• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Heb je als zzp’er recht op de ziektewet?

Het vooruitzicht ziek te worden als zzp'er is een scenario waar veel ondernemers geen rekening mee houden. Begrijpelijk, want het is veel prettiger om je te focussen op positieve zaken zoals het binnenhalen van uitdagende opdrachten, tevreden klanten en voldoende financiële middelen om leuke dingen te doen. Maar laten we eerlijk zijn, zzp'ers zijn ook gewoon mensen, en een ongeluk of langdurige ziekte kan iedereen overkomen, dus ook jou als zzp'er. En dan komt er geen inkomen binnen, hoe betaal je dan de rekeningen?

Zorg zelf voor een vangnet

Door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of crowdsurance zoals SharePeople kun je een inkomen ontvangen als je zelf door ziekte niet kunt werken. Ben je ziek en heb je niets geregeld? Dan gaan we je niet belerend toespreken en zeggen dat dat niet zo slim is. Maar hé, als je voor een paar tientjes per maand al een financieel vangnet kunt regelen, dan is het toch echt wel verstandig om dat te doen… Oeps, toch een stukje ongevraagd advies, we konden het niet laten.

Een ongeluk of langdurige ziekte kan iedereen overkomen, dus ook jou als zzp'er.

Cosmas Blaauw | Oprichter SharePeople

Geldt de ziektewet voor zzp'ers?

Maar nu verder met jouw vraag, heb je recht op de ziektewet als zzp'er? Het antwoord is kort en duidelijk: nee, de ziektewet geldt niet voor zzp'ers. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Je zult zelf voor je inkomen moeten zorgen.

Zijn er nog andere financiële middelen of regelingen waar je gebruik van kunt maken? In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet: Ziek en zzp'er zonder AOV: dit zijn jouw opties.

Benieuwd of SharePeople ook bij jou past? Doe de test en ontdek het in 1 minuut.

Doe de test

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.