• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Goed om te weten: het verschil tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer of freelancer is het belangrijk om je bewust te zijn van het risico dat je aansprakelijk gesteld wordt voor schade die tijdens je werkzaamheden ontstaat. Een aansprakelijkheidsverzekering is vaak essentieel om jezelf daartegen te beschermen. Voor ondernemers zijn er twee soorten: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee en wanneer je welke verzekering nodig hebt.

Het belangrijkste onderscheid tussen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zit in het soort risico dat ze dekken. De BAV biedt dekking voor claims die voortkomen uit professionele fouten, terwijl de AVB claims dekt die te maken hebben met fysieke schade aan eigendommen of letsel bij personen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan eigendommen van anderen of letsel aan personen. Stel je voor dat je tijdens je werkzaamheden per ongeluk je drankje omstoot over de laptop van een klant, een dure vaas in de ontvangsthal omstoot of als loodgieter een fout maakt waarmee waterschade ontstaat. In dit soort situaties biedt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking voor de kosten van het herstellen van de schade.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je een beroepsmatige fout maakt, dan biedt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) bescherming tegen claims die daaruit voortvloeien. Je geeft bijvoorbeeld verkeerd advies als advocaat, of je hebt een foutieve berekening gemaakt als architect. Als het project van jouw opdrachtgever of het bedrijf als geheel daar financieel onder lijdt, dan kunnen de kosten op jou worden verhaald. Een BAV dekt die kosten dan.

Twijfel? Neem ze allebei

Het is niet zo dat je een keuze hoeft te maken tussen de twee verzekeringen. Ze vullen elkaar juist mooi aan. Als je als bedrijf diensten verleent én fysiek werk (in de breedste zin van het woord) uitvoert, dan is het is het verstandig om zowel een beroeps- als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je volledig bent ingedekt tegen aansprakelijkheidsrisico’s. Verzekeraar Easeley heeft daarvoor een voordelige combinatiepolis.

Wat mag het kosten?

Het is doorgaans zo dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wat duurder is dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dat komt doordat de risico's die worden gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak ingewikkelder en specifieker zijn dan de risico’s die gedekt worden door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De premie hangt meestal af van factoren zoals het type werkzaamheden van de onderneming, het aantal werknemers en hoe hoog het bedrag is waarvoor je verzekerd wilt zijn.

ZZP Agenda

augustus
20