gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

19 september 2019

Als zelfstandig ondernemer let je op je uitgaven, zeker als je net begint met je bedrijf. Maar je wilt ook inkomenszekerheid. Dus neem je een AOV. Zijn de kosten van een AOV voor jou belangrijk? Dan heb je een paar mogelijkheden om de premie te verlagen. Het combitarief is daar één van.

Factoren die de premie bepalen

Als je een AOV aanvraagt, kijkt de verzekeraar allereerst naar je beroep en werkzaamheden én naar je leeftijd. Het zijn twee zaken die het risico op arbeidsongeschiktheid sterk beïnvloeden. Hoe zwaarder je werk en hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Het vaststellen van die premie gebeurt op basis van statistieken en ervaringscijfers. Het zegt niks over jou. Dus ook al ben je topfit en voel je je jong, dat maakt niks uit voor de premie. Je kunt wel op andere manieren de premie beïnvloeden.

Welke uitkering wil je?

Afgezien van je beroep en leeftijd, wordt de hoogte van de premie bepaald door je wensen over de AOV-uitkering. Dus in welke situatie krijg je welk bedrag en voor hoelang? Hierbij heb je ten minste acht knoppen waar je aan kunt draaien. Daarnaast kun je nog via de premie besparen op je AOV. Dat is vooral handig als je relatief jong bent of net start met ondernemen.

Betaaltermijn en tariefsoort

Voor je premie heb je twee mogelijkheden om het tarief te verlagen: de betaaltermijn en de tariefsoort. Zo kun je kiezen in welke termijnen je de AOV-premie betaalt. Kies je voor jaarbetaling, dan betaal je minder dan als je de premie maandelijks, per kwartaal of per halfjaar betaalt. De tweede keuze die je hebt, is de tariefsoort: het standaardtarief of het combitarief.

Standaardtarief AOV

Kies je voor het standaardtarief, dan betaal je tijdens de looptijd van de AOV een vaste premie. Eigenlijk bouw je in de eerste jaren een reserve op waarmee je de latere (duurdere) jaren financiert.

Combitarief AOV

Bij het combitarief, of leeftijdsafhankelijk tarief, stijgt de premie met het ouder worden. In het begin betaal je dus minder, maar later juist meer. Vanaf een bepaalde leeftijd, de omslagleeftijd, betaal je dan weer een vaste premie. Bij Allianz is dat doorgaans vanaf je 45ste. Voordeel van het combitarief is dat je start met een lager tarief. Zo houd je meer geld over voor andere uitgaven.

Verschillende manieren om te besparen

Je ziet het: je kunt op verschillende manieren zorgen voor een betaalbare en geschikte AOV. Kiezen voor een combitarief is daar één van. Ander bespaarmogelijkheden lees je in de blog ‘AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen’.
Wil je advies over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Meer blogs van Erica Thomson

27 augustus 2019

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

30 juli 2019

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

19 februari 2019

AOV bij het UWV; ja of nee?

10 december 2018

Seizoenswerk; hoe zit het dan met je AOV?

12 november 2018

Hoe kun je je arbeidsongeschiktheidsverzekering wijzigen?

Toon alles...

 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.