op Linkedin.