• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Het is fantastisch dat de overheid zijn best doet om zzp’ers die in deze crisistijd in problemen komen te helpen. Maar de 'no questions asked' insteek van de overheid werkt in de hand dat mensen voor wie dit niet is bedoeld, toch aankloppen voor de Tozo-regeling. Een kritische blog die ik vorige week schreef maakte veel los. Onder andere de ingezonden bijdrage hieronder, die op treffende wijze het punt illustreert dat ik wilde maken.

Onderstaande tekst is geschreven door een lezer van deze website.

“De afgelopen jaren waren vette jaren. Nooit eerder gingen zoveel mensen verschillende keren per jaar op vliegvakantie. Nooit eerder kochten we zoveel spullen en nooit eerder zaten we zo lang de auto (en in de file).  Om mij heen zag ik de afgelopen  jaren het aantal zzp'ers groeien. Veel mensen kozen, al dan niet na een burn-out, voor het 'vrije leven' als zelfstandige. Geen baas meer en geen vaste werktijden en vooral 'doen wat je leuk vindt'.

Blakend van zelfvertrouwen

Af en toe bezoek ik events voor zzp'ers (die zich zelf overigens liever ondernemers noemen). In december was ik op een event, genaamd 'Make 2020 your year!' Van de 30 deelnemers bleken er 20 actief met ‘persoonlijke ontwikkeling’, met namen als mindfulness coach, succes coach, business coach, lifestyle yoga coach of coach voor ambitieuze vrouwelijke ondernemers. (Een coach voor niet-ambitieuze vrouwen heb ik nog niet gesproken.) De andere deelnemers waren grafisch ontwerper, tekstschrijver of marketeer.

Iedereen blaakte van het zelfvertrouwen. Trots vertelden ze hoe blij ze waren de stap naar het ondernemerschap te hebben gezet. Ze konden veel meer reizen, waren vrijer en veel creatiever. Wat mij opviel die dag, was de onderliggende kwetsbaarheid van deze zzp'ers. Met elkaar vormden ze een soort mini-economie. De ontwerper maakte een logo voor de coach, die coach coachte op zijn beurt weer een andere coach (Ja echt, dit gebeurt!), en die coach liet vervolgens haar site volschrijven door de tekstschrijver.

Ik sprak weinig zzp’ers die diensten verrichten voor solide sectoren als overheid, onderwijs en zorg.  Ook sprak ik weinig zzp’ers die de luxe hadden van een langdurige samenwerking met een vaste opdrachtgever of meerdere opdrachtgevers. De meesten leefden van de ene klus naar de andere.

Economisch is het zzp-schap lucratief

Deze kwetsbaarheid zag ik gek genoeg niet terug in de stemming van deze zzp'ers. Die was opperbest. En ja, als je 28 jaar bent en als leraar 4 dagen per week best hard werkt voor €2000 per maand, dan kun je er als zzp’er financieel flink op vooruit gaan. Dan incasseer je al snel €60 per uur en hoef je voor hetzelfde geld nog maar 30 uur voor de klas te staan. Tekstschrijvers hebben relatief lage kosten - geen groot kantoor of dure machines. Bovendien betaal je als kleine zzp'er een belachelijk laag belastingtarief. Wat je verdient mag je houden. Pensioensparen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Nee, daar denken we nu liever niet aan!

Na dat event dacht ik een tijd lang veel na over deze groeiende groep 'ondernemers'. Heeft Nederland écht zoveel mindfulness coaches nodig? Of event organisers? Of yoga-retreats?

Het antwoord was: Ja. In de economische jubeltijd waarin we zaten, was er genoeg plek voor deze beroepen. Niet gek dus dat steeds meer mensen 'on the bandwagon' sprongen. Deze groei viel samen met de instroom op de arbeidsmarkt van de generatie millennials; een generatie die:

  1. massaal The 4-hour workweek gelezen heeft
  2. vooral zijn of haar passie wil volgen
  3. in rijkdom is opgegroeid dus nooit schaarste heeft gekend.

Ergens is het ook mooi dat deze 'tweedelijn zzp'ers' de afgelopen jaren zichzelf en elkaar economisch heeft kunnen bedruipen. Alleen... zijn dit nu ook de mensen die aanspraak maken op Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers. Deze groep van kwetsbare zzp'ers die slechts kon overleven in uitzonderlijk goede tijden, wordt als eerste geraakt door de coronacrisis.

Van excessieve naar essentiële diensten

Dan heb ik het dus niet over de massagesalons of horeca die hun deuren moesten sluiten. Nee, ik heb het over de aanbieders van diensten die floreren als er uitzonderlijk veel geld in de markt zit. De crisis maakt dat we voorzichtiger zijn en langer nadenken waar we ons geld aan uitgeven. We zijn dus even niet bezig met het inhuren van een lifestyle coach of het kopen van een handgemaakte vegan yogamat. 

Hetzelfde geldt overigens voor bedrijven als TUI en Schiphol: die hebben enorm geprofiteerd van over de consumentisme (waardoor steden als Amsterdam, Porto, Venetie en Barcelona bijna onleefbaar werden voor de bewoners) en maken nu de keerzijde mee van een vrijwel stilvallende vraag.

We hebben vette tijden gekend waarin veel werd verdiend met vormen van excessieve dienstverlening, en daarop volgen  nu de magere jaren waarin we met zijn allen terugkeren tot de meer, zeg maar, essentiële diensten. Het grote probleem is niet dat excessieve dienstverlening als zodanig bestaat. Nee, dat is in het volgende: iedereen wil nu ineens 'gered' worden door de overheid. Sterker: we verwachten het! De belastingbetaler moet dus meebetalen aan het in leven houden van aanbieders van excessieve diensten.

Volledig recht op compensatie

De Tozo-regeling die de overheid heeft opgesteld, is bedoeld voor zzp'ers die financieel in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat ze hun zaak moesten sluiten toen ze dat tijdens een persconferentie te horen kregen. Zie het als een vorm van compensatie: Jij mag nu even niet je kapperszaak openen vanwege het besmettingsgevaar, maar wij compenseren je daarvoor. Hetzelfde geldt voor horeca en cultuur.

Natuurlijk kun je daar als argument tegenin brengen dat we een overschot aan festivals, koffietentjes en barbershops hebben. Maar daar gaat het in dit geval even niet om. De mensen die in deze branches actief zijn, hebben volledig recht op de Tozo en het is goed dat er directe compensatie is.

Een andere groep zzp'ers die we nog niet besproken hebben, is die van de taxichauffeurs, schilders en bezorgers. Zij hadden nooit zzp'ers genoemd mogen worden. Dit is totale schijnzelfstandigheid. Beargumenteren dat deze mensen 'een buffer hadden moeten opbouwen' is belachelijk, want met een uurtarief van minder dan €25 kun je nooit een buffer opbouwen.

Onterecht aanvragen van Tozo

Waar de schoen hier werkelijk wringt, is de hierboven besproken groep zzp'ers die events als 'Maak 2020 jouw jaar' afstruint. Dit zijn mensen die geprofiteerd hebben van rijke tijden. Zelfstandigen die hoogopgeleid en creatief zijn en in tijden van groei prima uurtarieven konden hanteren. Ik hoor in mijn omgeving dat velen van hen nu Tozo aanvragen. En sommigen doen dit in mijn ogen onterecht.

Een kennis van me woont samen met haar vriend die een goede baan heeft. Zij doet freelance designklusjes en verdiende rond de €1000 per maand. Als je geen kinderen hebt, kun je daar van leven. Nu is er de Tozo en kan zij éindelijk haar online cursus ontwikkelen!

Een andere kennis van me heeft tot januari veel geld verdiend (uurtarief €80). Haar plan was om in maart en april geen opdrachten aan te nemen zodat ze meer yoga kon doen en haar website kon bijwerken. Toen ze terugkwam van haar yoga retreat ergens aan de andere kant van de wereld, sloeg de coronacrisis toe. Ook zij heeft nu Tozo aangevraagd. Ondanks dat ze een dikke buffer heeft en niet eens van plan was om dit voorjaar omzet te draaien. Haar redenatie: ‘Ik wil liever mijn buffer niet aanspreken, want wie weet hoe lang deze crisis gaat duren.’

Uitstellen van facturen tot 'na de crisis'

Even ter verduidelijking: bovenstaande zzp'ers zijn heel empathische, sociale mensen. Absoluut niet het prototype graaiers. Dat is het ongemakkelijke hieraan: Door de 'no questions asked' benadering van de minister is het bijna dom als je Tozo niet aanavraagt.

Kijk, als die yogadocent zzp'er haar vrije tijd had gestoken in boodschappen doen voor ouderen of het ondersteunen van de zorg, dan was het nog te rechtvaardigen geweest. In plaats daarvan verschuilt ze zich met boeken en online cursussen achter het argument 'aan mij zelf werken’. Vergelijk dat eens met verplegers die lange werkdagen maken, zichzelf blootstellen aan besmetting en al jarenlang geen reserves hebben kunnen opbouwen...

Veel van deze hoogopgeleide zzp'ers zijn bovendien kinderen van ouders met veel spaargeld. Ze zouden hierop terug kunnen vallen. Maar dat doen ze liever niet. Een formuliertje bij de gemeente invullen is sneller.  Wat ik ook zie, zijn zzp'ers die het vesturen van facturen uitstellen tot 'na de crisis'. Of zzp'ers die nu even die geplande sabbatical nemen. Mooi toch, nu je €1000 per maand krijgt? Werken voor klanten doen we daarna wel weer.

Wel de lusten, niet de lasten

Natuurlijk kun je zeggen: €1000 per maand is niet veel. Maar bedenk je dan dat alleen al in Amsterdam de helft van de zzp'ers deze compensatie heeft aangevraagd. De minister zegt diepe zakken te hebben, maar de rekening voor het ondersteunen van de zzp'ers komt de komende jaren. En uiteindelijk komt die terecht bij de belastingbetaler.

Dat is het bizarre aan deze situatie. Het zzp-schap is interessant omdat je minimaal meebetaalt aan een sociaal vangnet. Maar nu de nood aan de man is, doet in de hoofdstad de helft van de zzp’ers een beroep op ditzelfde vangnet. Wel de lusten, niet de lasten.

Ik vind dat niemand op straat moet komen te staan in ons land en dat we enorm blij moeten zijn dat we en sterke, sociale overheid hebben. Ik wil de minister en staatssecretaris echter wel vragen om niet zomaar geld te blijven uitgeven zonder tegenprestatie te vragen.

Verplicht zzp'ers buffer op te bouwen 3 maanden

Laat deze mensen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Er is genoeg te doen momenteel! Of verplicht zzp’ers in de categorie 'hoogopgeleid, hoge uurtarieven' die nu zich inschrijven voor Tozo om in de toekomst voor een periode van tenminste 3 maanden buffer op te bouwen. Lijkt me sowieso een goed idee."

Blogs

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

De beste To-Do apps voor zzp'ers

Tips en ideeën om de meest gebruikte social media in te zetten als zzp’er

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875 op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!