• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 1 min

Hoe bepaal ik als zzp'er mijn uurtarief?

Het bepalen van een uurtarief is niet zo gemakkelijk. De hoogte van het tarief dat je kunt berekenen is afhankelijk van onder andere vraag en aanbod in jouw segment en in jouw regio, je specialisme en de duur, het niveau (zwaarte) en de omvang van de opdracht.

Hoewel er niet zoiets bestaat als een standaard uurtarieflijst, zijn er wel richtprijzen per branche. Enkele voorbeelden zijn (alle bedragen zijn exclusief btw):

 • timmerman € 20 - 35
 • taxichauffeur € 20 - 40
 • vrachtwagenchauffeur € 25 - 35
 • stukadoor € 26 - 55
 • verpleegkundige (mbo) € 25 - 35
 • grafisch ontwerper € 35 - 80
 • accountant € 40 - 120
 • IT specialist € 50 - 110
 • HR Manager € 65 - 120
 • financieel specialist € 70 - 125

Data: loonwijzer.nl

Hierbij moet opgemerkt worden dat bovenstaande voorbeelden sterk afhankelijk zijn van de markt en in de praktijk behoorlijk fluctueren.

Belangrijk!

Bepaal in je prognose welk uurtarief je minimaal nodig hebt om het inkomen te genereren dat je nodig hebt om van te leven. Een zzp'er in de bouw heeft bijvoorbeeld minimaal € 30 per uur nodig om een omzet te halen van € 55.200 per jaar (46 werkbare weken met 40 declarabele uren) met een winst, en bruto inkomen, van gemiddeld € 40.000 per jaar.

Dit inkomen kun je min of meer vergelijken met het inkomen uit loondienst vóór de start als zzp'er. Met één belangrijk verschil: voor je pensioen, vakantiegeld en arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je zelf opdraaien. Bij een werkgever is dit vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde, die je niet op het loonstrookje terug ziet.

Bereken jouw minimale uurtarief zelf

Met onze uurtariefcalculator kun je zelf jouw minimale uurtarief berekenen. Onderschat vooral het opbouwen van een buffer en de premies voor de oudedagsvoorziening niet. Informeer eens bij je oude werkgever hoeveel premie er per jaar werd afgedragen voor je pensioen. Het is vaak meer dan je denkt!

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

Uurtarief calculator
Bereken jouw uurtarief

Tools om jouw uren te registreren

Belangrijk is daarnaast dat je de juiste tools gebruikt die helpen om je uren te registreren. De meest gebruikte daarvan is nog steeds het ouderwetse Excel. Ervaren ondernemers zweren erbij en runnen succesvol bedrijven aan de hand van spreadsheets. Toch, het kost discipline en tijd en de overzichten die je krijgt zijn niet altijd compleet. Aan de andere kant is het gratis. Wie toch uren met spreadsheets wil registreren kan kant- en klare sjablonen vinden op sites.

Maar wie sneller en efficiënter aan de slag wil met zijn uren kan genoeg tools daarvoor vinden. Van kant- en klare boekhoudpakketten tot gratis apps. Soms kost het niet meer dan één druk op de knop om je uren bij te houden. Er is dus geen excuus meer om de urenregistratie vooruit te schuiven. Hieronder vind je een aantal tools die jou hierbij kunnen helpen:

 

Wil je een uitgebreid advies? Dan raden we je aan om contact op te nemen met één van de partners in jouw regio. De boekhouders uit jouw regio die wij aanbevelen vind je via hulp in de regio​.

TIP Meer weten over factureren? In het e-book 'Factureren doe je zo' lees je welke eisen er worden gesteld aan facturen en hoe je deze het beste maakt. Download het gratis e-book hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.