• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

Als zelfstandig ondernemer let je op je uitgaven, zeker als je net begint met je bedrijf. Maar je wilt ook inkomenszekerheid. Dus neem je een AOV. Zijn de kosten van een AOV voor jou belangrijk? Dan heb je een paar mogelijkheden om de premie te verlagen. Het combitarief is daar één van.

Factoren die de premie bepalen

Als je een AOV aanvraagt, kijkt de verzekeraar allereerst naar je beroep en werkzaamheden én naar je leeftijd. Het zijn twee zaken die het risico op arbeidsongeschiktheid sterk beïnvloeden. Hoe zwaarder je werk en hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Het vaststellen van die premie gebeurt op basis van statistieken en ervaringscijfers. Het zegt niks over jou. Dus ook al ben je topfit en voel je je jong, dat maakt niks uit voor de premie. Je kunt wel op andere manieren de premie beïnvloeden.

Bereken hier een indicatie van de premie voor een AOV

Welke uitkering wil je?

Afgezien van je beroep en leeftijd, wordt de hoogte van de premie bepaald door je wensen over de AOV-uitkering. Dus in welke situatie krijg je welk bedrag en voor hoelang? Hierbij heb je ten minste acht knoppen waar je aan kunt draaien. Daarnaast kun je nog via de premie besparen op je AOV. Dat is vooral handig als je relatief jong bent of net start met ondernemen.

Betaaltermijn en tariefsoort

Voor je premie heb je twee mogelijkheden om het tarief te verlagen: de betaaltermijn en de tariefsoort. Zo kun je kiezen in welke termijnen je de AOV-premie betaalt. Kies je voor jaarbetaling, dan betaal je minder dan als je de premie maandelijks, per kwartaal of per halfjaar betaalt. De tweede keuze die je hebt, is de tariefsoort: het standaardtarief of het combitarief.

Standaardtarief AOV

Kies je voor het standaardtarief, dan betaal je tijdens de looptijd van de AOV een vaste premie. Eigenlijk bouw je in de eerste jaren een reserve op waarmee je de latere (duurdere) jaren financiert.

Combitarief AOV

Bij het combitarief, of leeftijdsafhankelijk tarief, stijgt de premie met het ouder worden. In het begin betaal je dus minder, maar later juist meer. Vanaf een bepaalde leeftijd, de omslagleeftijd, betaal je dan weer een vaste premie. Bij Movir is dat doorgaans vanaf je 45ste. Voordeel van het combitarief is dat je start met een lager tarief. Zo houd je meer geld over voor andere uitgaven.

Verschillende manieren om te besparen

Je ziet het: je kunt op verschillende manieren zorgen voor een betaalbare en geschikte AOV. Kiezen voor een combitarief is daar één van. Ander bespaarmogelijkheden lees je in de blog ‘Een aov duur? 5 tips om de kosten te beperken’.

Wil je advies over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Jola Martina

Jola Martina

Jola werkt als productmanager bij Movir, dé inkomensverzekeraar van zelfstandig Nederland. Al 125 jaar helpt Movir honderdduizenden zelfstandigen zoals jij om in beweging te blijven. Vanaf dag 1 van je verzekering krijg je ondersteuning om het beste uit jezelf te halen. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent.

Volg Movir op LinkedIn

Een aov duur? 5 tips om de kosten te beperken
Blog - Jola Martina - Movir

Een aov duur? 5 tips om de kosten te beperken