Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Elke onderneming, dus ook jij als zzp'er, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Omdat er aan het opstarten van een besloten vennootschap veel haken en ogen zitten, schrijft bijna iedere zzp'er zichzelf in als eenmanszaak. Vooral de fiscale voordelen van een eenmanszaak zijn in de eerste jaren na de start erg aantrekkelijk. Wanneer je vanaf de start minimaal € 100.000 winst verwacht, is het verstandig een accountant te raadplegen over wat voor jou de beste keuze is.

Het startmoment van je bedrijf

Je schrijft je in het handelsregister in als je start met jouw bedrijf. Soms is dat startmoment lastig te bepalen. Als jij een product gaat verkopen, is het makkelijk te beslissen wanneer je daarmee start. Beoefen je een vrij beroep, bijvoorbeeld tekstschrijver of coach, dan is het lastiger te bepalen. Soms komt het moment van inschrijving pas als een leverancier vraagt naar je inschrijving.

Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je van start als zzp'er.

Als je eerder een inschrijving nodig hebt, bijvoorbeeld voor het openen van een zakelijke rekening bij je bank, kun je jezelf inschrijven als onderneming die voorbereidingshandelingen treft om te starten als zzp'er. De Kamer van Koophandel kan wel van je verlangen dat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk van plan bent te starten. Neem in dat geval bijvoorbeeld jouw ondernemingsplan mee. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je van start als zzp'er.

Welk adres gebruiken bij de KvK?

Als jouw privéadres gelijk is aan jouw bedrijfsadres dan staat jouw privéadres openbaar in het Handelsregister. Wij kunnen ons voorstellen dat je dat niet wenselijk vindt. Heb je liever een professioneel zakelijk (anoniem) adres dan raden we de oplossing van PriPost aan. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je kunt jouw post fysiek of digitaal ontvangen
  • Dit zakelijke adres staat openbaar bij het Handelregister
  • Het adres geeft een professionele uitstraling voor jouw bedrijf
  • Het adres is direct beschikbaar en per maand opzegbaar

Vraag nu jouw eigen anonieme postadres aan


Wat kost het inschrijven?

Voor inschrijving in het handelsregister van de KvK betaal je eenmalig € 80,10. Er is geen verplichte jaarlijkse bijdrage na de inschrijving.

Schrijf je online in via deze link, na het invullen van de benodigde gegevens zal er een afspraak met jou gemaakt worden om de inschrijving te formaliseren.

Tijdens het inschrijven bij de KvK zal een adviseur jou enkele vragen stellen over de omzet die je verwacht te gaan maken en hoeveel uren je denkt te gaan besteden aan jouw bedrijf. Deze gegevens worden verstuurd naar de Belastingdienst, die je aan de hand daarvan wel of geen btw-nummer zal toekennen.

Terug naar stappenplan