• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Verplichte ziektewetverzekering voor zelfstandigen: wat een onzin!

Op 1 december 2015 lanceerde het CDA een nieuw plan waarmee ze de kosten voor het zelfstandig ondernemerschap nog maar eens willen verhogen. In een ingezonden brief zet de partij het plan uiteen.

Eerst even wat achtergrondinformatie

De Ziektewet is primair ter bescherming van personeel gedurende de eerste twee jaar van hun ziekte. Goede zaak, zo vinden zowel werkgevers als werknemers. Bedrijven kunnen namelijk een verzekering afsluiten die 70% van het loon van de zieke werknemer doorbetaalt. De kosten hiervoor zijn dan ook te overzien.

Wat wil het CDA?

Het lijkt erop dat er steeds meer politieke partijen omstaan om zelfstandigen financieel te pesten. Nu is het CDA aan de beurt. Zij willen de Ziektewet vervangen door een verplichte collectieve werknemersverzekering. Om de kosten hiervan draagbaar te houden, willen zij deze ook verplichten voor zelfstandigen.

De bedenkers van dit voorstel hebben als extra voordeel ingecalculeerd dat zzp’ers hierdoor hogere lasten krijgen, die zij in hun tarief moeten doorberekenen. Daardoor worden zij onaantrekkelijker voor ondernemers, eindelijk! Dit noemen wij gewoon ordinair zzp’er pesten.

Wat gaat dit een zzp'er kosten?

Deze verplichte boete in de vorm van een werknemersverzekering  voor zzp’ers zal gemiddeld 70 euro per maand gaan kosten. Hiervoor krijg je een verzekering die na een wachttijd van acht weken twee jaar lang zeventig procent van het minimumloon uitkeert. Ja, zo weinig maar!

Kortom, het is een belachelijk hoge premie voor een belachelijk lage uitkering. De honderdduizenden zzp’ers in ons land kunnen zich voor deze premie immers veel uitgebreider en beter verzekeren. Zonder dat de overheid ze ergens toe dwingt.

Helaas is het CDA-plan niet direct afgeschoten en heeft Minister Asscher het voorstel voorgelegd aan de Sociaal-Economische Raad. Het zou mooi zijn als hier mensen zitten die over meer kennis en kunde beschikken op het gebied van zelfstandig ondernemerschap en alle mogelijkheden van verzekeren. Dan gaat er snel een streep door dit onzinplan.

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: