Het aantal zzp’ers in Nederland is flink gestegen in de afgelopen jaren. Dat is niet zo gek: werken als zzp’er brengt verschillende voordelen met zich mee. Hoe gemakkelijk je je ook kunt inschrijven als zzp’er; een aantal zaken moet je geregeld hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekeringen die je moet afsluiten, en dan meer in het bijzonder de aansprakelijkheidsverzekering? Is zo’n verzekering verplicht voor zzp’ers? En wanneer is een aansprakelijkheidsverzekering handig? In dit artikel lees je er meer over.
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers precies?
Je weet misschien al wat een gewone aansprakelijkheidsverzekering is. Deze kun je namelijk ook kennen als bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt de verzekerde, in dit geval de zzp’er, tegen het risico van aansprakelijkheid. Mocht je tijdens je werk als zzp'er schade toebrengen aan personen of spullen, dan ben je verzekerd voor de kosten die daar bij komen kijken.
Veel mensen denken dat de normale aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) automatisch ook geldig is wanneer je als zzp’er aan de slag bent. Dat is dus niet het geval! Voor je werk moet je een aparte verzekering afsluiten. Wil je de zeker weten dat je verzekerd bent voor aansprakelijkheid tijdens de uitvoering van je werkzaamheden als zzp’er? Dan moet je apart een zzp aansprakelijkheidsverzekering afsluiten met zakelijke doeleinden.
Is het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als zzp’er?
Het is volledig afhankelijk van de branche waarin je werkt of zo’n aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Bij een aantal beroepen is het sowieso verplicht. Werk je bijvoorbeeld als notaris, dan heb je te maken met een verplichte beroepsaansprakelijkheid. Daarnaast kunnen opdrachtgevers vragen naar de aanwezigheid van zo’n verzekering.
Voor het overige geldt dat een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers niet verplicht is. Dat betekent niet dat het niet slim is om alsnog te kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering. Omdat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten, zowel als bouwvakker als freelance fotograaf, is het altijd aan te raden om zo’n verzekering af te nemen.
Kijk hierbij goed naar wat je precies doet en hoe groot de kans is dat er iets gebeurt. Bij risicovolle beroepen kan het bedrag van een schadeclaim flink oplopen. Vallen jouw werkzaamheden aan te merken als risicovol, dan is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zeker aan te raden.
Welke aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers zijn er?
Voor de meeste zzp'ers geldt dat de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering veel lager zijn dan het bedrag van een eventuele schadeclaim. Wat goed is om te weten, is dat de kosten voor die verzekering fiscaal aftrekbaar zijn voor zzp’ers. Dit is zo omdat dergelijke kosten onder zakelijke kosten vallen.
Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen waar je uit kunt kiezen:
● Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).
Met deze verzekering ben je als zzp’er gedekt tegen schade die je tijdens je werk aanricht aan personen en/of spullen. Steeds meer opdrachtgevers vragen om deze verzekering wanneer zij een zzp’er inschakelen. Let bij het afsluiten van deze verzekering altijd op de hoogte van het eigen risico.
● Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).
Er zijn beroepen waarbij je, naast schade aan personen en spullen, ook schade kunt toebrengen aan vermogen. Ben je bijvoorbeeld werkzaam als freelance boekhouder en doe je een verkeerde aangifte voor een groot bedrijf? Dan kan jij als zzp’er verantwoordelijk worden gehouden en ben jij dus aansprakelijk voor vermogensschade. Als je hier niet voor verzekerd bent, krijg je te maken met hoge kosten. Voor sommige beroepen is de BAV zelfs verplicht, denk aan architecten, advocaten, boekhouders en notarissen.
Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?
De premie van deze verzekering verschilt per beroepsgroep. De premie voor een zzp’er in de bouw is bijvoorbeeld hoger dan voor freelancende adviseurs. Voor bepaalde beroepsgroepen (zoals in de bouw of in de zorg), is een speciale dekking, bij bepaalde verzekeringen. Er zijn zelfs complete verzekeraars die zich toeleggen op hele beroepsgroepen. Deze verzekeraars bieden niet alleen verzekeringen aan voor particulieren en bedrijven, maar ook voor zzp’ers.
Meer weten over verzekeringen. Bezoek het dossier Verzekeringen. Of neem contact op met de Verzekerings Helpdesk.
Foto: Ulises Baga via Unsplash