• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Google Mijn Bedrijf: zo ben je beter vindbaar met jouw bedrijfspagina

Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf vindbaar is in Google Maps en ook nog eens hoger in de zoekresultaten terecht komt? In dit kennisartikel lees je hoe je met Google Mijn bedrijf jouw bedrijfsgegevens optimaal presenteert op Google.

Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google waarbij je je bedrijf zichtbaar kan maken door een bedrijfsvermelding aan te maken. Door deze vermelding aan te maken profiteer je onder andere van een bedrijfsvermelding in Google maps. Een belangrijk voordeel is dat op deze manier jouw bedrijfsgegevens tevens beter worden gevonden in de Google zoekmachine.

Hoe ziet Google Mijn Bedrijf eruit?

Als zzp'er kun je je aanmelden bij Google Mijn Bedrijf. Hier kun je een bedrijfspagina inrichten zodat jouw bedrijfsgegevens worden gevonden in de zoekresultaten van Google. Je hebt het vast wel eens gezien: als je googelt op ‘bouwbedrijf Utrecht’ vind je een aantal bedrijfsresultaten:

Google Mijn Bedrijf helpt je dus vooral om lokale en regionale klanten te  bereiken. Daarbij is het crucial dat jouw bedrijfsgegevens juist en volledig zijn ingevuld. Uiteraard spelen voor vindbaarheid ook andere factoren mee, zoals dat jouw website SEO-technisch goed is ingericht en werkelijk is geopend voor klanten.

Maar een juiste vermelding bij Google Mijn Bedrijf telt voor vindbaarheid zwaar mee. Google heeft hiervoor een lijst met basisrichtlijnen opgesteld. Hou in ieder geval rekening met onderstaande punten:

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

ZZP Stappenplan
Doorloop ons zzp stappenplan

Bedrijfscontactgegevens.
Denk aan gegevens als je adres, telefoonnummer, openingstijden, website en e-mail. Belangrijk is ook dat jouw contactgegevens letterlijk overeenkomen met die op jouw website: ook op hoofdletters wordt gelet. Hoe dichter jouw adres ligt bij het adres van iemand die zoekt via Google, hoe hoger je in de zoekresultaten komt.

Jouw bedrijf komt dus hoger in de zoekresultaten van je buurman dan in de zoekresultaten van iemand die in een dorp een paar kilometer verderop woont. Ook geldt dat een vast telefoonnummer hoger komt dan een 06-nummer.

Menu
Als je een restaurant hebt of dienstverlenend bedrijf (bv een kapsalon) dan kun je een menu toevoegen waarin je jouw producten of services vermeldt.

Tref- of sleutelwoorden in jouw bedrijfsnaam
Vermeld jouw bedrijfsnaam plús jouw product of dienst en plaatsnaam. Heet jouw bedrijf bijvoorbeeld ‘de Jong’ en ben je timmerman in Rotterdam, dan kom je hoger in de zoekresultaten als je als bedrijfsnaam ‘Timmerbedrijf de Jong Rotterdam’ invult. Probeer jouw product/dienst dus in je bedrijfsnaam terug te laten komen. Sla hierin niet door: als je bijvoorbeeld ‘Timmerbedrijf aannemer bouwbedrijf de Jong’ invult, krijg je straf van Google in de vorm van een penalty. Dan word je lager in de zoekresultaten gezet.

Jouw bedrijfswebsite
Hoe vollediger en ‘SEO-vriendelijker’ je website is, hoe hoger je in de zoekresultaten komt. Lees in het artikel Hoe komt mijn website hoger in Google? hoe je jouw website SEO-proof maakt.

Categorieën
Als je je aanmeldt bij Google Mijn Bedrijf kun je een aantal categorieën kiezen die aansluiten bij jouw producten en/of diensten. Probeer specifiek te zijn: hoe meer het aansluit op de zoekopdracht, hoe hoger jij in de zoekresultaten komt. Hier kun je een handige lijst vinden waar je een bijpassende categorienaam bij jouw branche vindt.

En niet geheel onbelangrijk: zorg dat je je jouw bedrijfspagina verifieert. Als je je aanmeldt bij Google Mijn Bedrijf krijg je een code waarmee je jouw pagina verifieert.

TIP Op deze pagina van Google vind je meer informatie over wat je het beste wel en niet kunt doen.

Meer weten over SEO en vindbaarheid? Download dan ook onderstaande whitepapers!

Afbeelding van Parveender Lamba via Pixabay

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.