gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp'er?

Heb jij je al verdiept in je zakelijke risico’s, nu je start als zzp'er? En in de mogelijkheden om die risico’s op te vangen door hiervoor een verzekering af te sluiten? In dit kennisartikel vind je alle belangrijke verzekeringen overzichtelijk op een rij.

Welke verzekeringen heb ik als zzp’er nodig?

Algemeen

Je bent net gestart met ondernemen of misschien start je binnenkort. Dat betekent dat je veel zaken moet regelen, zoals je verzekeringen. Maar welke verzekeringen zijn er voor jou als ondernemer? En wat bieden deze verzekeringen je eigenlijk?

Verzeker precies wat je nodig hebt

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. De risico’s die overblijven, kun je verzekeren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om de kans op zakelijke aansprakelijkstelling te verminderen, is het verstandig om algemene voorwaarden te hanteren. Daarin leg je wederzijdse rechten en verplichtingen tussen je opdrachtgever en jezelf vast. Zoals de betaaltermijn, garantiebepalingen en levertijd, maar ook wat je doet als er iets misgaat. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar ze zijn een stevige basis voor de overeenkomsten die je sluit.

Je kunt zelf voorwaarden opstellen of de voorwaarden van je branchevereniging gebruiken. Zij hebben deze voorwaarden juridisch getoetst en gedeponeerd. Maar het kan zijn dat jouw werkwijze afwijkt en dat de branchevoorwaarden dus niet volledig zijn toegespitst op jouw bedrijf. Pas je ze aan jouw situatie aan, of stel je toch je eigen algemene voorwaarden op? Laat dan je algemene voorwaarden voor de zekerheid juridisch toetsen door de juridische service van Het Ondernemerscollectief. 

Maar, ook al heb je goede voorwaarden, een aansprakelijkstelling is voor iedere ondernemer een risico om rekening mee te houden. Want jij, je bedrijf, je producten, diensten of medewerkers kunnen letsel- of materiële schade veroorzaken bij anderen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt dit soort schades keurig voor je afgehandeld.

In tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt.

Construction Allrisk (CAR)-verzekering

Werk je in de bouw? Bijvoorbeeld als aannemer, klusbedrijf of installateur? Dan heb je aanvullend op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een Construction Allrisk (CAR)-verzekering nodig. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan het bouwwerk, bijvoorbeeld door een storm. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade aan:

  • bouwmaterialen die je gebruikt voor het bouwen aan een object;
  • hulpmaterialen, zoals steigers, gereedschappen en bouwketen;
  • eigendommen van je opdrachtgever, als de schade ontstaat door de verbouwwerkzaamheden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Werk je in de adviserende dienstverlening, bijvoorbeeld als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant, houd dan ook rekening met het beroepsaansprakelijkheidsrisico. Als jij nalatig bent of een vergissing maakt, kan je opdrachtgever namelijk verlies lijden of omzet missen. Deze directe vermogensschade is een serieus risico, want zelfs kleine fouten kunnen in deze branches (grote) financiële gevolgen hebben voor je opdrachtgever. Dit risico verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Inventarisverzekering

Niet elke verzekeraar maakt onderscheid tussen je privé-inboedel en zakelijke inventaris. Informeer daarom of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert en tot welk bedrag. Is dit niet het geval, of is je inboedelverzekering ontoereikend, dan kun je daarvoor apart een zakelijke inventarisverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je je zakelijke inventaris voor diefstal en schade door bijvoorbeeld brand, weersinvloeden of water. Als je een bedrijfspand hebt gekocht of gehuurd, heb je sowieso een zakelijke inventarisverzekering nodig als je je inventaris wilt verzekeren.

Voorraadverzekering

Heb je voorraad in huis of in je garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering verzekert dit risico meestal niet. Je hebt dan een zakelijke voorraadverzekering nodig. Die heb je sowieso nodig als je een bedrijfspand hebt of een ruimte huurt om je voorraad op te slaan.

Draagbare elektronische apparatuur (zoals smartphones, laptops en tablets) is vaak niet meeverzekerd buiten je bedrijfspand. Dus neem je je laptop mee naar een opdrachtgever en laat je er koffie overheen vallen? Dan valt deze schade niet onder je inboedel- of inventarisverzekering. Hiervoor heb je een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering nodig. Bij de meeste verzekeraars sluit je deze verzekering af als aanvulling op de inventarisverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Je particuliere rechtsbijstandverzekering biedt je geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je deze hulp wél. Je betaalt maandelijks een premie die precies is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico.

Meer hierover lees je in dit artikel over de rechtsbijstandverzekering.

Zakelijke autoverzekering

Eigenlijk is het heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

LET OP De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Rijd je meer kilometers, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht, ook als je de (bestel)auto privé kocht. Vraag dit dus goed na, zo voorkom je achteraf discussie bij schade. Wil je jouw zakelijke auto zakelijk verzekeren? Bereken dan eenvoudig de premie van je zakelijke autoverzekering met een flinke korting voor leden van Het Ondernemerscollectief.

Bedrijfsstagnatieverzekering

Zijn je spullen gestolen of onbruikbaar geworden door bijvoorbeeld waterschade of brand? Dan kan het gebeuren dat je bedrijf tijdelijk stilligt. Daardoor mis je kostbare omzet. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je het wegvallen van je omzet door inbraak-, aanrijding-, brand-, storm-, water- en milieuschade.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Anders dan mensen in loondienst, heb je als ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers denken: mij overkomt dat niet. Of: ook als ik ziek ben, kan ik werken. Zij nemen daarom bewust dit risico, ook omdat ze in de veronderstelling zijn dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. De premie die je betaalt is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en het eigen risico dat je kiest.

TIP Lees hier meer over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten als zzp'er.

Zorgverzekering

Was je via je werkgever collectief verzekerd voor zorg? Dan kun je die zorgverzekering gewoon laten doorlopen, maar het voordeel van de collectiviteit vervalt uiteraard. Je kunt wel gebruikmaken van andere collectieven als zzp'er. Normaal gesproken mag je ieder jaar je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december. Je kunt dan tot 1 februari overstappen naar een andere zorgverzekering.

TIP Lees hier meer over een zorgverzekering afsluiten als zzp'er.

TIP Ben jij op zoek naar een collectieve korting als ondernemer? Het Ondernemerscollectief biedt jou tot 15% korting op de basis VGZ Zorgverzekering, speciaal voor zzp'ers.

Laat je in ieder geval altijd goed informeren over je risico’s en verzekeringen. Dan kun je je daarna volledig focussen op wat voor jou écht belangrijk is: de start van je eigen bedrijf!

Hulp nodig?

Wil je weten welke verzekeringen je het beste kan afsluiten als zzp'er, of wat er wel of niet gedekt is bij een bepaalde verzekering? Speciaal voor jou hebben wij de verzekeringshelpdesk opgezet waar je terecht kunt met deze en andere vragen.

Downloads

Download 

Algemene leveringsvoorwaarden beroepsaansprakelijkheid

Download 

Algemene voorwaarden zzp'ers zakelijke dienstverlening

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord