• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

Wat is Financial Lease?

Als zzp’er kun je met Financial Lease een auto kopen zonder deze in één keer te hoeven betalen. Je bent direct economisch eigenaar en omdat de Belastingdienst de aanschaf van een auto met behulp van Financial Lease ziet als een investering profiteer je van veel fiscale voordelen. Zo is de rente volledig aftrekbaar. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van Financial Lease.

Wat betekent Financial Lease?

Je hebt als startende ondernemer een auto nodig om je werkzaamheden te kunnen uitvoeren, maar liever betaal je niet het volledige bedrag in één keer. Leasen is dan een interessante optie. Er zijn diverse vormen van zakelijk leasen, waarbij Financial Lease, Operational Lease en Short Lease de meest bekende zijn. 

Financial Lease is te vergelijken met het kopen van een huis: je sluit een hypotheek af en bent direct eigenaar van de woning. Je koopt dus als het ware een auto op afbetaling. De overige kosten betaal je direct aan de instanties (denk aan verzekering, onderhoud en wegenbelasting).

Zodra je de laatste leasetermijn en eventueel het slotbedrag hebt voldaan, ben je volledig eigenaar van de auto. Je hoeft hem niet meer in te leveren bij het leasebedrijf. Dat betekent dat het maandelijkse bedrag dat je betaalt, een investering is in jouw eigen auto.

Waarom kiezen zzp’ers voor Financial Lease?

Financial Lease is bij uitstek geschikt voor startende zzp’ers en mkb’ers. Deze leasevorm laat je namelijk kiezen uit veel verschillende auto’s. Je hoeft daarbij niet per se te kiezen voor een nieuwe auto, zoals bij andere leasevormen vaak het geval is. 

Ook voor het overige biedt Financial Lease veel keuzevrijheid. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf waar je de auto verzekert en waar je het onderhoud onderbrengt. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een nieuwe of jonge tweedehands auto, ben je waarschijnlijk weinig kwijt aan het onderhoud. Kies je voor een wat oudere auto, dan weet je dat je hem wat vaker langs de garage moet brengen. 

Bij Financial Lease betaal je maandelijks een vast bedrag voor de auto. De andere zaken zoals verzekering en wegenbelasting heb je helemaal zelf in de hand. Je betaalt dus alleen voor wat je werkelijk gebruikt. Dit is een belangrijk verschil met Operational Lease, waarbij je een all-in prijs betaalt voor het gebruik van het voertuig. 

 

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

 • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
 • Je profiteert van fiscale voordelen,
 • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
 • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
 • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Wat zijn de voordelen van Financial Lease?

Financial Lease kent veel voordelen voor ondernemers. Zo ziet de Belastingdienst de aanschaf van een auto met behulp van Financial Lease als een investering in je onderneming. Dit wil zeggen dat jij direct profiteert van allerlei fiscale voordelen, zoals renteaftrek, afschrijving, investeringsaftrek en btw-teruggaaf. In een puntsgewijze opsomming noemt onze partner Financial Lease de volgende voordelen:

 • Direct eigenaar. Als zzp’er ben je vanaf het eerst moment economisch eigenaar en mag je de auto aan het einde van de leaseperiode houden. 
 • Fiscale voordelen.
 • Maak gebruik van diverse aftrekposten en ontvang de btw terug.
 • Onbeperkte kilometers. Privé of zakelijk rijden zonder kilometerbeperking.
 • Gespreid betalen. Behoud van vermogen binnen jouw onderneming.
 • Flexibel leasen. Kies zelf de looptijd en de hoogte van de maandtermijn.
 • Zelf in controle. Keuzevrijheid in verzekering en onderhoud.
 • Boetevrij aflossen. Makkelijk wanneer je een andere auto wil of boekwinst wil maken.
 • Transparant leasen. Geen kleine lettertjes. Bij FinancialLease.nl weet je precies waar je voor betaalt.
 • Ook voor startende zzp’ers. Acceptatie is mogelijk zonder jaarcijfers.
 • Ruime voorraad. Meer dan 100.000 nieuwe auto’s en occasions.

Financial Lease ten opzichte van de andere leasevormen

Financial Lease is een zakelijke leasevorm die het makkelijker maakt om een auto aan te schaffen voor je onderneming. Je bent als koper direct de economische eigenaar van de auto, waardoor je profiteert van fiscale voordelen.

Operational Lease is een zakelijke leasevorm waarbij je betaalt voor het gebruik van een auto voor je onderneming. Je bent dus niet zelf eigenaar. Je bepaalt vooraf een leasetermijn en levert de auto na afloop van het leasecontract weer in. De Belastingdienst ziet Operational Lease als uitgave in plaats van als investering. Daarom kom je niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Short Lease is een zakelijke leasevorm waarbij je voor een kortere periode een auto huurt voor de onderneming. Deze leasevorm is handig als je behoefte hebt aan wisselende mobiliteit en niet te lang aan een contract wil vastzitten. Het nadeel van deze leasevorm is dat het maandelijks leasebedrag (veel) hoger is dan bij andere leasevormen. Bovendien kom je ook bij deze leasvorm niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Meer weten over Financial Lease?

Bekijk de website van onze partner FinancialLease.nl en ontdek wat deze leasevorm voor jou als zzp'er kan betekenen. Ook als je alleen op zoek bent naar meer informatie staan de Lease Adviseurs van Financial Lease je graag te woord.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.