gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bepaal ik als zzp'er mijn uurtarief?

Het bepalen van een uurtarief is niet zo gemakkelijk. Het uurtarief wat je kunt rekenen, wordt onder andere bepaald door vraag en aanbod in jouw segment en in jouw regio, je specialisme en de duur, niveau (zwaarte) en de omvang van de opdracht.

Er is geen standaard uurtarief lijst, er zijn wel wat richtprijzen per branche. Enkele voorbeelden zijn (alle bedragen zijn exclusief btw):

 • timmerman (afbouw) € 35,-
 • dakdekker € 32,-
 • vrachtwagenchauffeur € 28,-
 • loonwerker € 26,-
 • verpleegkundige € 29,-
 • IT specialist € 70,-
 • financieel specialist € 70,-
 • grafisch ontwerper € 65,-
 • HRM Manager € 75,-
 • interim manager € 100,-
 • social media manager € 70,-

Hierbij moet opgemerkt worden dat bovenstaande voorbeelden sterk afhankelijk zijn van de markt en in de praktijk behoorlijk fluctueren.

Belangrijk!

Bepaal in je prognose welk uurtarief je minimaal nodig hebt om het inkomen te genereren wat je nodig hebt om van te leven. Een zzp'er in de bouw heeft bijvoorbeeld minimaal € 30,- per uur nodig om een omzet te halen van € 55.200,- per jaar (46 werkbare weken met 40 declarabele uren) met een winst, en bruto inkomen van gemiddeld € 40.000,- per jaar. Dit inkomen kun je min of meer vergelijken met het inkomen uit loondienst vóór de start als zzp'er. Met één belangrijk verschil: voor je pensioen, vakantiegeld en arbeidsongeschiktheidsverzekering dien jezelf op te draaien en bij een werkgever is dit vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde, die je niet op je loonstrookje terug ziet.

Bereken jouw minimale uurtarief zelf

In onze uurtariefcalculator kun je zelf jouw minimale uurtarief berekenen. Onderschat vooral het opbouwen van een buffer en de premies voor de oudedagsvoorziening niet. Informeer eens bij je oude werkgever hoeveel premie er per jaar werd afgedragen voor je pensioen. Het is vaak meer dan je denkt! Wil je een uitgebreid advies? Dan raden we jou aan om contact op te nemen met één van de partners in jouw regio. De boekhouders uit jouw regio die wij aanbevelen vind je via www.zzpboekhoudkantoor.nl.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.