• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Nederland slaat massaal aan het "zzp'en". Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Op dit moment telt Nederland ruim 880.000 zzp’ers en de verwachting is dat dit aantal in 2015 zal groeien. Niet zo gek als je je bedenkt dat zelfstandigen gelukkiger zijn, minder last hebben van stress en plezier hebben in hun werk. Dat wil jij toch ook?

Maar hoe doe je dat: zzp'en of freelancen? Waar begin je? Wat komt er allemaal op je af? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf succesvol wordt? Wij helpen je graag. Daarom bied ik je samen met Hoofdkraan.nl 10 praktische tips om 2015 ondernemend en succesvol van start te gaan.

1. Een goed begin is het halve werk

Je eigen bedrijf begint met te weten wat je als zzp’er te bieden hebt. Wat maakt jouw producten/diensten anders dan die van je concurrenten? En waarom zal jouw doelgroep voor jou kiezen? Denk bij het beantwoorden van deze vragen ook aan jezelf. Jouw persoonlijkheid, je netwerk, je bereidheid om net dat stapje extra te doen, de service die je kunt leveren, je flexibiliteit. Al deze onderdelen dragen bij aan jouw onderscheidende vermogen als zzp’er.

Veel zzp’ers hebben dit onderscheidende vermogen in hun hoofd zitten. Toch adviseren wij om alles te documenteren in een business plan. Zo heb je een goed uitgangspunt, een houvast en een naslagwerk in één. Daarnaast word je gedwongen ook naar de financiële kant van je onderneming te kijken. Welke investeringen moet je doen? En hoeveel producten moet je minimaal verkopen om break-even te spelen? Belangrijke informatie die door het enthousiasme van het ondernemen nog wel eens wordt vergeten.

2. Heb je zzp-administratie op orde

Misschien niet het leukste onderdeel van ondernemen, maar een goede administratie is een must voor iedere zelfstandige. Zorg dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zodat je in het bezit bent van een BTW-nummer. Vraag een VAR-verklaring (= verklaring arbeidsrelatie) aan bij de belastingdienst. Hier kunnen opdrachtgevers naar vragen en het staat wel zo professioneel als je direct kunt aangeven dat je deze in je bezit hebt. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, zodat je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

En dan heb je nog je eigen zzp-administratie. Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat eruit? Kun je jezelf een salaris toekennen? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zorg dat je onderneming financieel gezond is en voldoet aan de wettelijke eisen van een zzp-administratie. Je kunt er natuurlijk voor kiezen dit zelf te doen. Uitbesteden aan een boekhouder of accountant is ook een optie. Ben je dan echter wel bewust van de kosten.

3. Stel een klantendatabase op

Hoe meer je weet van jouw (potentiële) opdrachtgevers, des te beter. Houd daarom klantenlijsten bij met contactdata van je huidige, potentiële en ‘oude’ opdrachtgevers. Vul deze data aan met contactmomenten, reacties en opdrachtinformatie. Op deze manier heb je een goed overzicht en leer je van je klanten. Je weet nooit wanneer dit van pas komt!

4. Zorg dat opdrachtgevers jou kunnen vinden

Jij bent het gezicht van je onderneming. Het is daarom belangrijk dat je online goed gevonden wordt. Je publieke profielen op sites als LinkedIn en ZZP netwerk Nederland moeten volledig en consistent worden ingevuld en bijgehouden. Op deze manier kunnen niet alleen opdrachtgevers, maar ook collega freelancers je eenvoudig vinden. Op Hoofdkraan.nl kun je zelfs gebruik maken van gerichte zoekwoorden in je publieke profiel zodat jouw profiel hoger scoort in de Google rankings. Maak gebruik van deze middelen om je eigen vindbaarheid te verhogen.

5. Zorg dat opdrachtgevers je producten/diensten kunnen vinden

Opdrachtgevers willen voorafgaand aan een samenwerking meer weten over de producten/diensten die je levert. Maak jezelf kenbaar, door een logo te laten maken, een professionele website of een App. Op je eigen website heb je de mogelijkheid om productinformatie kwijt te kunnen, referenties te tonen, veel gestelde vragen te beantwoorden en contactgegevens te verstrekken. Daarnaast werken business pagina’s binnen Social Media, als LinkedIn, Twitter en Facebook om de dialoog met (potentiële) klanten te stimuleren.

6. Promoot je producten en diensten

Klanten krijg je niet zomaar, daar moet je werk van maken. Welke middelen je inzet hangt  af van de markt waarin je opereert en de producten/diensten die je aanbiedt. Een middel waar je aan kunt denken is het inzetten van Content Marketing. Onderhoud een blog of nieuwssectie op je website waarin je branche gerelateerde informatie deelt met (potentiële) opdrachtgevers en geïnteresseerden. Zo toon je je expertise en houd je het contact warm. Ook het verstrekken van e-books en infographics vergroten de zichtbaarheid van jouw bedrijf.

Heb je nieuws te melden? Schrijf dan eens een persbericht en verstuur deze naar gerenommeerde persbureaus. Een eventuele plaatsing helpt om je bekendheid en toegevoegde waarde in de markt te vergroten. Een andere manier om potentiële klanten naar je website te trekken is het inzetten van Google AdWords. Stel een campagne op met voor jou relevante zoekwoorden en beïnvloedt je zichtbaarheid binnen Google. Maak daarbij gebruik van de gratis tegoedbonnen van € 75,--. Geen tegoedbon? Doe een oproep op Facebook of Twitter en binnen no time heb je een code te pakken.

7. Maak waar wat je belooft

Formuleer wat jouw klantbeloften zijn en maak deze kenbaar. Op deze manier weten opdrachtgevers wat ze van je kunnen verwachten. Hoe concreter je de beloften maakt, des te groter de kans dat opdrachtgevers voor jou kiezen. Het is vervolgens aan jou om deze beloften waar te maken. Lukt dat, dan heb je tevreden klanten, overstijg je ze dan leg je een goede basis voor een lange termijn relatie.

8. Onderhoud je klantendatabase

Het binnenhalen van opdrachtgevers kost tijd en energie, maar eenmaal binnen is het van belang een relatie met je klanten op te bouwen. Zorg ervoor dat er geregeld contactmomenten zijn met jou en je klanten. Bijvoorbeeld door ze toe te voegen aan je nieuwsbrieven bestand of door ze informatieve tweets te sturen.  Beantwoord ook tijdig e-mails en stuur reminders voor openstaande vragen. Op deze manier blijf je top-of-mind bij je opdrachtgevers.

9. Netwerken, netwerken, netwerken

77% van de freelancers vindt een opdracht via zijn of haar eigen netwerk. Een zeer belangrijke bron dus, die je goed moet onderhouden. Net als bij alle relaties gaat het om geven en nemen. Ben bereid je netwerk van advies te voorzien, zodat zij in de toekomst bereid zijn iets aan jou te geven. Vraag je netwerk om hulp en houd hen op de hoogte van je bedrijfsontwikkelingen. En ook voor je netwerk geldt dat het niet gaat om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Wees dan ook kritisch met wie je connect op LinkedIn of aan wie je een nieuwsbrief stuurt.

10. Vraag referenties

Opdracht afgerond? Vraag om een referentie. Opdrachtgevers geven zelden vanuit zichzelf een aanbeveling, dus houd hier het heft in handen. Naast opdrachtgevers kun je ook denken aan oud-collega’s, mede cursisten of voormalige werkgevers om een referentie aan te vragen. Plaats deze referenties vervolgens op je website, je LinkedIn profiel en voeg ze toe aan je CV. Op deze manier versterk je je profiel, ben je beter vindbaar en krijgen potentiële klanten een volledig beeld van jou.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!