Heb je een nieuwe auto nodig? Maar wil je niet in een keer een klap geld kwijt zijn? Van aanschaf en verzekering tot wegenbelasting en van onderhoud en reparaties tot afschrijving: privé een auto kopen is een investering. En stelt je soms voor onaangename financiële verrassingen. Vaak net op het moment dat het jou niet uitkomt. Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?
Wat is private lease?
Privé een auto leasen noem je private lease. Je huurt in feite een auto maar dan voor langere tijd. De leaseauto blijft eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Geen vaste kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. En geen onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud. Alleen de brandstof- of laadkosten, verkeersboetes en wasstraat vallen buiten het leasebedrag.
De voordelen van private lease op een rij
- Je betaalt een vast leasebedrag per maand. Dat maakt budgetteren makkelijker.
- Geen zorgen over hoge onderhouds- of reparatiekosten. Die betaalt de leasemaatschappij.
- Je rijdt in een nieuwe auto zonder dat jij in een klap veel geld kwijt bent. Zo houd je meer geld over voor investeringen van je bedrijf.
- Je betaalt geen fiscale bijtelling over de waarde van de auto.
- Fiscale voordelen, zoals 21 cent per kilometer aftrekken als zakelijke kosten. In 2024 wordt dit 22 cent per kilometer.
- Tijdens de leaseperiode behoud je de door jou opgebouwde schadevrije jaren voor een toekomstige autoverzekering.
En wat zijn de nadelen?
- Je kunt het leasebedrag niet aftrekken van je winst.
- Je krijgt een BKR-registratie. Dit kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een lening of hypotheek.
- Je gaat een contract aan voor (vaak) een langere periode.
- De leaseauto is niet van jou en lever je aan het einde van je leasecontract weer in.
- Het aanbod van auto’s is beperkt. Maar wordt wel steeds groter.
Is full operational lease interessanter?
Full operational lease oftewel zakelijk lease heeft een aantal fiscale voordelen tegenover private lease. Zo is de btw aftrekbaar en mag je alle kosten afschrijven van je winst. En omdat de kosten van een zakelijke leaseauto bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting. Zie je jezelf al rijden in een nieuwe auto? Bekijk het ruime aanbod aan leaseauto’s
Rijd je meer dan vijfhonderd privékilometers per jaar? Dan is er sprake van een fiscale bijtelling over de catalogusprijs van de auto. De fiscus telt deze bijtelling op bij je winst en houdt hier inkomstenbelasting over in. Welke leasevorm het beste bij jou past?
Lees hier een blog over welke leasevormen er zijn voor zzp'ers
ZZP’er Sjaak kiest voor full operational lease
Sjaak: ‘Twee jaar geleden ben ik gestart als zzp’er. Ik nam ontslag bij mijn werkgever en moest de zakenauto waarin ik reed natuurlijk inleveren. En toen? Voor mijn werk zit ik veel op de weg en bij klanten. Ik heb dus echt een auto nodig. Het eerste jaar reed ik in onze privéauto. Die auto gaf vorig jaar de geest. Op advies van mijn financieel adviseur rijd ik nu in een nieuwe auto met een full operational leasecontract zodat ik precies weet waar ik aan toe ben.”
TIP: Bedenk welk model en type auto bij je past, nu en in de komende jaren. Is een klein model geschikt voor jouw werk of heb je een ruime auto nodig? Als je de auto ook privé gebruikt, welk model kies je dan? En hoeveel kan en wil je investeren in een auto van de zaak?
Is Private Lease interessant voor jou?
Van persoonlijk tot zakelijk en van praktisch tot fiscaal: welk argument weegt het zwaarst voor jou? Maak je uiteindelijk de keuze voor Private Lease dan zijn er verschillende partijen die Private Lease aanbieden, zoals ANWB Private Lease en LeasePlan.