gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Werken op openbare wifi? Vijf zaken om rekening mee te houden!

Of je nu een mailtje verstuurt, je website up-to-date houdt, een berichtje op sociale media plaatst of een rapport schrijft: openbare wifi lijkt een uitkomst. Het scheelt je immers data uit je databundel. Werk jij als zzp’er wel eens op een openbaar wifinetwerk? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Je leest meer in dit kennisartikel.

1. Openbare wifi is hackgevoelig

Een openbaar wifinetwerk hacken is voor een hacker die de juiste tools heeft, eenvoudig. Een kwaadwillende hacker kan daarmee niet alleen datapakketten zien, maar ook virussen of malware plaatsen waarmee hij of zij toegang krijgt tot jouw smartphone, tablet of laptop. Het laatste wat je wil is dat iemand toegang krijgt tot al jouw (zakelijke én privé) gegevens.

2. Hackers kunnen wifi-hotspots opzetten

Je checkt op je telefoon of laptop op welk wifinetwerk je terecht kunt, je ziet twee netwerken en kiest er op goed geluk eentje. Herkenbaar? Toch kan het zomaar zo zijn dat een hacker een zogenaamde ‘evil twin’ heeft gecreëerd. Dit is een wifi-hotspot waarvan het lijkt alsof het bij de locatie hoort waar je op dat moment bent. Als je inlogt op zo’n netwerk, kan een hacker wederom software op je apparaat installeren waarmee jouw gevoelige informatie gevaar kan lopen.

3. Beperk wifigebruik zoveel mogelijk

De beste bescherming is helemaal geen wifinetwerken meer gebruiken. Zorg ervoor dat je telefoon of ander apparaat niet automatisch verbinding maakt met bekende wifinetwerken. Een oplossing is om via je eigen databundel te werken of de verbinding van het bedrijf te gebruiken.

4. Check de wifinaam

Vaak geeft de naam van het wifinetwerk al iets weg. Zie je een wifinetwerk dat ‘gratis wifi’ heet? Dan zou er een alarmbelletje moeten rinkelen. Negeer het netwerk en maak geen verbinding. Check of de wifiverbinding waarmee je connectie wil maken wel echt bij het bedrijf hoort waar je bent. In cafés of andere openbare plekken zie je wel eens bordjes waarbij de netwerknaam wordt vermeld. Dan weet je zeker dat je het juiste netwerk te pakken hebt.

5. Werk via een VPN

Wil of moet je toch gebruikmaken van openbare wifi? Dan is een VPN de oplossing. Dit staat voor ‘virtual private netwerk’ en is een versleutelde verbinding die anoniem en beveiligd is. Hiermee zijn de datapakketten die je ontvangt en verstuurt veilig en is de data niet leesbaar voor een hacker. Zo kun je toch veilig gebruikmaken van gratis wifi.

Advertisement

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord