• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Veilig op vakantie

Waarom wel de auto verzekeren maar niet de inzittende?

Waarom wel de auto verzekeren maar niet de inzittende?
Nog even en we gaan weer massaal op vakantie. Aan alles is gedacht. Autoverzekering: check! Vakantieverzekering: check! Bagageverzekering: check! Ziektekostenverzekering: check! AOV

De zomervakantie staat weer voor de deur. Velen vertrekken met de auto richting het vakantieadres om heerlijk ontspannen terug te keren. Meestal gebeurt dit ook. Maar stel dat er iets misgaat tijdens de reis… wat dan?

65 procent niet verzekerd
Ongeveer 65 procent van de ondernemers is niét verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Best vreemd, want er zijn zoveel ‘onbelangrijke’ spullen die we vaak dubbel hebben verzekerd. En een ongeluk zit in een klein hoekje. De gevolgen kunnen groot zijn.

Wie een rondje maakt langs een aantal onverzekerde ondernemers en vraagt wat ze doen in geval van arbeidsongeschiktheid, hoor je vaak antwoorden als:

  1. Ik doe een beroep op mijn familie en vrienden.
  2. Ik spreek mijn opgebouwde eigen vermogen aan.
  3. Ik raak toch niet arbeidsongeschikt.

Laten we de antwoorden eens langs gaan:
1. Ik doe een beroep op familie en vrienden
. Wat zou u doen als een vriend of familielid een financiële bijdrage nodig had? Dat zou tijdelijk vast niet zo’n probleem zijn. Maar wat als het om een structurele bijdrage ging? Een bijdrage die waarschijnlijk nooit terugbetaald kan worden? Andersom is het waarschijnlijk nog lastiger. Er zijn maar weinig mensen die zich bij zo’n situatie prettig zouden voelen.

2. Ik spreek mijn opgebouwde eigen vermogen aan. Iedere ondernemer heeft een financiële buffer. Dat is logisch. Maar is die buffer groot genoeg om 20 of 30 jaar van te kunnen leven? En is het niet heel jammer om al dat vermogen op te moeten maken?
Stel u heeft een uitgavenpatroon van circa 35.000 euro per jaar en u hebt nog 20 jaar te gaan tot uw pensioen. Dan heeft u al gauw 700.000 euro aan reserves nodig.

3. Ik raak toch nooit arbeidsongeschikt. Dit antwoord hoor je het vaakst, terwijl het niet eens een antwoord is op de vraag. Toch leeft bij velen het idee dat ze nooit arbeidsongeschikt zullen worden, en daarom die vraag helemaal niet hoeven te beantwoorden. Cijfers liegen helaas niet. Jaarlijks raakt circa 10 procent van de ondernemers arbeidsongeschikt. Voor hen is het maar wat fijn als ze kunnen terugvallen op een maandelijkse uitkering waarmee ze in hun levensbehoefte kunnen blijven voorzien.

Adequaat advies
Denk voor u op vakantie gaat nog eens aan dat laatste punt op die checklist, maar laat u wel goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden. Een degelijk advies van een onafhankelijke partij kan hierbij een goed uitgangspunt zijn.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: