Heb je niet gelijk voldoende middelen om een auto te kunnen betalen als zzp’er? Dan is een auto (deels) leasen misschien een slimme optie. Je profiteert maximaal van de fiscale voordelen en als je kiest voor financial lease. In deze blog lees je stapsgewijs meer over het leasen van een auto of bus als zzp’er.
Je privé auto zakelijk gebruiken als zzp'er?
Wanneer je start als zzp’er en je niet zeker weet of het ondernemerschap wat voor je is op de lange termijn, dan kun je het beste jouw privé auto zakelijk gebruiken. Je zet de auto dan niet op de zaak en mag € 0,23 per kilometer aan jezelf doorberekenen. Dat doe je door het aantal zakelijk gereden kilometers goed bij te houden in een kilometerregistratie sjabloon. Bij de aangifte inkomstenbelasting vermenigvuldig je het aantal gereden kilometers x € 0,23 en dat totaal haal je van je winst af. Hierdoor maak je minder winst en betaal je dus minder belasting.
Maak je de keuze om direct een zakelijke auto te gaan rijden, lees dan verder.
Financial Lease
Wanneer je kiest voor Financial Lease dan ben je direct eigenaar van de auto. Je kunt de leasetermijn, die bestaat uit rente en aflossing echter niet 1 op 1 aftrekken van de belasting. De auto schrijf je af in 5 jaar en de rente trek je af van de belasting.
Voordelen:
- Direct eigenaar van de auto
- De btw kun je terugvragen
- De rente is aftrekbaar
- Investeringsaftrek als je de auto voor koeriersdiensten of taxibedrijf gebruikt
- Investeringsaftrek als je een bus met grijs kenteken aanschaft
Nadelen:
- Onderhoud, verzekering en wegenbelasting zelf betalen
- Tussentijds het contract beëindigen is kostbaar
Full Operational Lease
Wil je nergens geen omkijken naar hebben? Dan is full operational lease de beste optie. De onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekering worden allemaal betaalt door de leasemaatschappij.
Voordelen:
- De totale leasetermijn is fiscaal aftrekbaar
- Geen extra kosten aan onderhoud, reparatie, verzekeringen en wegenbelasting
- Aan het einde van de leasetermijn kun je een andere auto “uitzoeken”
- De leaseauto hoeft niet op de balans, dus meer investeringsruimte voor andere middelen
- Je hoeft het aankoopbedrag niet zelf te betalen
- Geen grote risico’s, zoals restwaarde of dure onderhoudskosten
- All-in leasetarief, dus makkelijk budgetteren
Nadelen:
- Je bent geen eigenaar van de auto
- Tussentijds het contract beëindigen kan hoge kosten met zich meebrengen- Je betaalt bijtelling bij meer dan 500 privékilometers
- Je gaat een leasecontract aan voor een langere periode
Shortlease
Weet je nu al dat je tijdelijk een auto nodig hebt voor bijvoorbeeld een kortlopend project? Dan kan shortlease een uitkomst zijn. Shortlease is een flexibel leasecontract voor een korte termijn. Shortlease is vergelijkbaar full operational lease maar dan voor een korte periode. Zo is deze vorm van lease al mogelijk vanaf 1 maand.
Voordelen:
- Snel op de weg
- Je zit niet lang vast aan een contract
- Elke dag opzegbaar
Nadelen:
- De keuze aan auto’s is beperkt
- Vaak een wat duurdere oplossing
Occasion Lease
Wil je snel een knappe tweedehands leaseauto rijden? Dan is occasion lease wellicht een interessante optie. Leasemaatschappijen krijgen jaarlijks honderden auto’s terug uit de lease die vaak maar een paar jaar oud zijn. Wanneer je een occasion least kun je vaak voordelig leasen dan een nieuwe auto.
Voordelen:
- Binnen 3 weken een auto voor de deur
- Occasions zijn vaak goed onderhouden
Nadelen:
- De auto is eerder gebruikt door iemand anders
- Jouw ideale auto is niet altijd beschikbaar
Private Lease
Een beetje vreemde eend in de bijt deze vorm van leasen. Echter wanneer jij liever jouw auto privé blijft rijden dan is privé lease oftewel private lease eventueel een manier om een (nieuwe) auto te financieren.
Voordelen:
- Je weet precies waar je aan toe bent iedere maand
- Je hoeft het aankoopbedrag van een auto niet ineens te betalen
- Je betaalt geen bijtelling, wel kun je 0,23 per kilometer aan jezelf rekenen
Nadelen:
- Je kunt de kosten van het leasebedrag niet aftrekken van je winst
- De auto is niet van jou maar van de leasemaatschappij
Conclusie
De keuze om een auto te leasen is reuze. Mijn tip is om eerst goed na te gaan hoelang je een auto nodig hebt en waarvoor je hem gaat gebruiken. Heb je nog geen kinderen maar wel een kinderwens? En kies je nu bijvoorbeeld voor een Fiat Panda met een contract van 5 jaar. Wat doe je dan over 2 jaar als die wens uitkomt?! En wat als je business groeit en je na een paar jaar toch een andere, meer representatieve auto wenst.
Als oud bedrijvenadviseur gaat mijn voorkeur uit naar financial lease als leasevorm. Je kunt dan je eigen auto uitzoeken die ook jouw eigendom blijft en waarbij je kunt profiteren van de restwaarde. Bovendien zijn de meeste auto's tegenwoordig zo betrouwbaar dat de onderhoudskosten in de praktijk vaak meevallen.
Heb je al een auto op het oog? Vraag dan nu lease advies of een offerte aan.