gasten online
Registreer en profiteer!
 

Wat is een VAR-verklaring?

Let op: op 1 mei 2016 is de VAR vervallen. Dit artikel is bedoeld om achtergrondinformatie te geven over de voormalige VAR.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsverhoudingen) is per 1 mei 2016 in werking getreden. De VAR is vervangen door modelovereenkomsten. Je kon nog tot 1 mei 2017 werken met jouw bestaande VAR. Onderstaand artikel is bedoeld als achtergrondinformatie over de voormalige VAR.

De voormalige Verklaring Arbeidsrelatie

Wat was een VAR-verklaring?

Wanneer je als zzp'er voor een opdrachtgever werkte, vroeg hij in de meeste gevallen om een VAR. De VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie en werd door de Belastingdienst afgegeven. Naar aanleiding van de antwoorden op het aanvraagformulier besloot de Belastingdienst welke VAR toegewezen werd. Er waren vier soorten VAR-verklaringen en alleen de VAR-dga en de VAR-wuo verklaarden aan jouw opdrachtgever dat deze geen sociale verzekeringspremies en loonbelasting hoefde in te houden en af te dragen. Als zzp'er heb je bepaalde fiscale voordelen - maar daar tegenover staat dat je buiten het sociale stelsel valt.

Wanneer was een VAR nodig?

Als je jezelf verhuurde aan andere bedrijven, kon een VAR nodig zijn. Wanneer je zelf een winkel hebt, een eenmanszaak hebt waarbij je rechtstreeks bij particuliere klanten werkt (bijv. een klussenbedrijf) of bij een detacherings- of payrollbedrijf in loondienst bent, dan had je geen VAR nodig. Een VAR was overigens nooit verplicht, maar veel opdrachtgevers vroegen ernaar of eisten zelfs dat je er één aan hen afgaf. 

De VAR is afgeschaft sinds 1 mei 2016 en vervangen voor modelovereenkomsten volgens de wet DBA. Deze wet is echter ook weer uitgesteld tot nader order- tot die tijd word je enkel beboet als je  kwaadwillend bent. Lees hier meer over de modelovereenkomsten

Wanneer was de VAR geldig voor de zzp'er?

De VAR was voor de zzp'er alleen geldig als de feitelijke werksituatie overeenkwam met de opgegeven situatie die je had ingevuld op het aanvraagformulier. Dit betekent dat je als zzp'er wijzigingen in je werksituatie altijd moeat doorgeven aan de Belastingdienst.

Wanneer de Belastingdienst gaat controleren

Controles konden zowel bij de opdrachtgever als bij de zzp'er plaatsvinden.

Wanneer de Belastingdienst de opdrachtgever controleerde op het afdragen van loonbelasting en sociale verzekeringspremies, controleerde zij bij elk persoon die voor het bedrijf werkt op de aanwezigheid van persoonlijke arbeid, loon en werkgeversgezag. Oftewel: de Belastingdienst controleerde of er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Indien dit het geval was, dan hoorde er voor deze persoon zowel loonbelasting als sociale premies te zijn afgedragen. Als dit niet gebeurde omdat deze persoon een VAR had, dan ging de opdrachtgever toch vrijuit - maar kon de VAR worden omgezet naar een VAR-loon. Behalve dat je dan als zelfstandige per direct je opdracht kwijt was, liep je ook het risico dat er naheffingen en boetes door de Belastingdienst konden worden opgelegd. Bij misbruik en oneigenlijk gebruik konden er ook naheffingen en boetes aan de opdrachtgever worden opgelegd.

Wanneer de Belastingdienst de boeken van de zzp'er controleerde en er bleek geen sprake te zijn van echt ondernemerschap doordat er een arbeidsovereenkomst met je opdrachtgever werd geconstateerd, dan kon de Belastingdienst met terugwerkende kracht alle verkregen ondernemersvoordelen terugvorderen (btw, startersaftrek, ondernemersaftrek, MKB-vrijstelling etc.). Dit kon alleen niet als de feitelijke werksituatie klopte met de antwoorden die je op het aanvraagformulier had ingevuld. Dan had de Belastingdienst feitelijk een verkeerde VAR afgegeven. De Belastingdienst kon de VAR vanaf dat moment wel omzetten in een VAR-loon, maar kon geen naheffingen e.d. opleggen.

VAR aanvragen

Je kon de VAR-verklaring elektronisch aanvragen op de website van de Belastingdienst. Het formulier heette 'Aanvraag Verklaring Arbeidsrelatie' en je moest altijd een kopie voor je administratie bewaren.

Vrijblijvend zzp advies

Nu de VAR is vervallen en je moet bewijzen dat je niet schijnzelfstandig bent door middel van modelovereenkomsten, kunnen wij ons voorstellen dat je vragen hebt. Neem gerust contact op met Uniforce Group. De consultants van Uniforce Group bespreken jouw werksituatie en voorzien jou van goed en eerlijk advies. 

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Wil je advies over de wet DBA of modelovereenkomsten? Neem dan contact op met onze partner Uniforce of vul onderstaand contactformulier in.

Download hieronder gratis de whitepaper 'Schijnzelfstandigheid: wat is het en hoe voorkom je het?' en lees meer over schijnzelfstandig zijn.

Downloads

Whitepaper 

Schijnzelfstandigheid: wat is het en hoe voorkom je het?

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.