• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

SharePeople: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Je bent niet automatisch verzekerd als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Veel zzp’ers (80%) hebben geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) vanwege de kosten, maar willen zich ook niet aansluiten bij een Broodfonds. Daar is een middenweg voor: crowdsurance. In dit kennisartikel lees je meer over crowdsurance van SharePeople.

Wat is crowdsurance?

De meeste ondernemers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je dan langdurig ziek wordt, kan je in financiële problemen komen. Met crowdsurance kun je dat financiële risico eenvoudig opvangen. Het is géén verzekering, maar een online vangnet. Je vormt samen met andere ondernemers elkaars financiële vangnet. Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een bv hebt. Deelname is voor iedereen die 100% arbeidsgeschikt is (in staat het eigen beroep uit te oefenen) en bij start van deelname jonger dan 60 jaar is.

Hoe werkt crowdsurance?

Van tevoren stel je vast hoeveel netto inkomen je nodig hebt als je ziek zou worden. Dat kan € 1000, € 1500, € 2000, € 2500 of € 3000 netto per maand bij ziekte zijn. Op basis van het ziektepercentage (aantal zieken t.o.v. aantal deelnemers) doe je maximaal 1x per maand een donatie. De praktijk wijst uit dat je gemiddeld niet meer dan 2% van je ‘netto inkomen bij ziekte’ doneert.

SharePeople heeft ook een samenwerking met BrightPensioen, waarover je hier meer leest. Daardoor wordt het extra gemakkelijk en goedkoop om zelf je pensioen en een inkomen bij arbeidsongeschiktheid te regelen.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Wat als je ziek wordt?

Als je ziek wordt, vang je de eerste twee maanden zelf op. Daarna krijg je maximaal twee jaar donaties van andere ondernemers, ten bedrage van het netto maandbedrag dat je van tevoren hebt ingesteld.

Wat is het verschil met een AOV?

Crowdsurance van SharePeople is geen verzekering. Je betaalt geen premie in een centrale verzekeringskas en SharePeople heeft er ook geen belang bij of je wel of niet ziek bent (in tegenstelling tot een verzekeraar). Iedereen betaalt € 120 per jaar voor deelname aan het crowdsurance-platform, of je een hoog of een laag risico dekt maakt niet uit.

Wat is het verschil met een Broodfonds?

Er zijn vier belangrijke verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds (en andere schenkkringen):

  1. Een Broodfonds kent een maximale groepsgrootte van 50 personen die een paar keer per jaar bij elkaar (moeten) komen. SharePeople kan oneindig groot zijn en er zijn geen verplichte bijeenkomsten.
  2. Bij SharePeople wordt de ziekmelding gedaan bij een externe onafhankelijke arbodienstverlener die de zieke ook eventueel kan begeleiden. Bij een Broodfonds wordt er een melding aan bestuur gedaan. Het bestuur gaat over tot het doen van donaties, er is dus geen oordeel van een deskundige of de deelnemer ook "echt" arbeidsongeschikt is.
  3. Een Broodfonds werkt met een ‘vaste spaarrekening’ waarop -zolang je meedoet- je geld geparkeerd staat tot er een bepaalde buffer is bereikt. Bij SharePeople wordt geen geld ‘opgepot’ waardoor je zelf baas blijft over je geld.
  4. De deelname- en inschrijfkosten van een Broodfonds worden gezien als privé kosten en kun je niet aftrekken van de Belasting. De deelname- en inschrijfkosten van SharePeople worden gezien als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Let op de schenkingen zijn bij beiden niet aftrekbaar.

Een overeenkomst is dat zowel SharePeople als broodfondsen gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en solidariteit en geen verzekering zijn.

Meer weten over SharePeople? Klik hier voor meer informatie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.