gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

Eén op de vijf ondernemingen krijgt er vroeg of laat mee te maken: betrokken raken bij een juridisch conflict. Het gevolg? Hoge advocaatkosten en een hoop stress. Je kunt helaas nooit voorkomen dat jij of je bedrijf betrokken raakt bij een conflict. Wel kun je je bedrijf met een rechtsbijstandverzekering verzekeren van goede juridische hulp.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische hulp van juristen bij een conflict met werknemers, klanten of andere zakelijke partijen. In veel gevallen krijg je telefonisch advies van de juristen van je verzekeraar. Maar zodra de zaken complexer worden, kun je zomaar verzeild raken in de wereld van bezwaarschriften, rechtszaken en langdurige procedures. De juristen van je verzekeraar reageren mondeling en schriftelijk namens jou, maken bezwaar, onderhandelen en indien nodig maken ze de gang naar de rechter. De bedrijfsrechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor: proces- en gerechtskosten, juridisch advies, deurwaarder, getuigen-deskundigen en kosten van de tegenpartij (indien de rechter je hiervoor veroordeelt).

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Elke rechtsbijstandverzekering is anders, maar over het algemeen kun je je verzekeren tegen:

  • geschillen over contracten, bijvoorbeeld over leveringsvoorwaarden, koopovereenkomsten met leveranciers en klanten;
  • geleden schade verhalen op derden;
  • bij arbeidsconflicten, ontslaan van personeel maar ook aansprakelijkheid opdrachtgevers;
  • geschillen met de overheid en gemeenten, bijvoorbeeld vanwege een vergunningsaanvraag of een bezwaar tegen een bestemmingsplan.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

Niet alles is te verhalen op jouw rechtsbijstandverzekering. Zo kun je geen beroep doen op je verzekering:

  • bij strafrechtelijke vervolging, wanneer je bijvoorbeeld verdachte bent in een fraudezaak of wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. Ben je onschuldig, dan vergoedt de verzekeraar alsnog de kosten.
  • als je een conflict krijgt over een vordering of verplichting die je van iemand anders overnam.
  • als je een conflict hebt over zaken die te maken hebben met fiscaal recht.

Voor zaken die niet gedekt zijn, bieden veel verzekeraars wel juridische hulp tegen een gereduceerd uurtarief.

Wachttijd

Ook hanteren sommige verzekeraars wachttijden. Dit om te voorkomen dat ondernemers snel een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een lopend conflict om zo goedkoop een oplossing van het conflict te krijgen.

Premie versus dekking

Je doet er verder goed aan om niet alleen te kijken naar de hoogte van de premies die verschillende verzekeraars hanteren, maar ook zorgvuldig de polisvoorwaarden te vergelijken. Zo kan het zijn dat een verzekering goedkoop lijkt, maar dat de dekking beperkt is waardoor je alsnog óf zelf moet bijbetalen of geen gedekte zaak hebt.

Eigen overweging

Het wel of niet afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is een persoonlijke keuze. Wat zijn je risico’s? Kun je het risico zelf dragen? Bedenk hierbij goed dat het gemiddelde uurtarief van een advocaat rond de € 250,- ligt. De jaarpremie van een bedrijfsrechtsbijstandverzekering begint rond de € 350,- en is uiteraard afhankelijk van de te verzekeren onderdelen.

Waar kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Bijna alle grotere verzekeringsmaatschappijen bieden een rechtsbijstandverzekering aan. Vraag meerdere offertes op om een goede vergelijking te kunnen maken.

Hulp nodig?

Twijfel je nog over de wenselijkheid of noodzaak van een rechtsbijstandverzekering. Of wil je weten wat er precies gedekt is bij een bepaalde verzekering? Bij onze verzekeringshelpdesk kun je terecht met al je vragen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord