• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Ook als zzp'er kun je innoveren

Innovatie: wat betekent dat nu eigenlijk? Vaak denk je hierbij aan grote veranderingen die aanhaken op grote maatschappelijke ontwikkelingen. Meedoen met sociaal verantwoord ondernemen, milieuvriendelijke investeringen, verdergaande automatisering, nieuwe opleidingen, werken in de cloud et cetera.

Dat is natuurlijk allemaal belangrijk, maar naar mijn mening kun je beter in het klein innoveren. Waarom van die grootschalige zaken optuigen als je ook gewoon elke week een kleine verbetering kunt aanbrengen in je bedrijfsvoering? Zeker als zzp'er zijn die grotere zaken vaak te hoog gegrepen. Alleen al door de omvang van de verandering schuif je dit dan voortdurend voor je uit.

Hoe dan wel?

Probeer eens tien aandachtspunten te benoemen in je onderneming die volgens jou belangrijk zijn voor het succes van je bedrijf. Denk daarbij aan: social media, klantcontact, kwaliteit, risicobeheersing, evenwicht tussen werk en privé, gezondheid, e.d.

Benoem dan per aandachtspunt eens vijf eenvoudig te realiseren deelgebieden die, wanneer je deze aandacht geeft, het aandachtspunt sterk doen verbeteren. Bij gezondheid kan je denken aan: sporten, beetje op je voeding gaan letten, stoppen met roken, meer tijd voor je gezin, cursus timemanagement.

Het zijn slechts voorbeelden: voor jou gelden waarschijnlijk andere punten. Je kunt in een weekend deze aandachtspunten en deelgebieden prima benoemen. Tip: doe dat bijvoorbeeld eens samen met je partner!

Na afloop heb je dan 50 deelgebieden waar je aan zou kunnen werken. Pak elke week een deelgebied aan. Per week is dat goed te doen: het kost een kleine verandering in je gedrag, een kleine verbetering in je processen en na één jaar zal je versteld staan van de innovatie die je teweeg hebt gebracht in je bedrijf.

En dat met een relatief kleine inspanning. Elk jaar blijf je dat herhalen, met nieuwe aandachtspunten en deelgebieden. Zo innoveer je eenvoudig en haal jij je concurrenten in. Veel succes!

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
Gerrit van der Scheer

Gerrit van der Scheer

Gerrit van der Scheer is directeur bij Buro Freecon. (partner van ikwordzzper.nl) Bij Buro Freecon wordt uitgebreid aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van je administratie. Daarbij letten de specialisten vooral op juiste toepassing van de fiscale wetgeving, volledigheid van de administratie en consistentie met eerdere jaren. Aangevuld met fiscaal en juridisch advies zorgen ze voor een zo laag mogelijke belastingdruk.

Gerrit zou het leuk vinden als je met hem linkt via zijn LinkedIn-profiel.