• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

Eén op de vijf ondernemingen krijgt vroeg of laat te maken met een juridisch conflict. Het gevolg? Hoge advocaatkosten en een hoop stress. Je kunt helaas nooit voorkomen dat jij of je bedrijf betrokken raakt bij een conflict. Wel kun je je bedrijf met een rechtsbijstandverzekering verzekeren van goede juridische hulp.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische hulp bij een conflict met werknemers, klanten of andere zakelijke partijen. In veel gevallen krijg je telefonisch advies van de juristen van je verzekeraar. Maar zodra de zaken complexer worden, kun je zomaar verzeild raken in de wereld van bezwaarschriften, rechtszaken en langdurige procedures. De juristen van je verzekeraar reageren mondeling en schriftelijk namens jou, maken bezwaar, onderhandelen en indien nodig maken ze de gang naar de rechter. De bedrijfsrechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor: proces- en gerechtskosten, juridisch advies, deurwaarder, getuigen-deskundigen en kosten van de tegenpartij (indien de rechter je hiervoor veroordeelt).

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Elke rechtsbijstandverzekering is anders, maar over het algemeen kun je je verzekeren tegen:

  • geschillen over contracten, bijvoorbeeld over leveringsvoorwaarden, koopovereenkomsten met leveranciers en klanten;
  • geleden schade verhalen op derden;
  • bij arbeidsconflicten, ontslaan van personeel maar ook aansprakelijkheid opdrachtgevers;
  • geschillen met de overheid en gemeenten, bijvoorbeeld vanwege een vergunningsaanvraag of een bezwaar tegen een bestemmingsplan.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

Niet alles is te verhalen op jouw rechtsbijstandverzekering. Zo kun je geen beroep doen op je verzekering:

  • bij strafrechtelijke vervolging, wanneer je bijvoorbeeld verdachte bent in een fraudezaak of wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. Ben je onschuldig, dan vergoedt de verzekeraar alsnog de kosten.
  • als je een conflict krijgt over een vordering of verplichting die je van iemand anders overnam.
  • als je een conflict hebt over zaken die te maken hebben met fiscaal recht.

Voor zaken die niet gedekt zijn, bieden veel verzekeraars wel juridische hulp tegen een gereduceerd uurtarief.

Bereken je premie

Bereken via ikwordzzper eenvoudig je premie en sluit direct een zakelijke verzekering bij Nationale Nederlanden via ABN-AMRO Verzekeringen.

Bereken je premie

➤ Sluit direct af

Geen KvK nummer? Vraag gratis advies of premieberekening aan!

Premie versus dekking

Je doet er verder goed aan om niet alleen te kijken naar de hoogte van de premies die verschillende verzekeraars hanteren, maar ook zorgvuldig de polisvoorwaarden te vergelijken. Zo kan het zijn dat een verzekering goedkoop lijkt, maar dat de dekking beperkt is waardoor je alsnog óf zelf moet bijbetalen of geen gedekte zaak hebt.

Wel of geen wachttijd

Er zijn verzekeraars waar je pas een claim kunt indienen na een bepaalde wachttijd. Bij Nationale-Nederlanden hanteren ze bijvoorbeeld geen wachttijd. Je hebt dus al dekking vanaf dag 1.

Eigen overweging

Het wel of niet afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is een persoonlijke keuze. Wat zijn je risico’s? Kun je het risico zelf dragen? Bedenk hierbij goed dat het gemiddelde uurtarief van een advocaat rond de € 250 ligt. De jaarpremie van een bedrijfsrechtsbijstandverzekering begint rond de € 350 en is uiteraard afhankelijk van de te verzekeren onderdelen.

Waar kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Via ABN-AMRO Verzekeringen, onze verzekeringspartner, kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten met duidelijke voorwaarden en geen gedoe. Bereken eenvoudig jouw premie en kom erachter wat een rechtsbijstandverzekering kost en oplevert.

Hulp nodig?

Twijfel je nog over de wenselijkheid of noodzaak van een rechtsbijstandverzekering. Of wil je weten wat er precies gedekt is bij een bepaalde verzekering? Bij onze verzekeringshelpdesk kun je terecht met deze en alle andere vragen.

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!