• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

SharePeople: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Je bent niet automatisch verzekerd als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Veel zzp’ers (80%) hebben geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) vanwege de kosten, maar willen zich ook niet aansluiten bij een Broodfonds. Daar is een middenweg voor: crowdsurance. In dit kennisartikel lees je meer over crowdsurance van SharePeople.

Wat is crowdsurance?

De meeste ondernemers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je dan langdurig ziek wordt, kan je in financiële problemen komen. Met crowdsurance kun je dat financiële risico eenvoudig opvangen. Het is géén verzekering, maar een online vangnet. Je vormt samen met andere ondernemers elkaars financiële vangnet. Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een bv hebt. Deelname is voor iedereen die 100% arbeidsgeschikt is (in staat het eigen beroep uit te oefenen) en bij start van deelname jonger dan 60 jaar is.

Hoe werkt crowdsurance van SharePeople Kort?

Van tevoren stel je vast hoeveel netto inkomen je nodig hebt als je ziek zou worden. Dat kan € 1000, € 1500, € 2000, € 2500 of € 3000 netto per maand bij ziekte zijn. Op basis van het ziektepercentage (aantal zieken t.o.v. aantal deelnemers) doe je maximaal 1x per maand een donatie. De praktijk wijst uit dat je gemiddeld niet meer dan 2% van je ‘netto inkomen bij ziekte’ doneert.

SharePeople heeft ook een samenwerking met BrightPensioen, waarover je hier meer leest. Daardoor wordt het extra gemakkelijk en goedkoop om zelf je pensioen en een inkomen bij arbeidsongeschiktheid te regelen.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Wat als je ziek wordt?

Als je ziek wordt, vang je de eerste twee maanden zelf op. Daarna krijg je maximaal twee jaar donaties van andere ondernemers, ten bedrage van het netto maandbedrag dat je van tevoren hebt ingesteld. Eventueel kun je na die twee jaar kiezen voor SharePeople Lang, de eerste twee jaar worden dan afgedekt door crowdsurance en een collectieve AOV dekt het risico tot je AOW leeftijd. Lees hier meer over SharePeople Lang.

Wat is het verschil met een AOV?

Crowdsurance van SharePeople Kort is geen verzekering. Je betaalt geen premie in een centrale verzekeringskas en SharePeople heeft er ook geen belang bij of je wel of niet ziek bent (in tegenstelling tot een verzekeraar). Iedereen betaalt € 120 ex btw per jaar voor deelname aan het crowdsurance-platform. Het maakt niet uit of je een hoog of een laag risico dekt.

Wat is het verschil met een Broodfonds?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een Broodfonds en SharePeople:

  • SharePeople is een coöperatie, waarvan je mede-eigenaar kunt worden. Het Broodfonds kent die mogelijkheid niet.
  • Een Broodfonds heeft plaats voor maximaal 50 deelnemers. SharePeople is nooit ‘vol’.
  • Een Broodfonds heeft verplichte bijeenkomsten. SharePeople werkt volledig online en heeft geen bijeenkomsten.
  • Bij SharePeople krijg je begeleiding bij ziekte. Bij een Broodfonds niet.
  • SharePeople Lang biedt een vangnet tot aan je AOW-leeftijd met een verzekering erbij. Bij een Broodfonds is de uitkeringsduur maximaal 2 jaar, zonder verzekering.

Overeenkomsten zijn er ook: SharePeople en Broodfondsen zijn allebei gebaseerd op vertrouwen en solidariteit.

Meer weten over SharePeople? Klik hier voor meer informatie.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.