• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

Wat is financial lease?

Als zzp’er kun je met financial lease een auto kopen zonder deze in één keer te hoeven betalen. Je bent direct economisch eigenaar en omdat de Belastingdienst de aanschaf van een auto met behulp van financial lease ziet als een investering profiteer je van veel fiscale voordelen. Zo is de rente volledig aftrekbaar. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van financial lease.

Welke leasevormen zijn er?

Je hebt als startende ondernemer een auto nodig om je werkzaamheden te kunnen uitvoeren, maar liever betaal je niet het volledige bedrag in één keer. Leasen is dan een interessante optie. Er zijn diverse vormen van zakelijk leasen, waarbij financial lease, operational lease en short lease de meest bekende zijn.

Financial lease is een zakelijke leasevorm die het makkelijker maakt om een auto of andere bedrijfsmiddelen aan te schaffen voor je onderneming. Je bent als koper direct de economische eigenaar van de auto, waardoor je direct kunt afschrijven en de fiscale aftrekmogelijkheden kunt toepassen.Je koopt dus als het ware een (bedrijfs)auto of een bedrijfsmiddel op afbetaling. De overige kosten betaal je direct aan de instanties (denk aan verzekering, onderhoud en wegenbelasting). Lees hier meer over de voordelen van financial lease.

Operational Lease is een zakelijke leasevorm waarbij je betaalt voor het gebruik van een auto voor je onderneming. Je bent dus niet zelf eigenaar. Je bepaalt vooraf een leasetermijn en levert de auto na afloop van het leasecontract weer in. De Belastingdienst ziet Operational Lease als uitgave in plaats van als investering. Daarom kom je niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Short Lease is een zakelijke leasevorm waarbij je voor een kortere periode een auto huurt voor de onderneming. Deze leasevorm is handig als je behoefte hebt aan wisselende mobiliteit en niet te lang aan een contract wil vastzitten. Het nadeel van deze leasevorm is dat het maandelijks leasebedrag (veel) hoger is dan bij andere leasevormen. Bovendien kom je ook bij deze leasvorm niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Wat zijn de kenmerken van financial lease?

Grote kans dat je bij leasen direct aan auto’s en bedrijfswagens denkt. Logisch, maar ook voor investeringen in machines en apparatuur kiezen veel ondernemers tegenwoordig voor lease. Zodra je de laatste leasetermijn en eventueel het slotbedrag hebt voldaan, ben jij de eigenaar van het voertuig of bedrijfsmiddel.

Wil je bijvoorbeeld een MacBook of een complete werkplek met accessoires financieren dan is de Amac Pro ZZP-Lease een prima alternatief. Ook startende ondernemers zijn welkom, dit zijn de eisen:

 • Jouw nieuwe bedrijf bestaat langer dan 3 maanden
 • Je kan twee verstuurde facturen overhandigen, incl. betaalbewijzen
 • Je doet een aanbetaling ter waarde van 3 maanden
 • Betaling is per kwartaal vooruit, op basis van automatische incasso
 • Er mag geen negatieve BKR-registratie zijn

Wil je meer weten over het leasen van Apple producten als startende ondernemer? Lees hier de mogelijkheden.

Bij financial lease betaal je maandelijks een vast bedrag aan de financier. De andere zaken zoals verzekering en wegenbelasting heb je helemaal zelf in de hand. Je betaalt dus alleen voor wat je werkelijk gebruikt. Dit is een belangrijk verschil met operational lease, waarbij je een all-in prijs betaalt voor het gebruik van het voertuig. 

Wat kun je leasen?

Bijna alles kun je leasen. Zolang het te identificeren is, door bijvoorbeeld een serienummer of kenteken, kun je het leasen. Naast het aankoopbedrag kun je ook de btw meefinancieren. Zo behoud je extra financiële ruimte om te kunnen groeien.

Zodra je de laatste leasetermijn en eventueel het slotbedrag hebt voldaan, ben je volledig eigenaar van de auto. Je hoeft hem niet meer in te leveren. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt is dus een investering in jouw eigen auto.

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Wat maakt financial lease interessant voor zzp'ers?

Financial lease kent een aantal voordelen voor zelfstandig ondernemers. De Belastingdienst ziet de aanschaf van een auto, machine of bedrijfsmiddel met financial lease als investering in je onderneming. Zo profiteer je van allerlei fiscale voordelen, zoals renteaftrek, afschrijving, investeringsaftrek en btw-teruggaaf.

Dit zijn de voordelen:

 • Direct eigenaar. Je bent vanaf het eerst moment economisch eigenaar en mag de auto, machine of bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode houden. 
 • Fiscale voordelen. Maak gebruik van diverse aftrekposten en ontvang de btw terug.
 • Onbeperkte kilometers. Privé of zakelijk rijden zonder kilometerbeperking.
 • Gespreid betalen. Behoud van vermogen binnen jouw onderneming.
 • Flexibel leasen. Kies zelf de looptijd en de hoogte van de maandtermijn.
 • Zelf in controle. Keuzevrijheid in verzekering en onderhoud.
 • Boetevrij aflossen. Makkelijk wanneer je een andere auto wil of boekwinst wil maken.
 • Ook voor startende zzp’ers. Acceptatie is mogelijk zonder jaarcijfers.

Advies of een offerte voor financial lease?

Wil je een auto of bus financieren dan is financial lease volgens ZZP Expert Martijn Pennekamp de beste keuze.

Vraag hier advies of een offerte aan

 

 

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.