gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

Eén op de vijf ondernemingen krijgt er vroeg of laat mee te maken: betrokken raken bij een juridisch conflict. Het gevolg? Hoge advocaatkosten en een hoop stress. Je kunt helaas nooit voorkomen dat jij of je bedrijf betrokken raakt bij een conflict. Wel kun je je bedrijf met een rechtsbijstandverzekering verzekeren van gratis goede juridische hulp in geval van een conflict.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische hulp van juristen bij een conflict met werknemers, klanten of andere zakelijke partijen. In veel gevallen krijg je telefonisch advies van de juristen van je verzekeraar. Maar zodra de zaken complexer worden, kun je zo maar verzeild raken in de wereld van bezwaarschriften, rechtszaken en lange dure procedures bij een rechter. De juristen van je verzekeraar reageren mondeling en schriftelijk namens je, maken bezwaar, onderhandelen en indien nodig maken ze de gang naar de rechter. De bedrijfsrechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor: proces- en gerechtskosten, juridisch advies, deurwaarder, getuigen-deskundigen kosten van de tegenpartij (indien de rechter je hiervoor veroordeelt).

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Elke rechtsbijstandverzekering is anders maar over het algemeen kun je je verzekeren tegen:

  • geschillen over contracten, bijvoorbeeld over leveringsvoorwaarden, koopovereenkomsten met leveranciers en klanten;
  • geleden schade verhalen op derden;
  • bij arbeidsconflicten, ontslaan van personeel maar ook over aansprakelijkheid opdrachtgevers;
  • geschillen met de overheid en gemeente over bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag of een bezwaar tegen een bestemmingsplan.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

Niet alles is te verhalen op jouw rechtsbijstandverzekering. Zo kun je geen beroep doen op je verzekering bij:

  • strafrechtelijke vervolging, wanneer je bijvoorbeeld verdachte in een fraudezaak of aannemen van steekpenningen. Ben je onschuldig dan vergoed de verzekeraar alsnog de kosten. Ook word je bij vervolging wegens dood door schuld direct geholpen;
  • aan of door je verleende kredieten, beleggingen en/of obligaties;
  • juridische zaken die te maken hebben met fiscaal recht.

Voor zaken die niet gedekt zijn bieden veel verzekeraars wel juridische hulp tegen een gereduceerd uurtarief.

Wachttijd

Ook hanteren sommige verzekeraars wachttijden om te voorkomen dat ondernemers snel een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een lopend conflict. Om op die manier goedkoop een oplossing van het conflict te krijgen.

Premie versus dekking

Je doet er verder ook goed aan om niet alleen te kijken naar de verschillende premies van verschillende verzekeraars maar ook goed naar de polisvoorwaarden te kijken om een goed vergelijking te maken. Zo kan het zijn dat een verzekering goedkoop lijkt maar de dekking beperkt is, waardoor je alsnog óf zelf moet bijbetalen of geen gedekte zaak hebt.

Eigen overweging

Het wel of niet afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is een persoonlijke keuze. Wat zijn je risico’s? Kun en wil je het risico zelf dragen? Bedenk hierbij goed dat het gemiddelde uurtarief van een gemiddelde advocaat rond de € 250,- ligt. De gemiddelde jaarpremie van een bedrijfsrechtsbijstandverzekering begint rond de € 350,- en is uiteraard afhankelijk van de te verzekeren onderdelen.

Waar kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Bijna alle grotere verzekeringsmaatschappijen bieden een rechtsbijstandverzekering aan. Vraag meerdere offertes op om een goed vergelijk te kunnen maken.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.