• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 2 min

Letselschade claimen als zzp'er

Als je schade ondervindt buiten jouw schuld, heb je recht op schadevergoeding. Bij een aanrijding zal er sprake zijn van schade aan het voertuig. Zoals we allemaal weten, kunnen de kosten van reparatie flink in de papieren lopen.

Voor het gemak ervan uitgaande dat de automobilist die de aanrijding veroorzaakte is verzekerd, zal de verzekeraar deze kosten vergoeden. Een hele geruststelling, maar maak niet de fout te denken dat daarmee alle risico’s zijn afgedekt.

Wat valt er onder vergoeding voor gevolgschade?

Het is natuurlijk niet te hopen, maar bij een ongeval kun je gewond raken. In dat geval spreken we van letselschade. Van letselschade is sprake wanneer je door toedoen van een ander verwondingen, blessures of ander letsel hebt opgelopen met materiële of immateriële schade als gevolg.

Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het letsel, dan heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding. Wij noemen dit gevolgschade: de vergoeding is een geldbedrag om het slachtoffer te compenseren voor fysieke en geestelijke schade.

Schade door gederfde inkomsten

Bij letselschade denk je al snel aan open wonden en botbreuken. Maar het is meer dan dat. Ook verwondingen die niet zichtbaar zijn, zoals een whiplash, of RSI-klachten, kunnen voor lichamelijke beperkingen zorgen. Kosten voor medische behandeling overschrijden al snel die van het eigen risico. En vergeet niet de tijd die je kwijt bent aan controles en bezoeken.

De schade die je ondervindt van een aanrijding is doorgaans groter dan de rekening van de garage. Ongemerkt ben je daar uren mee bezig. Zelfs als je alles keurig hebt geregeld en je de beschikking krijgt over een leenauto, zorgt een ongeval voor veel gedoe.

Ga maar na: je moet naar de garage om de leenauto op te halen, wachten tot die is klaargezet, nabellen of de reparatie is uitgevoerd, de leenauto inleveren, telefoontjes plegen met de verzekeraar, etc. Ook al ben je fysiek in staat om te werken; door al die handelingen verlies je toch uren aan productie.

Stappen die je moet doorlopen

Zeker voor een zzp’er kunnen de kosten al snel flink oplopen. Gelukkig is in Nederland bij wet vastgelegd dat je ook dan recht hebt op schadevergoeding. Veel mensen weten dat niet, maar het gaat al snel om €1.000,- of meer. Absoluut de moeite waard dus om werk van te maken.

Een slachtoffer in een letselschadezaak moet een aantal stappen doorlopen om een schadevergoeding te krijgen:

 • Stel de andere partij aansprakelijk
 • Documenteer alle gemaakte kosten en gemiste inkomsten
 • Verwerk alle geleden schade in een letselschadeclaim (zie hieronder)

 

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

 • Heb je een vraag over verzekeringen?
 • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
 • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Tot hoe lang terug kan ik een claim indienen?

Is er bij jouw sprake van fysieke of emotionele schade die binnen afzienbare tijd weer herstelt, dan heb je in veel gevallen recht op een bedrag tussen de €800,- en €5.000,-. Dat bedrag wordt uitgekeerd door de verzekeraar van degene die het ongeval veroorzaakt heeft.

De letselschadeclaim wordt opgebouwd uit de verschillende schadeposten. 

 • Medische kosten
 • Smartengeld
 • Verlies van inkomsten
 • Verlies van zelfredzaamheid
 • Betrouwbaar advies

Prettig om te weten, is dat een ongeval niet recente hoeft te zijn om voor schadeloosstelling in aanmerking te komen. Ook al is het langer geleden, kunnen kosten en gederfde inkomsten veelal worden verhaald. Dit kan tot drie jaar terug.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn geld heb?

Dat hangt er sterk vanaf hoe complex de letselclaim is. Toch is het niet zo dat de afhandeling van een claim, zoals je wel eens hoort, maanden tot wel een jaar hoeft te duren. Bij Gevolgrecht.nl, een van de partijen die zzp'ers ondersteunt bij het indienen van claims voor letselschade, hanteren ze een gemiddelde doorlooptijd van 6 tot 10 weken. 

Wat moet ik doen om letselschade vergoed te krijgen?

Heb je schade gehad, maar heb je de gederfde inkomsten en kosten nog niet geclaimd, ga dan naar de Zelftest van Gevolgrecht.nl. Het invullen van de zelftest hoeft maar 1 minuut te duren en je weet of je in aanmerking komt voor een vergoeding van al snel €1.000,-. Zo ja, dan dien je gelijk je claim in. Alles helemaal gratis voor bezoekers van ikwordzzper.nl.

Heb je een persoonlijke vraag over letselschade of wil je meer advies? Neem dan contact op met de Letselschade helpdesk van Het Ondernemerscollectief

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.