gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is een goede domeinnaam?

Een goede domeinnaam uitzoeken is heel belangrijk als zzp’er. Een sterke domeinnaam zorgt ervoor dat klanten deze onthouden en eerder jouw website of webshop bezoeken. Samen met onze partner Argeweb hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet. 

Tips & tricks voor het bepalen van een goede domeinnaam

1. Zorg dat je domeinnaam de lading van de website en/of merknaam bevat

Veel zzp’ers en freelancers gebruiken hun eigen (bedrijfs)naam als domeinnaam. Je kunt er ook voor kiezen om een product dat je verkoopt te gebruiken als domeinnaam zoals sneakers.nl. Ook is het mogelijk om een vraag te stellen (hoekomikvanmijnautoaf.nl) of een feitelijke zin, zoals; ikwordzzper.nl of ikwordhorecaondernemer.nl

2. Makkelijk te onthouden en uit te spreken

Als je een domeinnaam hoort, moet de (potentiële) klant weten hoe je die schrijft. Het is aan te bevelen om het zo simpel mogelijk te houden. Wees dus niet te creatief met woordspelingen in je webadres. Het kan zijn dat je klanten dit niet begrijpen en je daardoor online niet kunnen vinden.

3. Meerdere variaties claimen

Het is zinvol om verschillende variaties van jouw domeinnaam te registreren en door te linken naar jouw website. Heb je bijvoorbeeld een sterke merknaam voor je webshop, dan is het ook goed om domeinnamen met producten te registreren. Hiermee stijgt je ranking in Google niet, maar neemt het websiteverkeer mogelijk wel toe.

4. Meerdere domeinnamen registreren met bijvoorbeeld typefout

Een typefout is snel gemaakt: zorg ervoor dat jouw domeinnaam geen fouten bevat! En registreer meerdere domeinnamen zodat je zeker weet dat men ook bij een spelfout op jouw website landt. In het geval van deze website maakt het niet uit of www.ikwordzzper.nl of www.ikwordtzzper.nl (mét spelfout dus) intikt: bij beide domeinnamen kom je op deze website terecht.

5. Kort of lang?

Kort, krachtig en simpel werkt voor een goede domeinnaam het beste: je bezoekers moeten het kunnen onthouden en natuurlijk ook correct kunnen typen.

6. Gebruik geen koppeltekens in je domeinnaam

Wanneer het echt niet anders kan en je moet een koppelteken gebruiken, gebruik er dan niet meer dan één. Maar liever gewoon geen. Waarom? Omdat je dan laat zien dat de domeinnaam die je eerst voor ogen had bezet is en je niet anders kan dan een streepje gebruiken. Daarnaast is het minder professioneel als je je domeinnaam doorgeeft en moet zeggen: ‘Mijn website is www punt ik streepje maak streepje mooie streepje dingen punt nl’.

7. Vindbaarheid

Een domeinnaam doet ook veel voor jouw vindbaarheid. Zoekmachines zoals Google ‘crawlen’ het internet af naar domeinnamen en de inhoud. Komt jouw domeinnaam overeen met de inhoud van je site, dan word je als relevant gezien en kom je hoger in de zoekresultaten. Een domeinnaam die relevante zoektermen bevat heeft ook meer kans op een hogere plek in de zoekresultaten dan concurrenten die dat niet hebben. Zo bevat ikwordzzper.nl automatisch de zoekterm ‘zzp’.

8. Zoektermen

Verdiep je erin op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Kijk ook eens via Google Ads Keyword planner of er andere relevante zoektermen zijn. Idealiter verpak je de zoektermen in een unieke, gebruiksvriendelijke domeinnaam.

9. Extensie .nl of .com of iets anders?

In principe gaat de voorkeur uit naar .nl en .com domeinnamen. Mocht je domeinnaam niet beschikbaar zijn, kijk dan naar andere domeinnaamextensies, zeker als je bezoekers vooral via online (zoekverkeer) moeten komen. Mocht de keuze zijn tussen .com en .nl, kies dan voor .nl als je je alleen op Nederland richt en .com als je internationaal gaat.

10. Domeinnaam registreren

Via de website van onze partner Argeweb is het eenvoudig om te checken of je domeinnaam beschikbaar is. Als dit zo is, kun je deze meteen registreren. Lees meer over het vastleggen van je domeinnaam in dit artikel.

Downloads

Whitepaper 

Jouw eigen website (laten) maken

Whitepaper 

SEO, AdWords en Google Analytics

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord