• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe leg jij jouw domeinnaam vast als zzp’er?

Stel je voor, een potentiële klant heeft over jouw bedrijf gehoord en wil graag meer informatie. Hij zoekt via Google, maar je bent niet te vinden. Je concurrent wel… Een gemiste kans voor jou! Als zzp’er is het dus noodzakelijk om goed na te denken over je online zichtbaarheid.

De eerste stap die je zet bij het ontwikkelen van een website, is het bedenken van een goede domeinnaam. Een domeinnaam is het adres waarop je online bereikbaar bent. Het ligt voor de hand om hier je bedrijfsnaam voor te gebruiken. Als je hebt besloten welke domeinnaam je wilt gebruiken voor je website is het noodzakelijk om deze vast te leggen.

Domeinnaam vastleggen

Er zijn diverse bedrijven waar je online een domeinnaam kunt vastleggen / registreren. Deze bedrijven heten registrars. Bij de meeste van deze registrars kun je behalve voor het vastleggen van een domeinnaam ook terecht voor het regelen van een hostingpakket.

Webhosting is simpel gezegd het huren van een stukje webruimte op een server waarop je de bestanden die jouw website vormen opslaat. Een hostingpakket heb je dus nodig om je website te bouwen en bijvoorbeeld e-mail adressen voor jouw bedrijf te creëren.

Domeinnaam beschikbaarheid controleren

Met een domeinnaam check kun je gratis controleren of de websitenaam die je graag wilt hebben nog beschikbaar is. Na het uitvoeren van de check krijg je te zien wat de opties zijn.

1. Registreren: je domeinnaam is vrij

Als de check aangeeft dat je naam nog beschikbaar is, kun je deze direct registreren. Via een domeinchecker is het eenvoudig om te checken of je domeinnaam beschikbaar is. Als dit zo is, kun je deze meteen registreren. Als je ook voor webhosting kiest, is de registratie van de domeinnaam het eerste jaar gratis!

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

2. Verhuizen: er is nog een kans!

Na het uitvoeren van de domeincheck kun je de melding krijgen dat het domein verhuisd kan worden. Dit betekent dat deze door iemand anders of door jezelf bij een andere hostingprovider is geregistreerd. Er is dan nog een kans dat je de domeinnaam kunt claimen door te kiezen voor een andere extensie zoals .shop, .nl of .com.

Als de naam al door iemand geclaimd is maar niet actief wordt gebruikt, kun je een voorstel doen aan de huidige eigenaar om het domein over te kopen. Kies je voor deze optie, dan is een correcte verhuizing essentieel. Je kan als eerste proberen de gegevens van de domeinnaamhouder te achterhalen. Bij de check van SIDN.nl zie je wie de eigenaar van het domein nu is.

3. Bezet: tijd om een alternatieve domeinnaam te verzinnen

Is het domein bezet en niet over te kopen? Het enige wat je dan kunt doen, is een nieuwe naam verzinnen. Vul tijdens het domeinnaam checken een paar alternatieven in. Je ziet dan meteen de beschikbaarheid van de nieuwe naam. Lees meer tips over het bedenken van een goede domeinnaam in dit artikel.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.