• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

De Tozo stopt, wat nu? Alternatieve financiering voor zzp’ers na de Tozo

De Tozo inkomensondersteuning is het afgelopen coronajaar een financieel vangnet geweest voor veel zzp’ers en andere ondernemers die door de coronamaatregelen in moeilijk vaarwater terecht zijn gekomen. Maar nu het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar wordt (*fingers crossed), klinkt een steeds luidere roep om de steunmaatregelen snel helemaal te gaan afbouwen. Valt Tozo weg maar is het voor jou als zzp'er wel belangrijk om je liquiditeit op peil te houden? In deze blog vertel ik welke alternatieven je hebt.

Met de Tozo-regeling biedt het kabinet een financieel vangnet voor ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen dreigen te komen door de coronamaatregelen. De regeling werd vorig jaar in het leven geroepen en dat de overheid hiermee voorzag in een dringende behoefte, mag blijken uit het feit dat 380.000 zelfstandigen gebruik hebben gemaakt van Tozo 1. Dit aantal daalde naar 109.000 voor Tozo 2, terwijl 65.000 zelfstandigen besloten om gebruik te maken van Tozo 3.

Deze forse daling van het aantal aanvragen is onder andere te verklaren doordat de economie sneller aantrekt dan verwacht. Maar dat is niet  de enige reden. Wat ook meespeelt, is dat zelfstandig ondernemers lang niet in alle gevallen kunnen rekenen op steun en steeds vaker op zoek gaan naar alternatieve vormen van financiering.

Wat zijn mijn alternatieven?

Het meest voor de hand liggende alternatief zijn andere steunmaatregelen, zoals TVL en Tonk. De TVL-regeling is vooral gericht op bedrijven met hoge vaste lasten die tijdens een periode van gedwongen sluiting doorlopen. Dit zijn vaak MKB-bedrijven, maar zzp’ers kunnen hier ook aanspraak op maken.

De nieuwe Tonk regeling is voor iedereen – dus niet alleen ondernemers – die niet langer zijn of haar woonkosten uit het huishoudinkomen of vermogen kan betalen. Voor elk alternatief - TVL en Tonk - zijn er voorwaarden waar je aan moet kunnen voldoen. Afhankelijk van jouw situatie kunnen dit er best veel zijn. Om in aanmerking te komen voor TVL moet je een omzetverlies van minimaal 30% kunnen aantonen. Ook moet je onderneming sinds maart 2020 ingeschreven te staan in het KVK register.

Een voordeel van de steunpakketten is dat je het geld over het algemeen niet hoeft terug te betalen. Dit is wel het geval  als je gebruik maakt van de KKC-regeling. Dit steunpakket heeft namelijk meer weg van een traditionele lening waar je ook rente over betaalt. Door de eisen die gelden voor deze regelingen zijn ze echter niet voor iedereen toegankelijk. TVL en Tonk zijn dan ook tijdelijke oplossingen  waarmee je een lastige periode kunt overbruggen. Gelukkig zijn er ook alternatieve financieringsmogelijkheden.

Borgstelling MKB-kredieten

De BMKB regeling is een borgstelling vanuit de overheid die het risico voor financiële instellingen verlaagt om leningen te verstrekken. Met deze regeling wordt het dus makkelijker voor ondernemers om geld te lenen bij financiers. Het mooie is dat deze regelng ook geldt voor bedrijven die voorfinanciering aanbieden, zoals factoringmaatschappijen. Dit laatste is belangrijk, want factoring gaat niet over lenen, maar over het voorfinancieren van facturen.

Met een BMKB-C accreditatie kan een factoringmaatschappij bijvoorbeeld meer risico nemen met het voorfinancieren van facturen.

Dominique van Maanen

Met de (vanwege de coronacrisis) verruimde BMKB-C variant van deze borgstelling, zijn er nieuwe opties beschikbaar gekomen voor ondernemers en andere zzp’ers. Met een BMKB-C accreditatie kan een factoringmaatschappij meer risico nemen met het voorfinancieren van facturen. Daardoor kunnen ze eerder een factuur aannemen die normaal niet verzekerbaar zou zijn door hun kredietverzekeraar, maar die nu wel gedekt wordt door de overheid.

Het komt er op neer dat er dankzij de BMBK-C regeling voor jou als zzp’er meer ruimte is gekomen om gebruik te maken van factoring als financiële overbrugging. Jouw opdrachtgever wordt makkelijker geaccepteerd voor factoring, bijvoorbeeld als die opdrachtgever het zelf wat zwaarder heeft door de pandemie. Het voordeel van factoring is dat je schulden niet verhogen; je krijgt enkel eerder betaald voor de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Daar staat tegenover dat er wel enige kosten aan zijn verbonden. Factoring is geen steunpakket, zoals de Tozo regeling.

Factoring als tussenstap

Factoring heeft nog een belangrijk voordeel: het is flexibel. Je kan zelf bepalen per factuur of je er gebruik van wilt maken. Zo houd je zelf in de hand wanneer je kosten maakt. Heb je bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Tozo 3 en nemen je inkomsten toe nu de economie weer aantrekt, dan kan het zijn dat jouw omzetverlies te weinig is om nog langer aanspraak te maken op deze regeling. Dat betekent dat je verder moet zonder inkomensondersteuning. Tijdens zo’n overgangsperiode kan het enorm belangrijk zijn om je liquiditeit te behouden. Factoring geeft je die zekerheid.

FreelanceFactoring geaccrediteerd

Omdat Freelancefactoring is geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling kunnen we je nog beter van dienst zijn met het voorfinancieren van jouw facturen.

Wil je meer weten over wat factoring kan betekenen voor jou als zzp’er? Neem contact met ons op via info@freelancefactoring.nl of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wil je weten hoe het ook alweer zat met Tozo en Tonk? In de video's hieronder wordt het allemaal nog eens helder uitgelegd.

FreelanceFactoring legt het uit | De Tozo regeling

- 3.05

FreelanceFactoring legt het uit | De TONK regeling

- 2.38

FreelanceFactoring legt het uit | De TVL subsidie

- 3:36

FreelanceFactoring legt het uit | De alternatieven

- 2:59
Terug naar overzicht
Dominique van Maanen

Dominique van Maanen

Dominique van Maanen is werkzaam bij Freelance Factoring als Marketing & communicatie adviseur. Ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgever betaalt Freelance Factoring jouw factuur binnen 24 uur! Meer informatie vind je op www.freelancefactoring.nl.  

Lees hieronder meer blogs van Dominique van Maanen: