• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Vijf voorbeelden van zakelijke conflicten waarbij een rechtsbijstandverzekering kan helpen

Juridische conflicten

Iedere zzp'er komt tijdens het uitoefenen van zijn bedrijf in aanraking met een juridische kwesties. Grote kans dat jij hier vroeg of laat ook mee te maken krijgt. We geven je 5 voorbeelden van veel voorkomende situaties waarbij er juridische conflicten bij ondernemers kunnen ontstaan. Vaak is een rechtsbijstandverzekering handig in dergelijke gevallen.

Vaak is een juridische kwestie zo ingewikkeld dat je professionele hulp nodig hebt als ondernemer. Daarom is er de zakelijke rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers. Daarmee word je als zzp'er geholpen bij juridische conflicten en worden de kosten van juridische hulp en eventuele proceskosten vergoed.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Hieronder noemen we 5 veelvoorkomende situaties die een juridisch conflict kunnen worden en leggen we uit hoe een zakelijke rechtsbijstandverzekering je hierbij kan helpen.

1. Hulp bij wanbetaling van klanten

Klanten zijn belangrijk voor jou als zzp'er. Zij betalen immers voor jouw producten of diensten. Tenminste, dat zouden ze moeten doen. Het kan voorkomen dat de klant niet wil betalen omdat hij ontevreden is. Om gelijk te krijgen, kan het zijn dat je naar een rechter moet. Dit is een dure procedure. Het kan je als ondernemer een hoop frustratie besparen als je weet dat je een rechtszaak kunt starten, zonder dat je je druk hoeft te maken om de kosten daarvan.

2. Hulp bij conflicten met opdrachtgevers

Bij het succesvol runnen van een bedrijf of onderneming werk je bijna altijd samen met dienstverleners. Denk aan technische diensten, financiële diensten of energiediensten. Maar ook het huren of financieren (leasen) van machines. Als er iets mis gaat, kan er discussie ontstaan over verantwoordelijkheden. Een voorbeeld: stel dat je exclusieve reptielen verkoopt en ze bij onderkoeling kunnen sterven. Op een dag valt ineens de stroom uit voor een lange tijd en tot overmaat van ramp sneuvelen de warmtelampen door een piekspanning. De verwarming stopt ermee en tientallen reptielen sterven. Een enorme kostenpost, maar wie gaat dit betalen? De energieleverancier, of jijzelf? Omdat je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt rekenen op juridische hulp kun je die discussie aan professionals overlaten.

3. Hulp bij problemen met verhuurders

Als jouw bedrijf of onderneming gebruik maakt van een huurpand dan kun je te maken krijgen met onverwachte omstandigheden. Denk aan een flinke verhoging van de huur, een nieuwe huurder naast jouw werkruimte waar jij geluids- of stankoverlast van hebt of iets wat kapot gaat in of aan het pand waarbij de verhuurder maanden wacht met het herstellen. Heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering? Dan kunnen de juristen je vertellen wat jouw rechten zijn en helpen om dit te op te lossen met de verhuurder.

4. Hulp bij een dispuut over jouw contract of voorwaarden

Als zzp’er teken je contracten of overeenkomsten en sluit je deals. Vaak komt er niet eens een contract aan te pas maar maak je een mondelinge afspraak. Mondelinge afspraken zijn vaak ook bindend. Soms staan er afspraken in contracten of voorwaarden waar je helemaal niet akkoord mee hoeft te gaan. Maar ken je je rechten onvoldoende. Of je maakt zelf een contract, maar doordat er onderdelen ontbreken is het niet rechtsgeldig. Op zo’n moment ben je kwetsbaar als ondernemer en kan er discussie over het contract ontstaan. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor het bemiddelen en het eventueel aangaan van een rechtszaak vergoed.

5. Hulp bij vragen wanneer je personeel aanneemt

Het in dienst nemen van personeel betekent meestal dat de zaken goed gaan. Maar het kan ook een bron van stress zijn. Want wat doe je als de zaken ineens minder goed gaan? Of als het personeelslid dat je net hebt aangenomen toch niet goed functioneert? Onder welke voorwaarden mag je iemand dan ontslaan? Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt kan een jurist op het gebied van arbeidsrecht jou hierbij helpen. Zeker als het aankomt op ontslag, is het fijn om hulp van een deskundige te krijgen. De juristen en advocaten van de zakelijke rechtsbijstandverzekering weten wat juridisch gezien moet, kan en mag. De kosten die horen bij dit soort specialisten kunnen aardig oplopen.

Bereken hier de premie van een rechtsbijstandverzekering


Juridische conflicten voorkomen

Bovenstaande situaties kunnen meestal voorkomen worden. Dit kan door vooraf juridisch advies in te winnen en afspraken zo veel mogelijk vast te leggen in contracten en overeenkomsten. Deze hulp kun je krijgen door Juridisch advies van Het Ondernemerscollectief in te schakelen. Dat is juridische hulp waar je geen verzekering voor nodig hebt.

Maar minstens zo belangrijk: blijf in gesprek met je klanten, leveranciers en werknemers. Als je weet wat er speelt, kun je erop anticiperen en samen zoeken naar oplossingen.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Blogs