Onder zelfstandig ondernemers en in het MKB hoor je steeds vaker de term ‘factoring’ vallen. Het is sinds enkele jaren een bekend begrip geworden onder ondernemers. In deze blog 8 goede redenen om te kiezen voor deze alternatieve vorm van financiering.
1. Snelle uitbetaling
Factoring geeft jou als onderneme de mogelijkheid om binnen 24 uur over hun factuurbedrag te beschikken. Jij hebt het geld op je rekening dat je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien en het factoringbedrijf wacht de betalingstermijn(en) af van jouw debiteur.
Weten hoe dit precies werkt? Bekijk de video hieronder.
Wat is factoring en hoe werkt het precies?
- 1.262. Geen lening afsluiten
Factoring verschilt sterk van traditionele financieringsvormen zoals een mkb-krediet of een lening bij de bank. Je sluit immers geen lening af, maar krijgt het geld uitbetaald waar jij als ondernemer recht op hebt. Ook de beoordeling van de kredietwaardigheid is heel anders dan bij het verstrekken van een lening. Waar een bank in de eerste plaats kijkt naar de kredietwaardigheid van de aanvrager, kijkt het factoringbedrijf puur naar de kredietwaardigheid van de opdrachtgever van de klant.
3. Eenvoudig aanvragen
Bij factoring heb je geen last van trage bureaucratie of stapels papierwerk. Alles is erop gericht op het aanvraagproces soepel te laten verlopen. Je kunt je aanvraag eenvoudig indienen, waarna het factoringbedrijf een offerte stuurt en je zal vragen om enige documentatie te sturen. Denk aan basisgegevens zoals een kopie ID, opdrachtbevestiging van de debiteur en een kopie bankafschrift.
4. Transparant over kosten
Het factoringbedrijf dient duidelijk te zijn over de kosten die aan de dienstverlening zijn verbonden. De kosten zijn niet voor iedereen hetzelfde, want iedere ondernemer is anders. Het percentage dat het factoringbedrijf in rekening brengt voor zijn dienstverlening, wordt ook wel de factorfee genoemd. Deze is afhankelijk van diverse factoren, zoals de hoogte van de factuur en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.
5. Inclusief debiteurenbeheer
Bij factoring krijg je niet alleen snel de beschikking over het geld waarvoor je hebt gewerkt, ook het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen. Je hebt geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer en je hoeft hier ook geen speciaal personeel voor aan te nemen. Zo hou je meer tijd en energie over voor jouw onderneming.
6. Geen faillissementsrisico
Een van de voordelen die werken met een factoringbedrijf kan bieden, is de afdekking van het faillissementsrisico. De controle op kredietwaardigheid van je klant hoef je niet langer zelf op voorhand te onderzoeken. Dit scheelt je zowel tijd als kosten. Daarnaast kun je zorgeloos zaken doen met je klant, omdat je zeker weet dat je geen financieel risico loopt.
7. Geen langlopende verplichtingen
In tegenstelling tot andere financieringsvormen is factoring flexibel. Je zit niet vast aan een abonnement of langlopend contract, zoals bij een bancaire lening. Ook kun je zelf kiezen welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren.
8. Ook voor kleine ondernemers
Aanvankelijk werd factoring vooral ingezet door grote bedrijven. Sommigen denken dat factoring niet interessant is voor kleine ondernemers. Ten onrechte. Er gelden geen minimale omzeteisen. Je hoeft ook geen uitgebreide documenten (jaarcijfers en dergelijke) aan te leveren. Als startend bedrijf kom je net zo goed voor factoring in aanmerking. Ook als je een seizoensgebonden business hebt.
Overtuigd door bovenstaande 8 redenen om te kiezen voor factoring? Neem contact met ons op voor meer informatie. Of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.