• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 6

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Je kunt als startende zzp'er niet zonder: een website waarmee je jouw onderneming ook online op de kaart zet. Maar een mooie site alleen is niet genoeg. Al steek je nog zoveel moeite in vormgeving en navigatie, als mensen jou niet weten te vinden levert het allemaal niets op. Een goede online vindbaarheid is dan ook een eerste vereiste voor je website.

Maanden van werk gingen eraan vooraf en dan is het zover: je website is live. Een mooi moment, trek de champagne maar open. Maar bedenk wel: de lancering van je website is niet het eindresultaat, het is de eerste stap. Waar het om gaat is dat jouw website veel bezoekers krijgt. En die bezoekers krijg je alleen als mensen je website weten te vinden.

Dus, hoe zorg je er nou voor dat je online wordt gevonden als zzp’er?

Technische SEO en menustructuur

Zoals eigenlijk alles, begint vindbaarheid van je website met een goede basis. In dit geval wordt die basis gevormd door de techniek en de menustructuur. Als het gaat om techniek is het belangrijk dat Google je website makkelijk kan lezen. Denk hierbij ook aan de mobiele versie van je website. Omdat bezoekers steeds vaker gebruik maken van een mobile device, hecht Google veel waarde aan de leesbaarheid door middel van een responsive (of een mobiele) website.

Heb je jezelf ervan verzekerd dat je website technisch in orde is, dan wordt het tijd om de menustructuur van je website eens kritisch te bekijken. Welke producten of diensten zijn voor jou van belang? En hebben deze producten of diensten allemaal en eigen pagina die zichtbaar is in de menustructuur? Niet? Maak dit dan snel in orde, want Google beschouwt verborgen landingspagina’s als een van de belangrijkste vormen van ‘black hat seo’ (ofwel, vals spelen door het misleiden van Google met trucs); een praktijk die door Google streng wordt aangepakt.

Zoekwoorden

Hoe vindbaar de producten of diensten zijn die je online aanbiedt, hangt in hoge mate af van de zoekwoorden die jij gebruikt. In het ideale geval zijn dit dezelfde zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt. Om erachter te komen welke zoekwoorden dit zijn, is het de kunst om in de huid van je doelgroep te kruipen. Wat is hun zoekgedrag? Waar zijn zij precies naar op zoek?

Stel je bent banketbakker en je wilt graag op ‘bruidstaart’ worden gevonden. Natuurlijk zorg je ervoor dat je dat zoekwoord op jouw website hebt staan. Alleen, in heel Nederland zijn misschien wel duizenden bakkers die bruidstaarten verkopen en die dus op ‘bruidstaart’ gevonden willen worden. Je zult dus een stap verder moeten gaan, bijvoorbeeld door het toevoegen van een plaatsnaam. In dat geval krijg je een zoekterm als ‘bruidstaart kopen Amsterdam’ of ‘bruidstaart Amsterdam’. Wanneer jouw (banket)bakkerij in Amsterdam zit, zal  je zien dat jouw website een hogere positie krijgt in de zoekresultaten.

Voor het vinden van de juiste zoekwoorden is de Zoekwoordplanner van Google een handig hulpmiddel. Met deze gratis tool krijgt je een overzicht van het aantal maandelijkse zoekopdrachten. Ook zijn er alternatieven beschikbaar om zoekwoorden te bepalen.

Sterke SEO-teksten

Het schrijven van goed vindbare teksten is een vak apart. Een goede webtekst is niet per definitie een goede SEO tekst. Een goede webtekst is een gebruiksvriendelijke webtekst; tekst waar je bezoeker echt iets aan heeft, die de informatie biedt waar diegene naar op zoek is. En de zoekmachine dan? Die moet natuurlijk ook niet uit het oog verloren worden. Uiteraard moet de tekst een aantal keer de zoekwoorden bevatten waarop jij vindbaar wilt zijn. Zorg daarnaast voor title tags, meta descriptions, H1 en H2 tags en voor het plaatsen van je zoekwoorden in de url.

