gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Veel startende ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal. Dit is een bedrag waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Dit kan op diverse manieren en hangt af van hoeveel en hoe lang je geld wilt lenen. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden om startkapitaal te realiseren op een rijtje gezet.

Zo zorg je voor genoeg kapitaal om jouw bedrijf te financieren

Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet betekent dat je met je bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag “rood” mag staan. Hierbij creëer je meer financiële ruimte, maar nadelig is dat je bij permanent rood staan veel onnodige rente betaalt. Hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd is, hangt van jouw bank en situatie af. Vaak moet je ook aan een aantal eisen voldoen die per bank kunnen verschillen. De rente is vaak variabel en kan dus stijgen of dalen gedurende de looptijd.

Wanneer?

Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet en kun je gebruiken om bijvoorbeeld debiteuren of voorraad mee te financieren.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je bij de bank af. De looptijd is minimaal één jaar en is in overeenstemming met jouw bank. Je moet van tevoren duidelijk kunnen aangeven waarvoor je de financiering gebruikt. Je betaalt in deze looptijd elke maand een vast bedrag en betaalt rente over de restschuld. Je kunt eventueel met je bank afspreken om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen – dit kost overigens vaak meer.

Wanneer?

Een zakelijke lening is meestal langlopend (minimaal één jaar), maar je kunt de looptijd afstemmen met de bank. Je kunt hiermee grotere investeringen zoals een bedrijfspand, transport of machines mee financieren.

Borgstellingskrediet (BKMB)

Een borgstellingskrediet is een uitkomst als je een langdurige lening zoekt en je de bank onvoldoende zekerheid kunt bieden. Bij een borgstellingskrediet, ofwel BMKB, staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt een BMKB aan bij je bank.  De looptijd is maximaal 6 jaar, tenzij je wilt investeren in bijvoorbeeld een gebouw: dan geldt een periode van 12 jaar. Een dergelijk krediet is veilig voor zowel jou als de bank, maar wel een teken aan de wand dat je bedrijf nog wankel is.

Wanneer?

Een borgstellingskrediet is voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers en een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro. Die BMKB is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld bij een bank niet terecht kunnen omdat ze onvoldoende zekerheid kunnen bieden, zoals een gebrek aan onderpand.

Microkrediet of MKB-krediet

Wil je geld lenen, heb je geen zekerheden (zoals onderpand) én wil je begeleiding als startende ondernemer? Dan is er een andere oplossing. Als startende ondernemer kun je namelijk ook in aanmerking komen voor een microkrediet. Dit is een zakelijke lening tot € 50.000,-, ook wel microfinanciering genoemd. Een MKB-krediet is een lening tussen € 50.000,- tot € 250.000,-. De eisen voor een micro- of MKB-krediet verschillen van elkaar. Bij deze kredieten krijg je ook coaching en begeleiding. Hier lees je meer over het micro- en MKB-krediet.

Wanneer?

Je kunt met een micro- of MKB-krediet bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen of andere investeringen doen. Het microkrediet en MKB-krediet hebben beide een looptijd van maximaal 10 jaar: je betaalt maandelijks een deel plus rente terug. Je kunt ook extra aflossen onder bepaalde voorwaarden. Doordat het risico vaker hoog is, zal de rente over het algemeen hoger zijn dan een andere vorm van financieren.

Crowdfunding

Een andere manier om kapitaal te realiseren is crowdfunding. Met crowdfunding leen je geld van particulieren, zoals vrienden, kennissen en familie – maar het kunnen ook onbekenden zijn. Je biedt jouw concept aan op een crowdfunding-platform en vermeldt het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarop je het nodig hebt. Iedereen kan investeren en een bedrag inleggen. Jouw plannen zijn dus erg afhankelijk van de gun-factor: hoeveel mensen zien er potentie en toekomst in jouw bedrijf?

Crowdfunding kan op diverse manieren: mensen kunnen een bedrag doneren of uitlenen (dit betaal je dan met rente weer terug), maar ze kunnen ook sponsor worden. Dan zet je bijvoorbeeld een naamsvermelding op je site of stuur je hen een exemplaar van jouw product. Een andere manier is om je investeerders in ruil voor hun bijdrage te betrekken bij jouw toekomstplannen en ontwikkelingen.

Wanneer?

Crowdfunding wordt veel ingezet bij creatieve concepten zoals kunst, muziek, films, theaterproducties, maar ook voor bijvoorbeeld journalisten (De Correspondent is een mooi voorbeeld van een geslaagd crowdfunding project) of andere innovatieve projecten. Bij crowdfunding investeert ‘the crowd’ voornamelijk niet uit financiële overwegingen, maar omdat het potentie ziet in jouw idee.

Leasen

Lease is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt echter ook andere bedrijfsmiddelen leasen, zoals bepaalde machines. Je hebt bij leasen de keuze uit zowel financial lease als operational lease. Leasen kan via je bank (afhankelijk van welke) of via een leasemaatschappij. In dit artikel lees je meer over financial en operational leasing, waarbij een auto leasen steeds als voorbeeld wordt genomen. 

Wanneer?

Als je als ondernemer bepaald apparatuur nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren en niet genoeg eigen vermogen hebt, is leasen een optie. Ook tandartsen of sportscholen leasen vaak apparatuur: dit is vaak te duur om zelf aan te schaffen. Hoeveel je betaalt en óf je betaalt aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, hangt af van de leasevorm.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je debiteurenposten overneemt. Het zorgt ervoor dat de cashflow van je bedrijf verbetert en dat kapitaal, dat nog vast zit bij je opdrachtgevers, sneller vrij komt. Een factoringbedrijf neemt je debiteurenbeheer over en betaalt de gestuurde facturen vrijwel direct uit.

Wanneer?

Als zzp er kun je het je niet altijd veroorloven om te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan factoring een goede oplossing zijn. Doordat je facturen vrijwel direct worden uitbetaald, beschik je meteen over het geld waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om te investeren in nieuwe opdrachten, je leveranciers te betalen of gewoonweg te leven.

Starten vanuit een uitkering

Wil je een bedrijf starten vanuit een uitkering zoals de WW, de bijstand of een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid? De overheid ziet graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf, en gunt je daarom voordelen zoals een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of vrijstelling van de sollicitatieplicht, mits de uitkeringsinstantie je plannen voldoende kansrijk acht. Hier lees je meer over het starterskrediet. In onze gratis whitepaper ‘Starten vanuit een uitkering’ lees je welke stappen je precies moet nemen om vanuit een uitkering te starten.

Kredieten vergelijken

Op zoek naar financiering? Vergelijk hier alle kredietverstrekkers.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Downloads

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Whitepaper 

Laat je bedrijf groeien met hulp van factoring

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord