Btw is een belangrijk onderwerp voor elke zzp'er. In vrijwel iedere sector heb je ermee te maken. Nadat je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KVK, krijg je van de Belastingdienst een btw-nummer. Voordeel is dat je van de meeste zakelijke kosten de btw kan terugvragen. Nadeel is dat je btw die je in rekening brengt bij klanten, moet afdragen. Dat kan een probleem zijn als je btw moet afdragen vóórdat je facturen betaald zijn. Het voorfinancieren van btw kan in dat geval uitkomst bieden.
Hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer je je als zelfstandig ondernemer aanmeldt bij de KVK wordt er bepaald of je btw-plichtig bent voor de Belastingdienst. Is dit het geval, dan ontvang je van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer je voor de btw belastingaangifte moet doen.
BTW-plichtig?
Vooral als iemand pas sinds kort voor zichzelf is begonnen, is het nog wel eens onduidelijk of hij of zij btw moet afdragen. Op de website van de Belastingdienst kan je achterhalen wanneer dit het geval is en waarom je btw moet betalen. Gelukkig zijn er voor ondernemers ook uitzonderingen voor het betalen van de btw. In sommige gevallen hoef je helemaal geen btw te betalen, bijvoorbeeld als:
• De kleineondernemersregeling van toepassing is.
• Er een btw-vrijstelling van toepassing is.
Tijdig aangifte doen
De meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte, maar het is ook mogelijk om dit maandelijks te doen. Wanneer je per jaar minder dan € 1.883,- btw betaalt, mag je ook jaarlijks je btw-aangifte doen. Afhankelijk van het tijdsbestek waarover je btw afdraagt, ben je voor de wet verplicht om binnen één maand (na het kwartaal waarover je aangifte doet) de omzetbelasting te betalen.
Dat is best kort dag. Daardoor kan het voorkomen dat je al wel btw aan de Belastingdienst moet afdragen, terwijl je het geld van jouw debiteur nog niet op je rekening hebt staan. Dit kan financieel gezien een uitdaging zijn. Als ondernemer moet je het bedrag dat je voor de omzetbelasting verschuldigd bent namelijk tijdig reserveren. Het te laat betalen van btw kan een flinke boete opleveren.
Factoring voor btw-aangiften
Als jij btw moet afdragen nog vóórdat je facturen betaald zijn, dan kan het voordelig zijn om jouw btw te laten voorfinancieren. Door jouw facturen over te dragen aan een factoringbedrijf krijg je direct de beschikking over jouw geld. Je hoeft de betalingstermijn van de factuur daardoor niet af te wachten en kan door de directe ontvangst van je geld zonder problemen de btw-aangifte betalen.
Voorfinancieren van je btw-aangiften heeft nog een aantal voordelen:
• Je bent altijd in staat om de btw op tijd te betalen en voorkomt zo een boete.
• Je kredietwaardigheid gelijk. Je steekt je immers niet in de schulden, want het geld dat je ontvangt van het factoringbedrijf is het geld waar je zelf hard voor hebt gewerkt. Het nadeel is wel dat het factoringbedrijf hier een klein bedrag aan kosten voor in rekening brengt.
• Je debiteurenbeheer wordt overgenomen door het factoringbedrijf. Dit heeft als voordeel dat je geen omkijken meer hebt naar de administratieve rompslomp rondom het factureren.
• FreelanceFactoring dekt ook het faillissementsrisico van debiteuren. Zo ben jij er van verzekerd dat 90% van de factuurwaarde wordt uitbetaald als de debiteur failliet gaat.
Regel jouw btw-aangiften met factoring
FreelanceFactoring biedt factoring voor zzp’ers en MKB ondernemers. Met factoring weet je zeker dat jouw btw-aangiften in orde zijn. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan!