• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp'er?

Heb jij je al verdiept in je zakelijke risico’s, nu je start als zzp'er? En in de mogelijkheden om die risico’s op te vangen door hiervoor een verzekering af te sluiten? In dit kennisartikel vind je alle belangrijke verzekeringen overzichtelijk op een rij.

Verzeker precies wat je nodig hebt

Je bent net gestart met ondernemen of misschien start je binnenkort. Dat betekent dat je veel zaken moet regelen, zoals je verzekeringen. Maar welke verzekeringen zijn er voor jou als ondernemer? En wat bieden deze verzekeringen je eigenlijk?

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. De risico’s die overblijven, kun je verzekeren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om de kans op zakelijke aansprakelijkstelling te verminderen, is het verstandig om algemene voorwaarden te hanteren. Daarin leg je wederzijdse rechten en verplichtingen tussen je opdrachtgever en jezelf vast. Zoals de betaaltermijn, garantiebepalingen en levertijd, maar ook wat je doet als er iets misgaat. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar ze zijn een stevige basis voor de overeenkomsten die je sluit.

Je kunt zelf voorwaarden opstellen of de voorwaarden van je branchevereniging gebruiken. Zij hebben deze voorwaarden juridisch getoetst en gedeponeerd. Maar het kan zijn dat jouw werkwijze afwijkt en dat de branchevoorwaarden dus niet volledig zijn toegespitst op jouw bedrijf. Pas je ze aan jouw situatie aan, of stel je toch je eigen algemene voorwaarden op? Laat dan je algemene voorwaarden voor de zekerheid juridisch toetsen door de juridische service van Het Ondernemerscollectief

Maar, ook al heb je goede voorwaarden, een aansprakelijkstelling is voor iedere ondernemer een risico om rekening mee te houden. Want jij, je bedrijf, je producten, diensten of medewerkers kunnen letsel- of materiële schade veroorzaken bij anderen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt dit soort schades keurig voor je afgehandeld.

In tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt. Een voorbeeld van een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is die van Nationale-Nederlanden. Deze verzekering kent een goede dekking, scherpe premie en groeit met je mee als jouw onderneming groeit.

Construction Allrisk (CAR)-verzekering

Werk je in de bouw? Bijvoorbeeld als aannemer, klusbedrijf of installateur? Dan heb je aanvullend op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een Construction Allrisk (CAR)-verzekering nodig. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan het bouwwerk, bijvoorbeeld door een storm. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade aan:

  • bouwmaterialen die je gebruikt voor het bouwen aan een object;
  • hulpmaterialen, zoals steigers, gereedschappen en bouwketen;
  • eigendommen van je opdrachtgever, als de schade ontstaat door de verbouwwerkzaamheden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Werk je in de adviserende dienstverlening, bijvoorbeeld als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant, houd dan ook rekening met het beroepsaansprakelijkheidsrisico. Als jij nalatig bent of een vergissing maakt, kan je opdrachtgever namelijk verlies lijden of omzet missen. Deze directe vermogensschade is een serieus risico, want zelfs kleine fouten kunnen in deze branches (grote) financiële gevolgen hebben voor je opdrachtgever. Dit risico verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees hier meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat hij wel en niet dekt en bereken je premie.

Inventarisverzekering

Niet elke verzekeraar maakt onderscheid tussen je privé-inboedel en zakelijke inventaris. Informeer daarom of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert en tot welk bedrag. Is dit niet het geval, of is je inboedelverzekering ontoereikend, dan kun je daarvoor apart een zakelijke inventarisverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je je zakelijke inventaris voor diefstal en schade door bijvoorbeeld brand, weersinvloeden of water. Als je een bedrijfspand hebt gekocht of gehuurd, heb je sowieso een zakelijke inventarisverzekering nodig als je je inventaris wilt verzekeren.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Voorraadverzekering

Heb je voorraad in huis of in je garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering verzekert dit risico meestal niet. Je hebt dan een zakelijke voorraadverzekering nodig. Die heb je sowieso nodig als je een bedrijfspand hebt of een ruimte huurt om je voorraad op te slaan.

Draagbare elektronische apparatuur (zoals smartphones, laptops en tablets) is vaak niet meeverzekerd buiten je bedrijfspand. Dus neem je je laptop mee naar een opdrachtgever en laat je er koffie overheen vallen? Dan valt deze schade niet onder je inboedel-of inventarisverzekering. Hiervoor heb je een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering nodig. Bij de meeste verzekeraars sluit je deze verzekering af als aanvulling op de inventarisverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Je particuliere rechtsbijstandverzekering biedt je geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je deze hulp wél. Je betaalt maandelijks een premie die precies is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico.

Meer hierover lees je in dit artikel over de rechtsbijstandverzekering.

Zakelijke autoverzekering

Eigenlijk is het heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

LET OP De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Rijd je meer kilometers, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht, ook als je de (bestel)auto privé kocht. Vraag dit dus goed na, zo voorkom je achteraf discussie bij schade.

Bedrijfsstagnatieverzekering

Zijn je spullen gestolen of onbruikbaar geworden door bijvoorbeeld waterschade of brand? Dan kan het gebeuren dat je bedrijf tijdelijk stilligt. Daardoor mis je kostbare omzet. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je het wegvallen van je omzet door inbraak-, aanrijding-, brand-, storm-, water- en milieuschade.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Anders dan mensen in loondienst, heb je als ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers denken: mij overkomt dat niet. Of: ook als ik ziek ben, kan ik werken. Zij nemen daarom bewust dit risico, ook omdat ze in de veronderstelling zijn dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. De premie die je betaalt is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en het eigen risico dat je kiest.

Lees hier meer over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten als zzp'er.

Zorgverzekering

Was je via je werkgever collectief verzekerd voor zorg? Dan kun je die zorgverzekering gewoon laten doorlopen, maar het voordeel van de collectiviteit vervalt uiteraard. Je kunt wel gebruikmaken van andere collectieven als zzp'er. Normaal gesproken mag je ieder jaar je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december. Je kunt dan tot 1 februari overstappen naar een andere zorgverzekering.

Lees hier meer over een zorgverzekering afsluiten als zzp'er.

TIP Het Ondernemerscollectief biedt jou tot 15% korting op de aanvullende verzekeringen van diverse zorgverzekeringen, speciaal voor zzp'ers.

Laat je in ieder geval altijd goed informeren over je risico’s en verzekeringen. Dan kun je je daarna volledig focussen op wat voor jou écht belangrijk is: de start van je eigen bedrijf!

Hulp nodig?

Wil je weten welke verzekeringen je het beste kan afsluiten als zzp'er, of wat er wel of niet gedekt is bij een bepaalde verzekering? Speciaal voor jou hebben wij de verzekeringshelpdesk opgezet waar je terecht kunt met deze en andere vragen over verzekeringen.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

ZZP Agenda

maart
22
Online | 12.00 uur

Binnenkomen bij nieuwe klanten

maart
28
Online | 09.00 uur

LinkedIn BOOST training