Linkpopulariteit

Niet alleen interne factoren zijn belangrijk voor je vindbaarheid, ook externe factoren hebben invloed. Linkbuilding is in dit verband een woord wat je niet mag vergeten. Wanneer Google ziet dat veel andere (populaire) partijen jouw website belangrijk vinden, heeft dit een positief effect op jouw positie in de zoekresultaten. Wel is het van belang dat je de linkpopulariteit hebt te danken aan externe links met websites die over (ongeveer) hetzelfde onderwerp gaan als jouw site. Een link van de website van een schoenmaker naar jouw bakkers-website heeft dus geen waarde. Ook het kopen van linkpakketten en linkruilacties zijn niet zinvol.

Als zzp'er is het vaak één van de belangrijkste dingen om lokaal of regionaal gevonden te worden

Martijn Pennekamp

Google Mijn Bedrijf

Een handig hulpmiddel om lokaal of regionaal gevonden te worden is Google Mijn Bedrijf. Dit is een gratis tool van Google waarmee je de weergave van je bedrijfsinformatie in Google Zoeken en Google Maps kunt beheren. Met Google Mijn Bedrijf zorg je er zo voor dat je bedrijf zichtbaar is wanneer mensen naar jou zoeken in Google.

Na het aanmaken van Google Mijn Bedrijf of door het claimen van je Google Bedrijfsprofiel ben je zichtbaar met bedrijfsvermelding met o.a. adres, telefoonnummer, openingstijden en zelfs recensies! Ook kan men direct doorklikken naar Google Maps voor een routebeschrijving. Om gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf heb je overigens geen website nodig.

SEO Freelancer of SEO Bureau?

Het optimaliseren van teksten voor zoekmachines is een continu proces dat best veel tijd vraagt. Daarbij veranderen de spelregels die Google hanteert nogal eens. Zeker als hard werkende zzp’er zal je er niet altijd trek in hebben om je hiermee bezig te houden. Wil jij liever je kostbare tijd besteden aan dat waar je goed in bent, jouw specialisme, overweeg dan het inhuren van een SEO freelancer of de samenwerking met een gespecialiseerd SEO bureau

Het voordeel van het inhuren van een SEO freelancer is dat je altijd weet wie er voor je aan de slag gaat en met wie je samenwerkt. Het is makkelijk na te gaan hoeveel jaren ervaring freelancers hebben, welke referenties ze hebben en op welke SEO-facetten ze écht uitblinken. Daar staat tegenover dat een goede freelancer soms moeilijk is te vinden, zeker als je verwacht dat die kennis heeft op alle onderdelen van het SEO vakgebied of alle werkzaamheden kan uitvoeren.

Heb je geen trek om zelf de SEO-kennis op te doen maar wil je wel op korte termijn over alle mogelijke SEO kennis beschikken? Dan is het inhuren van een SEO bureau een goede keuze. Een gespecialiseerd bureau heeft op alle vlakken kennis in huis, waardoor zij jou naar de volgende stap helpen. Je kunt alle SEO werkzaamheden uitbesteden aan een extern bureau, waardoor je zeker weet dat je goede resultaten gaat boeken. Nadeel is dat je doorgaans meer kwijt bent en dat je als zzp’er soms te maken krijgt met de minder ervaren krachten.

Er zijn genoeg SEO bureaus te vinden die zich toeleggen op het ondersteunen van zzp’ers. Een voorbeeld is SmartRanking, een jong bureau uit Groningen. Dit zijn geen jongens (en meiden) van het snelle geld, maar specialisten die gaan voor focus en jouw SEO resultaat.

Doe een SEO Audit

Om een overzichtelijk beeld te krijgen van de mate van vindbaarheid van jouw website, is het mogelijk om een SEO Audit te doen. Dit kan doorgaans tegen een lage prijs en vormt een goed startpunt om de vindbaarheid van je website te verbeteren.

Onze partners

Blogs

Doorloop ons zzp stappenplan

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

Gratis downloads

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Tips en ideeën om de meest gebruikte social media in te zetten als zzp’er

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!