• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Starten als zzp'er vanuit de WW

Ontvang je een WW-uitkering en denk je erover om een bedrijf te starten? Dan ben je niet de enige. De overheid wil mensen steunen die vanuit de WW voor zichzelf beginnen. Daarom is er een regeling om met behoud van uitkering te starten als ondernemer. Natuurlijk moet je je daarbij aan bepaalde regels houden. Hoe het werkt, lees je in onderstaande stappen.

1. Leg je plan voor aan het UWV

Als je van plan bent om een bedrijf op te zetten en zeker weet dat je uit het juiste ondernemershout gesneden bent, is het allereerst belangrijk om jouw plannen voor te leggen aan jouw werkcoach van het UWV. Hij of zij kan jou helpen met het realiseren van je plannen en uitleggen wat de spelregels zijn. Je moet toestemming krijgen van jouw contactpersoon. Daarbij gelden bijzondere regels als je een baan had bij de overheid of in het onderwijs. Neem dus altijd contact op met het UWV.

2. De onderzoeksfase

Als jouw adviseur positief is over jouw plannen is, en jij nog steeds zelfstandig wilt gaan ondernemen, kom je in de onderzoeksperiode. Deze fase duurt maximaal zes weken. Tijdens deze periode werk je jouw bedrijfsplan verder uit. Je verdiept je in zaken als haalbaarheid, financiering, locatie, verzekeringen en vergunningen, en belastingen en maakt een ondernemingsplan.

Tijdens de onderzoeksperiode heb je geen sollicitatieplicht en behoud je jouw uitkering. Als je tijdens deze periode besluit dat een eigen onderneming toch niet voor jou is weggelegd, verandert er niks en behoud je de uitkering, rechten en plichten die je had vóór de onderzoeksfase.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een belangrijke factor in het proces is het schrijven van een ondernemingsplan, omdat een businessplan meer inzicht geeft in de commerciële haalbaarheid en je toekomstperspectief. Denk niet te licht over het schrijven van jouw ondernemingsplan. Jouw werkcoach beoordeelt je plan en geeft alleen groen licht als de kans dat je met het bedrijf in je levensonderhoud kan voorzien groot genoeg is. Om een oordeel hierover te kunnen vellen, moet je een competentietest maken en in staat zijn het ondernemingsplan goed toe te lichten.

Benieuwd of jij de juiste competenties hebt om zzp'er te worden? Doe hier de gratis zzp competentiescan en ontdek of jij voldoende ondernemersvaardigheden hebt.

4. Start als zzp'er

Is jouw ondernemingsplan goedgekeurd door het UWV en heb je officieel toestemming? Dan kun je echt aan de slag als ondernemer! Indien je het prijs op stelt, kan het UWV jou ook verder assisteren bij de praktische zaken rond het opstarten van jouw bedrijf, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het aanvragen van een Modelovereenkomst (voorheen VAR).

Je kunt op drie manieren als ondernemer starten als je werkloos bent:

  • met startperiode;
  • zonder startperiode, met behoud van WW;
  • zonder behoud van WW.

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Stappenplan
ZZP Stappenplan

Optie 1: starten als zzp’er met startperiode

Als je jouw onderneming start op of na de dag dat je WW-uitkering ingaat, kun je gebruikmaken van de zogenoemde startperiode die 26 weken duurt. Dit houdt in dat je alle uren aan jouw eigen bedrijf mag besteden: je hebt dus ook geen sollicitatieplicht. Je krijgt tijdens deze periode 29% minder WW-uitkering. Heb je recht op minder dan 26 weken uitkering? Dan geldt de startperiode tot het einde van jouw uitkeringsperiode. Het maakt tijdens de startperiode niet uit hoeveel je verdient en hoeveel uren je als zzp’er werkt.

Voorbeeldformule
Was jouw nettoloon € 1.500? Dan ligt jouw WW-uitkering op € 1.050 (70% van jouw nettoloon). Tijdens de startperiode krijg je 29% van je uitkering minder en houd je dus € 1.050 - € 304,50 = € 745,50 over.

Wil je van de startersregeling gebruikmaken? Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo ben je verplicht de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ van het UWV te volgen. Je hoeft geen uren of inkomsten van jouw eigen onderneming op te geven tijdens de startperiode, maar het is wel noodzakelijk het Inkomstenformulier van het UWV in te vullen en op te sturen.

Let op: het is niet toegestaan om als zzp’er opdrachten uit te voeren voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dat wel, dan kan je uitkering stopgezet worden tot het einde van de startperiode en kun je een boete krijgen. Na afloop van de startperiode mag je wel werken voor je oude werkgever.

Doorgaan als zzp'er na de startperiode
Ga je na afloop van de startperiode door als zzp’er? Dan geef je bij het UWV aan hoeveel uur jij aan jouw bedrijf gaat besteden. Dit aantal uren wordt gekort op je uitkering (urenkorting). De uitkering stopt zodra de inkomsten uit jouw bedrijf hoger zijn dan 87,5% van jouw uitkering.

Optie 2: starten zonder startperiode, met behoud van WW

Op basis van je dagloon en de uren die je aan je bedrijf besteedt, berekent het UWV een ‘fictief inkomen’. Als uitgangspunt hiervoor geldt het dagloon dat je voorheen verdiende omgerekend naar een uurtarief. De uitkomst daarvan worden vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige gaat werken. Het gaat hierbij ook om de uren die je aan je administratie en klantenwerving besteedt.

Iedere maand geeft je het aantal uren dat je hebt gewerkt door aan hete UWV. Het fictieve inkomen wordt vervolgens van je uitkering afgetrokken. Ga je meer uren werken? Dan wordt je fictieve inkomen hoger. Je WW-uitkering wordt daardoor blijvend lager en gaat niet omhoog als je tijdelijk minder uren werkt. Ook bij deze regeling geldt dat je sollicitatieplicht nog wel geldt voor de resterende uren waarvoor je uitkering ontvangt.

 De uitkering stopt zodra de inkomsten uit jouw bedrijf hoger zijn dan 87,5% van jouw uitkering.

Optie 3: starten zonder WW

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder uitkering te starten. Dan zet je jouw uitkering stop via het Wijzigingsformulier WW.

5. Wat als het niet lukt? Stoppen als zzp’er

Besluit je om niet door te gaan met je bedrijf? Dit geef je door via het Wijzigingsformulier WW via het UWV. Als je aan de eisen van het UWV voldoet, heb je gewoon weer recht op je WW-uitkering en kun je deze dus opnieuw aanvragen. Dit heet herleving van jouw WW. Hoe veel en hoe lang je een uitkering krijgt, hangt van diverse zaken af. Je kunt dit dus het beste bespreken met je adviseur van het UWV.

Meer informatie over starten vanuit een uitkering vind je via www.uwv.nl.

Meer weten over je bedrijf starten? Kijk dan eens in ons ZZP Stappenplan.

TIP Onderstaande whitepapers vertellen je meer over starten vanuit de WW. Download ze gratis!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.