• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Werken op openbare wifi? Vijf zaken om rekening mee te houden!

Of je nu een mailtje verstuurt, je website up-to-date houdt, een berichtje op sociale media plaatst of een rapport schrijft: openbare wifi lijkt een uitkomst. Het scheelt je immers data uit je databundel. Werk jij als zzp’er wel eens op een openbaar wifinetwerk? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Je leest meer in dit kennisartikel.

1. Openbare wifi is hackgevoelig

Een openbaar wifinetwerk hacken is voor een hacker die de juiste tools heeft, eenvoudig. Een kwaadwillende hacker kan daarmee niet alleen datapakketten zien, maar ook virussen of malware plaatsen waarmee hij of zij toegang krijgt tot jouw smartphone, tablet of laptop. Het laatste wat je wil is dat iemand toegang krijgt tot al jouw (zakelijke én privé) gegevens.

2. Hackers kunnen wifi-hotspots opzetten

Je checkt op je telefoon of laptop op welk wifinetwerk je terecht kunt, je ziet twee netwerken en kiest er op goed geluk eentje. Herkenbaar? Toch kan het zomaar zo zijn dat een hacker een zogenaamde ‘evil twin’ heeft gecreëerd. Dit is een wifi-hotspot waarvan het lijkt alsof het bij de locatie hoort waar je op dat moment bent. Als je inlogt op zo’n netwerk, kan een hacker wederom software op je apparaat installeren waarmee jouw gevoelige informatie gevaar kan lopen.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

3. Beperk wifigebruik zoveel mogelijk

De beste bescherming is helemaal geen wifinetwerken meer gebruiken. Zorg ervoor dat je telefoon of ander apparaat niet automatisch verbinding maakt met bekende wifinetwerken. Een oplossing is om via je eigen databundel te werken of de verbinding van het bedrijf te gebruiken.

4. Check de wifinaam

Vaak geeft de naam van het wifinetwerk al iets weg. Zie je een wifinetwerk dat ‘gratis wifi’ heet? Dan zou er een alarmbelletje moeten rinkelen. Negeer het netwerk en maak geen verbinding. Check of de wifiverbinding waarmee je connectie wil maken wel echt bij het bedrijf hoort waar je bent. In cafés of andere openbare plekken zie je wel eens bordjes waarbij de netwerknaam wordt vermeld. Dan weet je zeker dat je het juiste netwerk te pakken hebt.

5. Werk via een VPN

Wil of moet je toch gebruikmaken van openbare wifi? Dan is een VPN de oplossing. Dit staat voor ‘virtual private netwerk’ en is een versleutelde verbinding die anoniem en beveiligd is. Hiermee zijn de datapakketten die je ontvangt en verstuurt veilig en is de data niet leesbaar voor een hacker. Zo kun je toch veilig gebruikmaken van gratis wifi.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.