gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bouw je een webshop als zzp’er?

Een webshop kan een prettige en soms noodzakelijke aanvulling zijn op je bedrijfsopbrengsten. De kosten voor het starten van een webshop zijn relatief laag en je hoeft er geen ict-expert voor te zijn. In dit artikel lees je een stappenplan voor het starten van jouw webshop.

Ben je al een tijdje werkzaam als zzp’er en ben je nu in het stadium gekomen dat je een webshop wilt bouwen? Dan kun je diverse stappen overslaan zoals de inschrijving bij de KvK. 

1. Bepaal je strategie

Net als bij het starten van een bedrijf is het noodzakelijk om goed na te denken over je bedrijfsvoering en strategie. Wat wordt je assortiment? Aan wie wil je verkopen (wat is je doelgroep)? Is er vraag naar jouw producten (marktonderzoek)? Wie zijn je concurrenten? Wil je (online) adverteren voor je product? Ga je de webshop en verkoop zelf uitvoeren of ga je ook (deels) uitbesteden? Dit zijn essentiële punten om goed over na te denken voordat je verder gaat met de ontwikkeling van je webshop.

2. Kies een bedrijfsnaam

Nadat je je strategie hebt bepaald is het tijd om een bedrijfsnaam te kiezen. Of wellicht heb je al jaren een naam in gedachten. Klik hier om meer tips te lezen over het kiezen van een goede huisstijl / website. 

3. Inschrijving bij de KvK en Belastingdienst

Als je nog geen inschrijving hebt bij de Kamer van Koophandel (KvK) is het belangrijk om dit te regelen. 

4. Regel webhosting en kies een domeinnaam

Naast het bepalen van een goede domeinnaam is het voor je webshop noodzakelijk om een webhostingpakket af te nemen. Alle pakketten van onze partner Argeweb zijn geschikt voor de hosting van webshopsoftware zoals Magento en WordPress. Hierover later meer. Klik op de links voor meer informatie over de diverse pakketten.

5. Kies een passend CMS systeem

Om een webshop op te zetten zijn er diverse gratis open-source content management systemen (CMS-en). Bij onze partner Argeweb kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met Magento of WordPress te werken. WordPress in combinatie met de gratis plugin WooCommerce! Is hierbij wel het meest eenvoudige.

WordPress webshop Woocommerce!

WooCommerce is het meest populairste webshop pakket ter wereld. Het grote voordeel van een webshop maken met WordPress en WooCommerce is dat er heel veel plugins beschikbaar zijn voor extra functionaliteiten, zoals betalingsmogelijkheden en kortingscodes.

Magento webshop

Magento geeft je de mogelijkheid om een uitgebreide webwinkel te starten. het pakket heeft allle functies beschikbaar; van uitgebreid productbeheer en facturatie tot aan het maken van een multishop (meerdere webshops met een centraal beheersysteem).

6. Webshop inrichten

Als je hebt besloten hoe je je webshop technisch wilt inrichten, kun je starten met de vormgeving. Net als in een fysieke winkel is de uitstraling bepalend voor hoe klanten hun bezoek ervaren. Zorg dus dat je winkel er overzichtelijk en professioneel uitziet.

7. Onderhoud webshop, blijf kritisch!

Het is belangrijk om ook na het inrichten van de webshop aandacht te blijven besteden aan het onderhoud en de uitstraling. Probeer hierbij te kijken vanuit de ogen van de klant. Is het overzichtelijk? Is er een zoekfunctie? Zijn producten makkelijk te vinden? Zijn je contactgegevens herkenbaar? Maar denk ook aan de snelheid van je dienstverlening. Beantwoord je klantvragen snel en correct? Hoe ga je om met retourzendingen? Vraag ook eens een andere expert of ondernemer om jouw webshop op deze punten te beoordelen.

8. Pas je marketingstrategie aan

Voordat je bent gestart met het inrichten van je webshop heb je vast bedacht hoeveel inkomsten je wilt genereren en hoe je dit wilt bereiken. Als de werkelijkheid niet aansluit bij wat je vooraf hebt bedacht, is het nodig om je strategie aan te passen. Je kunt ervoor kiezen om een externe partij met je te laten meedenken. Maar je kunt ook zelf kennis vergaren van bijvoorbeeld SEO, Adwords, Google Analystics en sociale media, om met deze kennis bovenaan in de zoekresultaten van google te komen en meer (potentiële) klanten naar je webshop te lokken.

Downloads

Whitepaper 

SEO, AdWords en Google Analytics

Whitepaper 

Jouw eigen website (laten) maken

Whitepaper 

Jouw marketingcommunicatie strategie bepalen

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord