• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Welke vooroordelen heb jij over een AOV?

Verzekeraars zijn alleen op je geld uit en wringen zich in allerlei bochten om niet uit te hoeven keren als je arbeidsongeschikt bent. Toch? Wij zetten de feiten en vooroordelen over AOV’s tegenover elkaar.

1. “Ik heb geen AOV nodig”

Iedereen kan arbeidsongeschikt raken. Dat is nu eenmaal zo. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar liefst 55% van de ondernemers zich niet verzekerd heeft tegen arbeidsongeschiktheid. Omdat ze denken dat het niet nodig is. En dat terwijl elk jaar 1 op de 15 ondernemers arbeidsongeschikt wordt verklaard voor het eigen beroep. Wat heb je dan liever: een bijstandsuitkering of een goede AOV?

2. “Ik spaar zelf wel”

Natuurlijk zou het mooi zijn als je helemaal geen verzekering nodig hebt, maar genoeg hebt aan je eigen spaargeld. Het probleem is alleen dat het je vrijwel zeker niet lukt, tenzij je minimaal een miljoen wint in de loterij. Zie het onderstaande rekenvoorbeeld over een 45-jarige ondernemer:
 
Inkomen: € 60.000,- per jaar

Vaste en variabele kosten: € 45.000,- per jaar

In theorie kun je € 15.000 x 20 jaar sparen: € 300.000,-

Maar als je ondertussen arbeidsongeschikt raakt, kost dat je € 45.000,- per jaar, 20 jaar lang. Dat is € 900.000,-.

Tel daar de inflatie bij op en je zit op ruim 1 miljoen euro. Sparen is dus geen realistische optie.

3. “Een AOV is duur”

Ondernemers denken vaak dat een AOV honderden euro’s per maand kost. Met onze verzekeringskennis konden we echter aan alle wensen voldoen voor nog geen € 100,- premie per maand. Dit vooroordeel is dus eenvoudig te weerleggen.

4. “Een standaardverzekering is voor mij toch niet geschikt”

Om die reden zijn AOV’s er in alle soorten en maten. Zo kunnen ze precies aansluiten bij jouw specifieke situatie. Als je tenminste naar het advies van een goede AOV-expert luistert. Die zorgt ervoor dat de dekking van je verzekering ideaal is voor jou.

5. “Als ik werknemer was, betaalde ik veel minder om me in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid”

Nee hoor. Sterker nog: een werknemer betaalt gemiddeld meer premie aan sociale verzekeringen, namelijk circa 14,3%. Een zelfstandige betaalt ongeveer 4% tot 7% van het bruto-inkomen voor een hoogwaardige AOV. En dan zijn de voorwaarden ook nog eens veel beter.

6. “De verzekeraar keert toch niet uit als ik het nodig heb”

De exacte statistieken wat betreft uitkeringsbereidheid zullen je verbazen. Een toonaangevend verzekeraar deelde zijn cijfers met ons. Wat bleek? Van de 27.089 meldingen van arbeidsongeschiktheid in 2011 kreeg 99,2% een uitkering van de verzekering.
 
Misschien vraag je je af waarom de overige 0.8% geen uitkering ontving. In die gevallen was óf de premie langere tijd niet betaald óf de arbeidsongeschiktheid eindigde voor de wachttijd verstreek.

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: