• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Veel startende ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal. Dit is een bedrag waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Dit kan op diverse manieren. Het hangt ook af van de hoogte van het bedrag en op welke termijn je geld wilt lenen. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden om startkapitaal te realiseren voor je op een rijtje gezet.

Zo zorg je voor genoeg kapitaal om jouw bedrijf te financieren

In dit artikel bespreken we de volgende kredietvormen:

Rekening-courantkrediet

Zakelijke lening

Borgstellingskrediet (BKMB)

Microkrediet 

MKB-krediet

Crowdfunding

Leasen

Factoring

Starten vanuit een uitkering

Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet betekent dat je met je bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag ‘rood’ mag staan. Hierbij creëer je meer financiële ruimte, maar het nadeel is dat je bij permanent rood staan onnodig veel rente betaalt. Hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd is, hangt af van jouw bank en situatie. Vaak moet je ook aan een aantal eisen voldoen die per bank kunnen verschillen. De rente is over het algemeen variabel en kan dus stijgen of dalen gedurende de looptijd.

Wanneer?

Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet en kun je gebruiken om bijvoorbeeld debiteuren of voorraad mee te financieren. Kortlopend krediet is een benaming voor krediet waarvan de looptijd korter is dan een jaar.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af bij de bank. De looptijd is minimaal één jaar en is in overeenstemming met jouw bank. Je moet van tevoren duidelijk kunnen aangeven waarvoor je de financiering gaat gebruiken. Je betaalt gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag en betaalt rente over de restschuld. Je kunt eventueel met je bank in gesprek om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen. Overigens worden hier vaak wel meer kosten voor gerekend.

Wanneer?

Een zakelijke lening is meestal langlopend (minimaal één jaar), maar je kunt de looptijd afstemmen in overleg met de bank. Je kunt hier grotere investeringen mee financieren. Zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand, transport of machines.

Borgstellingskrediet (BKMB)

Een borgstellingskrediet is een uitkomst als je een lening met een lange termijn zoekt en je de bank onvoldoende zekerheid kunt bieden. Bij een borgstellingskrediet, ook wel BMKB genoemd, staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt een BMKB aan bij je bank. De looptijd is maximaal 6 jaar. Met uitzondering als je wenst te investeren in vastgoed, dan geldt een periode van 12 jaar. Een dergelijk krediet is veilig voor zowel je eigen onderneming als voor de bank. Het is echter wel een teken aan de wand dat je bedrijf nog wankel is.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Wanneer?

Een borgstellingskrediet is voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers en een maximale jaaromzet van € 50 miljoen. Het borgstellingskrediet is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld niet bij een bank terecht kunnen, omdat ze als onderneming onvoldoende zekerheid kunnen bieden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een gebrek aan onderpand.

Microkrediet

De term microkrediet staat voor een lening van maximaal € 50.000. Het microkrediet is bedoeld om je onderneming te starten, te gaan uitbreiden of bij overname van een onderneming. De looptijd van een microkrediet bedraagt 10 jaar. Als je gebruik maakt van microfinanciering krijg je daarbij ook de mogelijkheid tot coaching en begeleiding. Je kunt met een coach sparren over o.a. je marketingstrategie, ondernemingsplan, financiën etc.

Wanneer?

Je komt in aanmerking voor een microkrediet als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je bent minimaal 18 jaar en dient in het bezit te zijn van een ondernemingsplan inclusief financieringsplan.

MKB-krediet

Wil je geld lenen, maar heb je geen zekerheden (zoals onderpand) én wil je begeleiding als startende ondernemer? Dan is er een andere oplossing. Als startende of bestaande ondernemer in het MKB kun je namelijk in aanmerking komen voor een MKB-krediet. Dit is ook op jou van toepassing als je een bedrijf wenst over te nemen. Het MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. De looptijd varieert van 1 tot 10 jaar. Net zoals bij het microkrediet kom je bij het MKB-krediet ook in aanmerking voor coaching en begeleiding. Hier lees je meer over het micro- en MKB-krediet.

Wanneer?

Je kunt met een MKB-krediet investeren in bedrijfsmiddelen of investeren in andere zaken. Het microkrediet en MKB-krediet bieden beide een looptijd van maximaal 10 jaar: je betaalt maandelijks een deel van de lening plus rente terug. Je kunt ook extra aflossen onder bepaalde voorwaarden. Doordat het risico vaak hoog is, zal de rente over het algemeen hoger zijn dan een andere vorm van financiering.

Crowdfunding

Een andere manier om kapitaal te realiseren is crowdfunding. Met crowdfunding leen je geld van particulieren, zoals vrienden, kennissen en familie – maar het kunnen ook onbekenden zijn. Je biedt jouw concept aan op een crowdfunding-platform en vermeldt het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarop je het nodig hebt. Iedereen kan investeren en een bedrag inleggen. Jouw plannen zijn dus erg afhankelijk van de gun-factor: hoeveel mensen zien er potentie en toekomst in jouw bedrijf?

Crowdfunding kan op diverse manieren: mensen kunnen een bedrag doneren of uitlenen (dit betaal je dan met rente weer terug), maar ze kunnen ook sponsor worden. Dan zet je bijvoorbeeld een naamsvermelding op je site of stuur je hen een exemplaar van jouw product. Een andere manier is om je investeerders in ruil voor hun bijdrage te betrekken bij jouw toekomstplannen en ontwikkelingen.

Wanneer?

Crowdfunding wordt veel ingezet bij voornamelijk creatieve concepten zoals kunst, muziek, films en theaterproducties. Dit komt echter ook voor bij bijvoorbeeld journalisten (De Correspondent is een mooi voorbeeld van een geslaagd crowdfunding project) of andere innovatieve projecten. Bij crowdfunding wordt het investeren doorgaans niet vanuit financiële overwegingen gedaan. De personen die wel investeren in jouw idee doen dit hoofdzakelijk met het oog op realisatie en de hoge mate van potentie.

Leasen

Lease is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt echter ook andere bedrijfsmiddelen leasen, zoals bepaalde machines. Je hebt bij leasen de keuze uit zowel financial lease als operational lease. In het kort uitgelegd ben je na afloop van het contract bij financial lease eigenaar van het desbetreffende lease product. Bij operational lease dien je het product na afloop van het contract weer in te leveren. Leasen kan via je bank (als ze deze mogelijkheid aanbieden) of via een leasemaatschappij. In dit artikel lees je meer over financial en operational leasing, waarbij een auto leasen steeds als voorbeeld wordt genomen. 

Wanneer?

Als je als ondernemer bepaald apparatuur nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren en niet genoeg eigen vermogen hebt, is leasen een optie. Ook tandartsen of sportscholen leasen vaak apparatuur: dit is vaak te duur om zelf aan te schaffen. Hoeveel je betaalt en óf je betaalt aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, hangt af van de leasevorm.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je debiteurenposten overneemt. Het zorgt ervoor dat de cashflow van je bedrijf verbetert en dat het kapitaal, dat nog vastzit bij je opdrachtgevers, sneller vrij komt. Een factoringbedrijf neemt je debiteurenbeheer over en betaalt de ingestuurde facturen vrijwel direct uit.

Wanneer?

Als zzp’er kun je het je niet altijd veroorloven om te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan factoring een goede oplossing zijn. Doordat je facturen vrijwel direct worden uitbetaald, beschik je meteen over het geld waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om te investeren in nieuwe opdrachten, je leveranciers te betalen of gewoonweg van te leven.

Starten vanuit een uitkering

Wil je een bedrijf starten vanuit een uitkering zoals de WW, de bijstand of een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid? De overheid ziet graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf. En gunt je daarom voordelen zoals een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of vrijstelling van de sollicitatieplicht. Mits de uitkeringsinstantie je plannen voldoende kansrijk acht. Hier lees je meer over het starterskrediet. In onze gratis whitepaper ‘Starten vanuit een uitkering’ lees je welke stappen je dient te nemen om vanuit een uitkering te starten.

Kredieten vergelijken

Op zoek naar financiering? Vergelijk hier alle kredietverstrekkers.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.