gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is een goede domeinnaam?

Een domeinnaam uitzoeken is heel belangrijk als zzp’er. Het kan namelijk je online marketingactiviteiten versterken. In dit artikel lees je hoe je een goede domeinnaam uitkiest en hoe je meerdere domeinnamen in kunt zetten.

Een domeinnaam uitzoeken

Een domeinnaam kan ervoor zorgen dat je online beter wordt gevonden. Als je immers jouw winkel in een straatje vestigt die niemand kan vinden, is het veel moeilijker om klanten binnen te krijgen. Een goede domeinnaam doet hetzelfde voor je bedrijf als een toplocatie voor een winkel.

LET OP Een typefout is snel gemaakt: zorg ervoor dat jouw domeinnaam geen fouten bevat! Of registreer meerdere domeinnamen zodat je zeker weet dat men ook bij een spelfout op jouw website landt. In het geval van deze website maakt het niet uit of www.ikwordzzper.nl of www.ikwordtzzper.nl (mét spelfout dus) intikt: bij beide domeinnamen kom je op deze website terecht.

Kort of lang?

Je kunt kiezen voor een korte of een langere domeinnaam. In principe maakt de lengte niet uit, als de betekenis maar duidelijk is. Zorg er echter wel voor dat de domeinnaam niet té lang is: je bezoekers moeten het kunnen onthouden en natuurlijk ook correct kunnen typen. Een voorbeeld van een succesvolle korte domeinnaam is bijvoorbeeld hema.nl, een voorbeeld van een succesvolle langere domeinnaam is bijvoorbeeld ikwilvanmijnautoaf.nl.

Koppeltekens

Je kunt ook kiezen voor koppeltekens (-) in je domeinnaam, maar realiseer je dat veel bezoekers dit vergeten in te typen als zij naar jouw website zoeken. Je wilt uiteraard niet dat zij op de website van jouw concurrent landen! Ook bij mond-tot-mondreclame wordt het vaak vergeten door te geven. Als het niet nodig is voor leesbaarheid kun je het gebruik van koppeltekens dus beter voorkomen.

Vindbaarheid

Een domeinnaam doet ook veel voor jouw vindbaarheid in Google. Zoekmachines zoals Google ‘crawlen’ het internet af naar domeinnamen en inhoud. Komt jouw domeinnaam overeen met de inhoud van je site, dan wordt je als relevanter gezien en kom je hoger in de zoekresultaten. Een domeinnaam die relevante zoektermen bevat heeft ook meer kans op een hogere plek in de zoekresultaten dan concurrenten die dat niet hebben. Zo bevat ikwordzzper.nl automatisch de zoekterm ‘zzp’.  

Goede domeinnaam

Hoe verzin je nu een goede domeinnaam? Verdiep je erin op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Kijk ook eens via Adwords Keyword tool of er andere relevante zoektermen zijn. Idealiter verpak je de zoektermen in een unieke, gebruiksvriendelijke domeinnaam.

In principe gaat de voorkeur uit naar .nl en .com domeinnamen. Mocht je domeinnaam niet beschikbaar zijn, kijk dan naar andere domeinnaamextensies als je bezoekers toch vooral via het online (zoekverkeer) moeten komen. Mocht de keuze zijn tussen .com en .nl kies dan voor .nl als je je alleen op Nederland richt en .com als je internationaal gaat. Van de andere domeinnaamextensies kun je de .nu, .org., .net, .info als alternatieven beschouwen.

Prijs domeinnamen

Er is een levendige handel in domeinnamen. Zo zijn er domeinnamen voor miljoenen euro’s verkocht. Natuurlijk is niet elke domeinnaam zo duur. De vraag is welke prijs je moet betalen voor een domeinnaam. Immers: registratie van een domeinnaam kost vaak al minder dan een tientje per jaar.

Downloads

Whitepaper 

Jouw eigen website (laten) maken

Whitepaper 

SEO, AdWords en Google Analytics

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.