In een auto rijden zonder zorgen over aanschaf, onderhoud en reparaties? Precies weten waar je iedere maand aan toe bent? De fiscale voordelen benutten? In dit artikel lees je of full operational lease voor jou het antwoord is op deze vragen.
Wat is full operational lease?
Bij full operational lease ‘huur’ je voor langere tijd een auto. Je sluit een leasecontract af met een leasemaatschappij en betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto van jouw keuze. Zorgen over onderhoud, schade, pech onderweg, verzekeringen, wegenbelasting, restwaarde of doorverkopen van de auto? Verleden tijd, want dit neemt de leasemaatschappij voor haar rekening. Alleen brandstof- of oplaadkosten, verkeersboetes en de wasstraat betaal je zelf. Aan het einde van het contract lever je de auto in bij de leasemaatschappij. En zoek je een nieuwe auto uit als je dat wilt.
De voordelen van full operational lease op een rij
- Je hebt geen kosten voor de aankoop van een auto.
- All-in leasetarief. Dit geeft inzicht in je budget.
- Geen extra kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en wegenbelasting.
- Aan het einde van de leasetermijn zoek je desgewenst zo een andere auto uit.
- De totale leasetermijn is fiscaal aftrekbaar.
- De leaseauto komt niet op de balans. Je hebt meer investeringsruimte voor overige bedrijfsmiddelen.
De nadelen van full operational lease op een rij
- Je bent geen eigenaar van de auto.
- Je gaat een leasecontract aan voor een periode van minimaal één tot maximaal vijf jaar. Houd rekening met hoge kosten als je het leasecontract tussentijds beëindigt.
- Je betaalt bijtelling bij meer dan 500 privékilometers.
Fiscaal voordeel? Hoe zit dat?
Bij full operational lease is de btw aftrekbaar en mag je alle kosten afschrijven van je winst. En omdat de kosten van een zakelijke leaseauto bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting. Zie je jezelf al rijden in een nieuwe auto?
Meer dan 500 privékilometers?
Rijd je meer dan vijfhonderd privékilometers per jaar? Dan betaal je een fiscale bijtelling over de catalogusprijs van de auto. De fiscus telt deze bijtelling op bij je winst en houdt hier inkomstenbelasting over in.
Welke auto kies je?
Bedenk welk model en type auto bij je past, nu en in de komende jaren. Is een klein model geschikt voor jouw werk of heb je een ruime auto nodig? Als je de auto ook privé gebruikt, welk model kies je dan? En hoeveel kan en wil je investeren in een auto van de zaak? Denk hierover na, zodat tussentijds beëindigen van het leasecontract niet nodig is.
Welke leasevormen zijn er nog meer?
Andere leasevormen zijn financial lease, Private Lease, Shortlease en Occasion Lease. Iedere vorm heeft voor- en nadelen. Nagaan welke vorm bij jouw bedrijfsvoering past? Ga naar de checklist.
Advies is dichtbij
Keuzestress? Twijfel je wat de fiscale voor- en nadelen voor jouw bedrijf betekenen? Zeker weten dat je de juiste leasevorm kiest? Vraag advies aan de fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief.
Kortom, is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?
Dat is een persoonlijke keuze. Op zoek naar gemak, financiële zekerheid en fiscaal voordeel? Overweeg dan full operational lease. Maak een bewuste keuze over de leasetermijn die je aangaat. Hoeveel je kan en wil investeren in jouw nieuwe auto. En of de auto past bij jou, de aard van je werk en de toekomst die je voor je ziet, zowel zakelijk als privé. Want wisselen van auto of het contract beëindigen gaat niet zomaar.